Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την ένταξη και έγκριση στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα LIFE της εθνικής πρότασης LIFE SIP GR Blue, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.    Σύμφωνα με ... Περισσότερα

Στ. Παπασταύρου: 15 εκατ. ευρώ για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Epiloges Press

Epiloges Press

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την ένταξη και έγκριση στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα LIFE της εθνικής πρότασης LIFE SIP GR Blue, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.

   Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το στρατηγικής σημασίας έργο έρχεται να υποστηρίξει με τρόπο συστηματικό και μακροπρόθεσμο την Εθνική Στρατηγική για την Προστασία και Διαχείριση του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα LIFE είναι το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα. 

   Το LIFE SIP GR Blue καλύπτει όλο το εύρος των παραμέτρων που σχετίζονται με την προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος, στοχεύει στην υιοθέτηση και την ευρύτερη αξιοποίηση καινοτόμων εργαλείων προστασίας της θάλασσας και πιλοτικών δράσεων, ενώ συνδράμει καθοριστικά στη συνοχή των πολιτικών της ΕΕ, και ιδιαίτερα στους στόχους της για την Βιοποικιλότητα και την Πράσινη Συμφωνία.

   Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των υφιστάμενων Εθνικών Θαλασσίων Πάρκων της χώρας μας, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας μας για τη δημιουργία, των -αρχικά- δύο, νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο-Νότιες Κυκλάδες.

Advertisement
MEGA

   Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε σχετικά: «Με το LIFE SIP GR Blue, η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της θεσμικής και επιχειρησιακής ικανότητας στους τομείς της θαλάσσιας πολιτικής και της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης. Πρόκειται για αναγνώριση των προσπαθειών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συνεργαζόμενων φορέων, η οποία ταυτόχρονα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για τη στρατηγική σημασία της προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στη Μεσόγειο. Με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με την ΕΕ, χτίζουμε πιο ανθεκτικά θαλάσσια οικοσυστήματα, ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη, προστατεύουμε όλοι μαζί τους πολύτιμους φυσικούς μας πόρους».

   Το πρόγραμμα, του οποίου τον συντονισμό αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα έχει διάρκεια 8 έτη (2026-2034), ενώ χρηματοδοτείται κατά 60% από την ΕΕ. Για την υλοποίησή του θα συνεργαστούν 15 εταίροι [Πράσινο Ταμείο, ΟΦΥΠΕΚΑ, υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ΕΛΚΕΘΕ, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΙΝΑΛΕ), Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Εταιρεία Terra Nova, MKO MIO-ECSDE, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας], σχεδιάζοντας καινοτόμα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης των θαλασσών, καθώς και μια εκτεταμένη πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και δράσεων ανάπτυξης ικανοτήτων. Στόχος είναι η κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων και των τοπικών κοινωνιών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και η δημιουργία δικτύων βασικών δρώντων.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

12/01/26 11:46 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη "Αλησμόνητες Πατρίδες" - video

12/01/26 8:16 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη “Αλησμόνητες Πατρίδες” – video

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - video

12/01/26 8:10 μμ

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – video