Η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ», αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σήμερα ο υπουργός Γιώργος

Epiloges Press

Epiloges Press

Η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σήμερα ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Νίκο Καραμούζη, τη δωρεά από την ΕΕΤ του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ». Μέσω του πληροφοριακού συστήματος θα γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και η παρακολούθηση της πορείας τους για ένταξη στις χρηματοδοτούμενες δράσεις.
Η διαδικασία σύνδεσης των τραπεζών με το πληροφοριακό σύστημα θα ξεκινήσει σταδιακά από τις 15 Φεβρουαρίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.
Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση προκήρυξης του προγράμματος, η οποία θα περιλαμβάνει και τον οδηγό εφαρμογής.
Υπενθυμίζεται ότι το «Εξοικονομώ» θα παρέχει επιδοτήσεις από 25 έως 60 % (ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα) και άτοκα δάνεια σε νοικοκυριά για ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους με εφαρμογή μονώσεων, αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης, κουφωμάτων κ.α. Αναλυτικά τα εισοδηματικά κριτήρια παρατίθενται στον συνημμένο πίνακα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει το ΕΤΕΑΝ:
  • Επιλέξιμη κατοικία είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:
Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
Φέρει οικοδομική άδεια.
Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
  • Για να χαρακτηρισθεί μια πολυκατοικία, ως σύνολο κτηρίου, επιλέξιμη κατοικία θα πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα:
Σε περίπτωση μεικτής χρήσης, θα πρέπει τουλάχιστον το 50% του πλήθους των ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) του κτηρίου/ συγκροτήματος κτηρίων να χρησιμοποιείται ως κατοικία και να αποτελούν ένα ενιαίο διακριτό σύνολο (π.χ. θέρμανση από το ίδιο σύστημα, καταστήματα στο ισόγειο ή/και στον πρώτο όροφο και διαμερίσματα στους υπόλοιπους ορόφους). Δεν χαρακτηρίζονται όμως ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).
Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του τμήματος του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.
Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.
Πραγματοποιούνται κοινόχρηστες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης.
Οι ιδιοκτήτες που δεν εντάσσονται ή δε θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμμετέχουν στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν δηλωθεί στην Απόφαση
Γενικής Συνέλευσης Πολυκατοικίας με ίδια κεφάλαια.
  • Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι: Αντικατάσταση κουφωμάτων, Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής, Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης και συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης με συμβατικά καύσιμα και Αναβάθμιση συστημάτων με εγκατάσταση συστήματος Ανανεώσιμων Πηγών ή/και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού / Θερμότητας.
  • Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 Euro ανά τετραγωνικό μέτρο ωφέλιμης επιφάνειας της κατοικίας με μέγιστο τις 25.000 Euro συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
exoaisk(Πίνακας: ΑΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανοιξιάτικη περιοδεία του Λευτέρη Πασσιά

13/03/26 9:03 πμ

Η ανοιξιάτικη περιοδεία του Λευτέρη Πασσιά

Ήχησαν σειρήνες στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας που χρησιμοποιείται από το NATO

13/03/26 8:42 πμ

Ήχησαν σειρήνες στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας που χρησιμοποιείται από το NATO

Αμερικανικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού με καύσιμα συνετρίβη στο Ιράκ

13/03/26 8:34 πμ

Αμερικανικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού με καύσιμα συνετρίβη στο Ιράκ

Νεκρός 20χρονος στη Θεσσαλονίκη, τον κυνήγησαν και τον μαχαίρωσαν στην πλάτη

13/03/26 8:58 πμ

Νεκρός 20χρονος στη Θεσσαλονίκη, τον κυνήγησαν και τον μαχαίρωσαν στην πλάτη

Θ.Λεονταρίδης: Άλλα δύο εργαστήρια για τις αναλύσεις στα αμνοερίφια

13/03/26 12:13 πμ

Θ.Λεονταρίδης: Άλλα δύο εργαστήρια για τις αναλύσεις στα αμνοερίφια

Αίτημα του Επιμελητηρίου Σερρών για παράταση προθεσμίας διόρθωσης ΚΑΔ και αναστολή επιβολής κυρώσεων

13/03/26 12:10 πμ

Αίτημα του Επιμελητηρίου Σερρών για παράταση προθεσμίας διόρθωσης ΚΑΔ και αναστολή επιβολής κυρώσεων

ΑΝΕΣΕΡ: Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για έκτακτο προσωπικό για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

13/03/26 12:05 πμ

ΑΝΕΣΕΡ: Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για έκτακτο προσωπικό για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

«Θέλω και εγώ να προσφέρω»: Το ΓΕΣ καλεί με νέο βίντεο τις γυναίκες να υπηρετήσουν

13/03/26 12:01 πμ

«Θέλω και εγώ να προσφέρω»: Το ΓΕΣ καλεί με νέο βίντεο τις γυναίκες να υπηρετήσουν

Υπεγράφη η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - video

12/03/26 11:54 μμ

Υπεγράφη η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – video

ΘΕΜΑ Από τα 4μ. το 1912 στα 6,31μ. το 2026: η εκτόξευση των ρεκόρ στο επί κοντώ

12/03/26 11:46 μμ

ΘΕΜΑ: Από τα 4μ. το 1912 στα 6,31μ. το 2026: η εκτόξευση των ρεκόρ στο επί κοντώ

Agrotica: Αποχώρησαν οι αγρότες που διαμαρτύρονταν μέσα στη ΔΕΘ, έδωσαν πορτοκάλια σε αστυνομικούς – Δείτε βίντεο

12/03/26 11:44 μμ

Agrotica: Αποχώρησαν οι αγρότες που διαμαρτύρονταν μέσα στη ΔΕΘ, έδωσαν πορτοκάλια σε αστυνομικούς – Δείτε βίντεο

Οι επιστήμονες ερεύνησαν το έδαφος κάτω από ένα από τα αρχαιότερα δέντρα της Γης – Αυτό που ανακάλυψαν είναι συγκλονιστικό

12/03/26 11:42 μμ

Οι επιστήμονες ερεύνησαν το έδαφος κάτω από ένα από τα αρχαιότερα δέντρα της Γης – Αυτό που ανακάλυψαν είναι συγκλονιστικό