Σπίρτζης: Έτοιμη η νέα ηλεκτροδοτούμενη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης
Date:
Ολοκληρώθηκε η νέα ηλεκτροδοτούμενη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και μέσα στις επόμενες 2Ο ημέρες θα έχει τη δυνατότητα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να δρομολογήσει ηλεκτροκίνητα τρένα,
ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης παρουσιάζοντας τα έργα επί υπουργίσς του για την ανάταξη και ανάπτυξη των σιδηροδρόμων.
Μάλιστα, όπως είπε, έχει ενημερωθεί από την Διοίκηση του ΟΣΕ η ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων).
Μιλώντας στην εκδήλωση του ΟΣΕ για την συμπλήρωση 150 ετών ζωής του Ελληνικού Σιδηροδρόμου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και της Επιτρόπου Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς ο κ. Σπίρτζης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών και Μεταφορών που κατήρτισε πρόσφατα το υπουργείο τονίζοντας ότι αποτελεί έναν οδικό χάρτη για τα έργα που έχει ανάγκη η χώρα μέχρι το 2037 με ενδιάμεσο σταθμό το 2027.
Τέτοιο σχέδιο καταρτίζεται για πρώτη φορά, είπε ο κ. Σπίρτζης. Το είχε ανάγκη η χώρα και ο Ελληνικός λαός και θα μπορεί μάλιστα να αναπροσαρμόζεται. Πλέον δεν θα μπορεί ο κάθε υπουργός ο κάθε περιφερειάρχης να κάνει έργα για την εκλογική του πελατεία. Μάλιστα στο υπουργείο Υποδομών έχουν συσταθεί δυο διευθύνσεις για να παρακολουθούν την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Υποδομών και Μεταφορών.
Ο κ Σπίρτζης έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες του μετά τον διορισμό του ως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών να ξαναζωντανέψουν τα τελματωμένα και χωρίς χρηματοδότηση σιδηροδρομικά έργα αλλά και στα δύο μεγάλα συγκοινωνιακά έργα διασύνδεσης των Βαλκανικών χωρών . Τον άξονα Θεσσαλονίκη- Καβάλα – Βουλγαρία – Ρουμανία και τον άξονα Θεσσαλονίκη – Σκόπια – Βελιγράδι. Τόνισε δε την ιδιαίτερη συμβολή που έχει η Ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών σε αυτό το ζήτημα και οι κοινές διακρατικές εταιρίες Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας. Η συμφωνία των Πρεσπών, είπε, ήταν μια ακτίδα ελπίδας.
[pro_ad_display_adzone id=”72992″]
«Όραμά μου, τόνισε ο κ Σπίρτζης, να συμβεί και στην περιοχή των Βαλκανίων αυτό που συμβαίνει στη Δυτική Ευρώπη που δεν καταλαβαίνει κάποιος που ταξιδεύει όταν διέρχεται τα σύνορα των χωρών της». Ευχαρίστησε επίσης την επίτροπο Μεταφορών για τη συμβολή της στη χρηματοδότηση της ΕΕ στην ανάπτυξη των διαβαλκανικών δικτύων.
Ιστορική αναδρομή στους Ελληνικούς Σιδηρόδρομους έκανε ο πρόεδρος του ΟΣΕ Γιώργος Κακουλάκης επισημαίνοντας την τεράστια συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας καθώς και τη νέα εποχή που αναδύεται με την επικείμενη ολοκλήρωση της διπλής ηλεκτροκινούμενης και τηλεδιοικούμενης γραμμής και τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό των νέων υποδομών στο δίκτυο.
Χαρακτήρισε την εκδήλωση ορόσημο, αφού όπως είπε, το 2019 δεν συμπίπτει μόνο με τα 150 χρόνια από την ίδρυση του σιδηρόδρομου αλλά και με την ολοκλήρωση ή και την έναρξη μεγάλων αναπτυξιακών σιδηροδρομικών έργων που αλλάζουν τον οικονομικό και κοινωνικό χάρτη της χώρας. “ Κανένα άλλο δίκτυο ή μέσο στον κόσμο δεν συνέβαλε τόσο πολύ στην πρόοδο και ανάπτυξη των κοινωνιών, κανένα άλλο δίκτυο ή μέσο δεν προκαλεί νοσταλγία, κανένα άλλο δίκτυο ή μέσο δεν δημιούργησε την κουλτούρα και τον πολιτισμό που δημιούργησε ο σιδηρόδρομος” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΟΣΕ Γιώργος Κακουλάκης κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, ανέφερε πως η ολοκλήρωση του βασικού σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας το 1909, χρειάστηκε 40 ολόκληρα χρόνια κοπιαστικών ελιγμών ανάμεσα στην πολιτική αστάθεια, την οικονομική δυσπραγία, τις καθοδηγούμενες τεχνικές και τεχνολογίες και τα γεωστρατηγικά παιχνίδια». «Το 1991, είπε, η Ευρώπη κάνει το πρώτο δειλό βήμα που θα οδηγήσει στη σημερινή απελευθερωμένη σιδηροδρομική αγορά. Μιλάει για τον «λογιστικό διαχωρισμό υποδομής-εκμετάλλευσης» αλλά παρόλα αυτά η Ελλάδα, κρύβεται για 15 ολόκληρα χρόνια πίσω από το δικαίωμα της μη συμμόρφωσης. Ένα διάστημα στο οποίο ο Ελληνικός Σιδηρόδρομος θα μπορούσε να διαμορφώσει το πλέον κατάλληλο επιχειρησιακό και θεσμικό πλαίσιο που θα τον στήριζε στον 21ο αιώνα. Στο παράδοξα μακρύ διάστημα που η Ελλάδα πάσχιζε για το αυτονόητο -μία διπλή, ηλεκτροκινούμενη και τηλεδιοικούμενη γραμμή μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης- η Βρετανία έχει πάψει να είναι νησί, η Ευρώπη έχει κατασκευάσει 11.000 χιλιόμετρα γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων, η Κίνα έχει αναδειχθεί σε σιδηροδρομική Υπερδύναμη εγκαινιάζοντας τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακαλύπτουν ξανά τον επιβατικό σιδηρόδρομο».
«Τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ο κ. Κακουλάκης, η χώρα μας επιδόθηκε σε μία συντονισμένη υπερπροσπάθεια επέκτασης και εκσυγχρονισμού του δικτύου καθώς και εκσυγχρονισμού του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου στις σιδηροδρομικές μεταφορές, προκειμένου να ανταποκριθεί στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Χώρο. Υλοποιείται το αυτονόητο που από την δεκαετία του ’50 μέχρι πρόσφατα ήταν αδιανόητο. Ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός με σαφείς στόχους, ουσιαστική τεχνογνωσία και εγγυημένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα προκειμένου ο σιδηρόδρομος να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας».
“ Η εθνική σιδηροδρομική υποδομή αποτελεί βασικό πυλώνα της άμυνας της χώρας και της διασύνδεσης με ζωτικούς χώρους και εγκαταστάσεις. Για αυτούς άλλωστε τους λόγους Δεν εκχωρείται, Δεν πωλείται, Δεν τεμαχίζεται, κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΣΕ, ζητώντας από όλες οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή και διάθεση του σιδηροδρομικού προϊόντος να συνεχίζουν να συνεργάζονται και συμπορεύονται με τον ΟΣΕ ως τον Εθνικό Διαχειριστή της Υποδομής προκειμένου να επιτύχουμε μεγαλύτερα οφέλη στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία”.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι μετά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα ο σιδηρόδρομος υποβαθμίστηκε προς όφελος της αυτοκίνησης και αυτήν τη κατάσταση προσπαθούμε να ανατρέψουμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Σήμερα υπάρχει ελπίδα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου και ο σιδηρόδρομος μπορεί να ελπίζει.
Ο υφυπουργός Μεταφορών Θάνος Μωραίτης υπογράμμισε ότι αισθάνεται πολύ υπερήφανος που προΐσταται στον ΟΣΕ αυτή τη στιγμή που ξανακερδίζει τον χαμένο χρόνο χάρις στους αγώνες που έδωσε τα τελευταία χρόνια ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.
Ο ΟΣΕ τόνισε ο κ Μωραίτης μπορεί να ατενίζει πια το μέλλον με αισιοδοξία.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας τόνισε πώς «όταν υπάρχει θέληση, πολιτική βούληση, συντονισμός, συστηματική δουλειά και κυρίως όταν ο Σιδηρόδρομος εντάσσεται στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας, τότε εμπόδια, αγκυλώσεις, νοοτροπίες και σκοπιμότητες ξεπερνιούνται».
«Από παραμελημένος και επιτρέψτε μου να πω και πλιατσικοποιημένος, συγγενής, επανέρχεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη της χώρας» ανέφερε ο κ Βούρδας. Γεγονός, όπως τόνισε, που ήταν απίστευτο για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, που είχαν πλέον εξοικειωθεί με την εικόνα της απόλυτης τελμάτωσης των σιδηροδρομικών έργων. Επ’αυτού, αναφέρθηκε σε ένα προσωπικό του βίωμα: «Τον Οκτώβριο του 2015, στην τακτική επίσκεψη της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιθεώρηση των έργων, υποδέχθηκα τη Γερμανίδα πρόεδρο της επιτροπής, μέσα στη λάσπη, στη σήραγγα του Καλλιδρόμου. Τότε μου είχε πει: «Επισκέπτομαι το πιο σύντομο ανέκδοτο της 20ετιας στις Βρυξέλλες ! ‘’Καλλίδρομο’’. Ούτε εσείς θα το ολοκληρώσετε όπως και οι προηγούμενοι που έχω συναντήσει!» Μετά από 2 χρόνια από τα ίδια χείλη άκουσα απλά: «Ανέκδοτο τέλος, Λειτουργεί!’’
Στην εκδήλωση μίλησε και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Ηλίας Αθανασίου όποιος παρουσίασε την επετειακή σειρά γραμματοσήμων που εκδόθηκαν για τα 150 χρόνια του ΟΣΕ. Υπογράμμισε παράλληλα την κοινή πορεία των δύο Οργανισμών επισημαίνοντας ότι η ιστορία των ΕΛΤΑ είναι μεγαλύτερη.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε ένα πολύ συγκινητικό βίντεο με τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία του ΟΣΕ που τις περιγράφουν με τις μαρτυρίες τους παλιοί εργαζόμενοι στα τρένα και το σιδηροδρομικό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα καθώς και φίλοι των σιδηροδρόμων.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση της συλλεκτικής σειράς επετειακού γραμματοσήμου με θέμα τα 150 Χρόνια Ελληνικών Σιδηροδρόμων.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις απονομές βραβείων σε ανθρώπους του Σιδηρόδρομου.
Βραβεία:
-Άθως Δημουλάς – Μηχανικός των ΣΕΚ (Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους)/ Ποιητής: Το βραβείο παρέλαβε η Κική Δημουλά
-Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου: Για την συμβολή και συνδρομή στην καταγραφή, διάσωση και συντήρηση του σιδηροδρομικού Μουσειακού υλικού. Παρέλαβε ο πρόεδρος του ΣΦΣ Παναγιώτης Κακαβάς
-Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης: Βραβείο στον αείμνηστο Ευθύμη Κοντόπουλο, οποίος περισυνέλλεξε και διέσωσε το μουσειακό υλικό του Μουσείου Θεσσαλονίκης. Παρέλαβε ο πρόεδρος του ΣΦΣΘ Ανδ. Μυλωνάκης
-Νίκος Ταγαρούλιας και Σπύρος Ρίζος: Ομάδα αποκατάστασης και συντήρησης ατμαμαξών
-Ευαγγελία Μαραγκουδάκη – Παπάζη: 1η γυναίκα Μηχανικός στον Σιδηρόδρομο
-Αναστάσιος Νίκας: Συνταξιούχος Σταθμάρχης του Θεσσαλικού Δικτύου. Ξεκίνησε την υπηρεσία του το 1942, απολύθηκε από την χούντα και επέστρεψε την περίοδο της μεταπολίτευσης.
-Δημήτρης Τσόγιας: Τεχνίτης Εργοστασίου, συνταξιοδοτήθηκε ως Εργοστασιάρχης. Γνώστης της τεχνολογίας του ατμού.
-Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς διαθέτει το πλέον πρωτότυπο και πλήρες φωτογραφικό υλικό που αφορά στην Ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, το οποίο και έχει εκτεθεί και κυρίως παρουσιάζεται στην τετράτομη Εγκυκλοπαίδεια της Ιστορίας των Ελληνικών Σιδηροδρόμων (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών). Το βραβείο παρέλαβε ο Παύλος Καλεμκερής .
-Μιχάλης Μήττας – Μαθητής στ’ Δημοτικού: για την επιστολή του μέσω της οποίας εξέφρασε την αγωνία του για την διάσωση της, μοναδικής στο είδος της, ατμάμαξας ΚΓ877 και τη θερμή του επιθυμία να εκπαιδευθεί στη σιδηροδρομική Ακαδημία του ΟΣΕ ως Μηχανοδηγός.