Στα προστατευόμενα προϊόντα Ονομασίας το ελαιόλαδο Μάκρης Έβρου
Date:
Στον κατάλογο των προστατευόμενων προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συγκαταλέγεται εντός των επόμενων 2-3 μηνών το ελαιόλαδο της Μάκρης Αλεξανδρούπολης.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης Έβρου, Δημοσθένης Χατζηνικολάου μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον πολυετή αγώνα χαρακτηρισμού του Ελαιολάδου Μάκρης ως ΠΟΠ, τη χρονοβόρα διαδικασία ένταξης της «Ελιάς Μάκρης» στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών, προϋπόθεση προκειμένου να δοθεί ο εν λόγω χαρακτηρισμός, για όσους βοήθησαν στην κατάθεση ενός ολοκληρωμένου φακέλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε σήμερα, περίπου οκτώ χρόνια μετά την έναρξη των προσπαθειών, ο υπουργός κ. Αποστόλου να υπογράφει την ένταξή του στον κατάλογο των προστατευόμενων προϊόντων ονομασίας προέλευσης της Ε.Ε. «Πριν από περίπου 7-8 χρόνια αρχίσαμε να σκεφτόμαστε το να διεκδικήσουμε τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ για το ελαιόλαδό μας. Επί τρία χρόνια γινόταν λήψη δειγμάτων λαδιού από την παραγωγή όλων των μελών του συνεταιρισμού προκειμένου ν’ απομονωθεί το DNA του ελαιολάδου και να προσδιοριστεί η ταυτότητά του. Η γραφειοκρατία αλλά και οι ενστάσεις από ορισμένους που δεν ήθελαν να πάρουμε την πιστοποίηση συνέτειναν στο να φτάσουμε στο 2018 για να κατοχυρώσουμε την ονομασία ΠΟΠ», εξηγεί ο κ. Χατζηνικολάου.
Όσον αφορά στην ταυτότητα του συνεταιρισμού, που δραστηριοποιείται στην περιοχή Μάκρης, Δικέλων, Μεσημβρίας, Πλάκας, δυτικά δηλαδή της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου, έχει 145 εγγεγραμμένα μέλη και 112 ενεργά στην πλειονότητά τους μεγάλης ηλικίας. «Σχετικά πρόσφατα άρχισαν να μπαίνουν και νέοι στην παραγωγή και αυτό είναι θετικό και αισιόδοξο», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
Ειδική αναφορά κάνει ο κ. Χατζηνικολάου στις διακρίσεις και τα πανελλαδικά και διεθνή βραβεία που επί σειρά ετών κερδίζει το ελαιόλαδο Μάκρης. «Λόγω του κλίματος και της περιοχής έχουμε πολύ καλή ποιότητα λαδιού. Το ελαιόλαδο Μάκρης, ξεχωρίζει για την οξύτητα, τη γεύση, την υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηνικολάου, σημειώνοντας ότι «θέλει ακόμη πολύ δουλειά. Πρέπει να οργανωθούμε περισσότερο και στην παραγωγή λαδιού. Να ενημερώσουμε τους παραγωγούς-μέλη μας, που κι αυτοί δεν πίστευαν ότι θα μπορέσουμε αν πάρουμε την ονομασία ΠΟΠ, να πιστέψουν στις δυνατότητές μας, ν’ αφήσουν τη διαχείριση του ελαιολάδου στον συνεταιρισμό». Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης Έβρου, δεν παραλείπει να ευχαριστήσει όλους όσοι βοήθησαν σ’ αυτήν την πολύχρονη διεκδίκηση. «Να ευχαριστήσω σίγουρα τον πρωτεργάτη αυτής της προσπάθειας, τον Πασχάλη Παπαδάκη προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, που βοήθησε πάρα πολύ. Την προηγούμενη αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Γεωργία Νικολάου, την πρώτη που το πίστεψε, που έβαλε τις βάσεις και προχωρήσαμε και ήρθαν οι επόμενοι και μας ενίσχυσαν και μας βοήθησαν, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηνικολάου.
Σημειώνεται πως από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, δήλωσε σχετικά με την πολύ σημαντική διάκριση: «Συγχαρητήρια στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και στο Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Μάκρης, για τον άρτιο φάκελο που υπέβαλαν και βεβαίως στους παραγωγούς για το πολύ σημαντικό αυτό επίτευγμα που δίνει προστιθέμενη αξία στο εξαιρετικό λάδι που παράγει η περιοχή μας. Τώρα πλέον απομένει και η τυπική έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας της Ε.Ε. για να προστεθεί και το ελαιόλαδό μας στον ευρωπαϊκό κατάλογο ΠΟΠ με την ονομασία που θα χρησιμοποιείται διεθνώς «Ελαιόλαδο Μάκρης».