Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών γυναικών για την υπόθεση των πρόσφατων βανδαλισμών σε μουσειακά εκθέματα με τη χρήση λαδιού, προχώρησε η ΕΛΑΣ το μεσημέρι της Κυριακής.   Οι δύο αλλοδαπές εντοπίστηκαν ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών γυναικών για την υπόθεση των πρόσφατων βανδαλισμών σε μουσειακά εκθέματα με τη χρήση λαδιού, προχώρησε η ΕΛΑΣ το μεσημέρι της Κυριακής.

 

Οι δύο αλλοδαπές εντοπίστηκαν σήμερα το πρωί από φύλακα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, ο οποίος αναγνώρισε τη μία από φωτογραφίες που είχε μοιράσει η Ασφάλεια σε όλα τα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και ειδοποίησε την Ασφάλεια Αθηνών.

 

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο, τις συνέλαβαν ενώ άγγιζαν ένα από τα εκθέματα του μουσείου, ενώ κρατούσαν μπουκάλι με λάδι, που όμως δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν.

 

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, πρόκειται για δύο Ρομά βουλγαρικής υπηκοότητας, οι οποίες κρατούνται στην Ασφάλεια Αθηνών κα αύριο θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

 

«Ρίχναμε λάδι και μύρο γιατί η Αγία Γραφή λέει πως είναι θαυματουργό», ισχυρίστηκαν στους αστυνομικούς οι δύο γυναίκες, που πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω, χάρη στις φωτογραφίες και τα βίντεο που τις είχαν καταγράψει από τις προηγούμενες ενέργειες τους.

 

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Αυγούστου ρεπορτάζ της «Κ» απεκάλυπτε ότι ορισμένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου που είναι παράλληλα κειμήλια της Ορθοδοξίας, είχαν υποστεί σημαντικές φθορές.

 

Συγκεκριμένα, οι βάνδαλοι είχαν ρίξει λάδι προκαλώντας φθορές στα αντικείμενα –σε κάποιες περιπτώσεις ανεπανόρθωτες, αλλά και σε χώρους του μουσείου (μάρμαρα και τοίχους), στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης αλλά και των περιοδικών εκθέσεων στη βίλα Ιλίσια.

 

Η καταστροφή σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 28ης Ιουλίου, την ώρα μάλιστα που στο Βυζαντινό Χριστιανικού Μουσείου είχαν βάρδια 20 φύλακες.

Advertisement
MEGA

 

Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση του Μουσείου Μπενάκη με ανακοίνωση που εξέδωσε, γνωστοποίησε ότι την Κυριακή 26 Αυγούστου είχε σημειβωθεί και εκεί βανδαλισμός με άοσμη και διάφανη λιπαρή ουσία σε διάφορα σημεία του χώρου. Για το περιστατικό ενημερώθηκε τόσο το υπουργείο Πολιτισμού όσο και η αστυνομία που διεξάγει έρευνα.

 

Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του Μουσείου ανέφερε:

 

«Την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018 διαπιστώθηκαν ίχνη άοσμης και διαφανούς λιπαρής ουσίας σε σημεία του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Προκλήθηκαν από δύο άτομα, όπως σε πρόσφατη συναφή περίπτωση, τα οποία καταγράφηκαν από τις κάμερες του συστήματος ασφαλείας του Μουσείου. Τα ίχνη εντοπίστηκαν κυρίως σε βάσεις και πλαίσια, ήσαν αναστρέψιμα και έχουν ήδη καθαριστεί. Σε δύο αντικείμενα της συλλογής εντοπίστηκαν ίχνη της ίδιας ουσίας, χωρίς να έχει προκληθεί φθορά.

 

[kathimerini.gr]


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας