Ένα ακόμη πρόγραμμα που φιλοδοξεί να φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην παραγωγή εγχώριων δυνατοτήτων μη επανδρωμένων συστημάτων προκηρύχθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), με σκοπό οι εγχώριες δυνατότητες να αρχίσουν σύντομα να ... Περισσότερα

Στα σκαριά τα πρώτα στρατιωτικά drones – Πού θα χρησιμοποιούνται

Epiloges Press

Epiloges Press

Ένα ακόμη πρόγραμμα που φιλοδοξεί να φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην παραγωγή εγχώριων δυνατοτήτων μη επανδρωμένων συστημάτων προκηρύχθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), με σκοπό οι εγχώριες δυνατότητες να αρχίσουν σύντομα να αναπτύσσονται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το ΕΛΚΑΚ ζητεί την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) μεταφοράς φορτίου για αξιοποίηση σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών διττής χρήσης, στρατιωτικού, εμπορικού ή ανθρωπιστικού ρόλου. Σύμφωνα με την περιγραφή του ΕΛΚΑΚ, το συγκεκριμένο σύστημα «θα διασφαλίζει ταχεία και ακριβή παράδοση εφοδίων, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, όπου η χρήση συμβατικών μέσων δεν είναι εφικτή ή αποδοτική. Η χρήση του θα μειώνει την έκθεση προσωπικού σε κινδύνους, θα βελτιώνει την ευελιξία στρατιωτικών επιχειρήσεων και θα ενισχύει την επιχειρησιακή απόδοση μέσω διασύνδεσης με άλλα αυτόνομα συστήματα».

Η προκήρυξη αφορά την προμήθεια τεσσάρων τέτοιων συστημάτων και κόστος 24 εκατ. ευρώ, και τα UAV αυτά θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εφοδίων κυρίως σε ορεινές περιοχές και βραχονησίδες. Η προκήρυξη του ΕΛΚΑΚ για UAV, λίγο μετά από εκείνη που δημοσιοποιήθηκε για μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV), είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης που θέλει να ακολουθήσει ο νέος αυτός θεσμός για την υποστήριξη της εγχώριας καινοτομίας. Το UAV θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίου άνω των 100 κιλών, με ελάχιστη επιχειρησιακή οροφή πτήσης τα 3.000 πόδια και επιθυμητή τα 12.000 πόδια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Το νέο UAV θα πρέπει να μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες, σε ανέμους έντασης άνω των 20 κόμβων. Πέρα από το σύστημα πλοήγησης και τη δυνατότητα αποφυγής εμποδίων, το αεροσκάφος θα πρέπει να είναι ανθεκτικό σε παρεμβολές (jamming) και κυβερνοεπιθέσεις. Στο σύστημα περιλαμβάνονται βέβαια και οι σταθμοί ελέγχου των UAV, όπως και τα μέτρα διασφάλισης που θα επιτρέπουν την αποτελεσματική λειτουργία του αεροσκάφους σε περιοχές χωρίς ή με παραποιημένο σήμα (spoofing) GPS.

Θα χρησιμοποιούνται για ταχεία και ακριβή παράδοση εφοδίων σε ορεινές περιοχές και βραχονησίδες, μειώνοντας την έκθεση προσωπικού σε κινδύνους.

Χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος είναι 24 με 36 μήνες. Η απόκτηση ενός τέτοιου μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το οποίο θα αναπτυχθεί, θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα και θα συντηρείται εντός της χώρας, καλλιεργεί σταδιακά τις συνθήκες για τη δημιουργία ενός τεχνολογικού οικοσυστήματος που θα μπορεί να υποστηρίξει και πλατφόρμες με μεγαλύτερες δυνατότητες. Το ΕΛΚΑΚ δεν έχει κάνει ακόμη το βήμα προς την κατεύθυνση ενός ελληνικού «Bayraktar», ωστόσο οι δυνατότητες που έχουν έως τώρα προκηρυχθεί κινούνται προς πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση, δηλαδή τη σταδιακή ανάπτυξη και μεγαλυτέρων UAV, που θα έχουν δυνατότητες αποστολών επιτήρησης του ανάγλυφου της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή ο ρόλος αυτός διεκπεραιώνεται από τα ισραηλινής τεχνολογίας UAV τύπου Heron.

Στην  ενσωμάτωση των νέων αμυντικών τεχνολογιών αναφέρθηκε  ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή.  


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Γουμένισσα ως βιωμένος τόπος - Μια κοινότητα που μαθαίνει να αφηγείται τον εαυτό της

16/01/26 1:24 μμ

Η Γουμένισσα ως βιωμένος τόπος – Μια κοινότητα που μαθαίνει να αφηγείται τον εαυτό της

Προϋπολογισμός Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - Ταχύτητα στις πληρωμές και μετρήσιμα οφέλη

16/01/26 12:55 μμ

Προϋπολογισμός Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – Ταχύτητα στις πληρωμές και μετρήσιμα οφέλη

O Χρήστος Φαφούτης νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό

16/01/26 12:52 μμ

O Χρήστος Φαφούτης νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 53χρονος για κλοπή αρωμάτων από κατάστημα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

16/01/26 12:48 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 53χρονος για κλοπή αρωμάτων από κατάστημα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Ανοιχτοί οι δρόμοι ενόψει της συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα

16/01/26 12:37 μμ

Ανοιχτοί οι δρόμοι ενόψει της συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα

Δολοφονία στις Σέρρες: Ξεσπά η αδερφή του 17χρονου Άγγελου - Υπάρχει μία συμμορία τραμπούκων, αυριανών δολοφόνων

16/01/26 12:04 μμ

Δολοφονία στις Σέρρες: Ξεσπά η αδερφή του 17χρονου Άγγελου – Υπάρχει μία συμμορία τραμπούκων, αυριανών δολοφόνων

Πανσερραϊκός: Ανακοίνωσε την απόκτηση του Ριέρα

16/01/26 11:45 πμ

Πανσερραϊκός: Ανακοίνωσε την απόκτηση του Ριέρα

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Σήμερα Παρασκευή 16/1 η πρεμιέρα της παράστασης “ΑΜΛΕΤ”

16/01/26 11:41 πμ

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Σήμερα Παρασκευή 16/1 η πρεμιέρα της παράστασης “ΑΜΛΕΤ”

Δήμος Σερρών: Ομάδα προσωπικής ανάπτυξης για την Τρίτη Ηλικία

16/01/26 11:30 πμ

Δήμος Σερρών: Ομάδα προσωπικής ανάπτυξης για την Τρίτη Ηλικία

Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.: «Παρουσίαση 6ου τόμου των ΣΕΡΡΑΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ»

16/01/26 11:26 πμ

Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.: «Παρουσίαση 6ου τόμου των ΣΕΡΡΑΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ»

Δημήτρης Τσιόδρας προς την Κομισιόν: Στοχευμένα μέτρα για βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

16/01/26 11:14 πμ

Δημήτρης Τσιόδρας προς την Κομισιόν: Στοχευμένα μέτρα για βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Γενικό Λύκειο Πεντάπολης Σερρών: Τιμήθηκε με το βραβείο Ελένη Αρβελέρ

16/01/26 11:01 πμ

Γενικό Λύκειο Πεντάπολης Σερρών: Τιμήθηκε με το βραβείο Ελένη Αρβελέρ στη Βιέννη