Στις κλινικές δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν θα συμμετάσχουν 600 εθελοντές

Μνημόνιο συνεργασίας με το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Ν. Γκαμαλέι» υπέγραψε το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων «Λάτζαρο Σπαλαντσάνι», που εδρεύει στη Ρώμη. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του ιταλικού ινστιτούτου, Φραντσέσκο Βάγια, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα πραγματοποιηθούν έρευνες σχετικές με το Sputnik-V.

Οι επιστημονικές έρευνες σε σχέση με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όπως και οι έρευνες σχετικά με το συνδυασμό του με άλλα παρασκευάσματα, θα ξεκινήσουν μόλις ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων (Aifa) εγκρίνει το σχετικό πρωτόκολλο για τις έρευνες, δήλωσε ο Βάγια, προσθέτοντας ότι μόλις ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα φθάσουν στην Ιταλία Ρώσοι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Ιταλία, ο ίδιος διευκρίνισε επίσης ότι είχε τη διαβεβαίωση του Aifa για το ενδιαφέρον του να στηρίξει την εν λόγω έρευνα, η οποία θα μελετήσει τον συνδυασμό του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V με αυτά της AstraZeneca, της Pfizer και της Moderna, ενώ στις κλινικές δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν θα συμμετάσχουν 600 εθελοντές.

«Θα υπάρξουν τέσσερις ομάδες από 150 εθελοντές και θα μελετήσουμε το αποτέλεσμα από τον εμβολιασμό με δύο διαφορετικά εμβόλια, του εμβολίου Sputnik-V καθώς και των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer, Moderna», επισήμανε ο Ιταλός καθηγητής.

Ο Βάγια είπε ότι κύριος στόχος της έρευνας είναι να μελετηθεί το αποτέλεσμα που έχει το ρωσικό εμβόλιο στις διάφορες μεταλλάξεις του κορονοϊού. «Βασικά μιλάμε για γνωστά τη δεδομένη στιγμή στελέχη, τα οποία έχουμε απομονώσει. Και η έρευνα μας πρέπει να δώσει μια επιστημονική απάντηση στους λεγόμενους αμφισβητίες, ώστε να δείξουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», πρόσθεσε.

Τέλος, υπογράμμισε πως μετά από 10 ημέρες θα φθάσουν στην Ιταλία οι Ρώσοι συνάδελφοι του και πως το Ινστιτούτο έχει παραγγείλει 600 δόσεις εμβολίου που απαιτούνται για τη διεξαγωγή της έρευνας.


Πηγή newsbeast.gr