Την αναβάθμιση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών, ανακοίνωσε στη Βουλή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας μαζί με την Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ... Περισσότερα

Σταϊκούρας: «Αναβαθμίζουμε τον στόλο των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με 1.300 νέα λεωφορεία

Epiloges Press

Epiloges Press

Την αναβάθμιση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών, ανακοίνωσε στη Βουλή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας μαζί με την Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά.

Κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε την σύμβαση για την προμήθεια διακοσίων πενήντα (250) ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων, σύγχρονης τεχνολογίας, σύμφωνα με το ΤΜΗΜΑ 5 διενεργηθέντος ηλεκτρονικού διαγωνισμού (υπ’ αρ. 6/2021 διακήρυξη) και το χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών με 1.300 νέα λεωφορεία, στο τέλος της τετραετίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα ενίσχυσης του στόλου των συγκοινωνιακών φορέων, με βάση το οποίο έως το τέλος Απριλίου 2024 αναμένεται η άφιξη 250 ηλεκτρικών λεωφορείων, εκ των οποίων τα 140 θα αξιοποιηθούν στην Αθήνα και τα 110 στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το αρχικό σκέλος του πρώτου διαγωνισμού που αφορά, αθροιστικά, 650 νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, το σύνολο των οποίων προβλέπεται να έχουν παραδοθεί σε κυκλοφορία έως τα μέσα του 2025.

Ενώ, άμεσα δρομολογείται και ο δεύτερος διαγωνισμός, με αντικείμενο επιπλέον 650 οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, καθώς ήδη προγραμματίστηκε η έναρξη σύνταξης Διακήρυξης, με εκτίμηση να ολοκληρωθεί η παράδοση και αυτών των οχημάτων στο τέλος της τετραετίας.

Ο κ. Σταϊκούρας εξέθεσε αρχικά τα σημερινά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι οι συγκοινωνιακοί φορείς στις δύο πόλεις διαθέτουν έναν γηρασμένο στόλο με μέση ηλικία οχημάτων τα 1 8,8 έτη, έναντι του μέσου όρου ηλικίας μεταξύ των συνόλου των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανέρχεται σε 12,7 έτη. Παράλληλα, επεσήμανε την άμεση επίπτωση της παλαιότητας του στόλου στην υψηλή συχνότητα των βλαβών και τον προσωρινό χαρακτήρα των λύσεων με συμβάσεις leasing και οικεία ΚΤΕΛ για την κάλυψη του συγκοινωνιακού έργου.

Στοιχειοθετώντας την επιχειρηματολογία για την απόφαση προμήθειας νέων οχημάτων, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε, επιπλέον, την ανάγκη συμμόρφωσης στην Κοινοτική Οδηγία που επιβάλλει το 33%/47% των νέων αστικών λεωφορείων να είναι «καθαρά» έως το 2025/2030, αντίστοιχα.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε κατά τη δευτερολογία τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συγκοινωνιακά προβλήματα που θα προκύψουν από την εκκίνηση των έργων του Flyover της Θεσσαλονίκης, ενώ τέλος, προανήγγειλε τη δημιουργία δύο Μητροπολιτικών Φορέων για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Απ΄ την πλευρά της η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου επεσήμανε, ότι η ηλεκτροκίνηση αποτελεί τμήμα της στρατηγικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση για τη δημιουργία νέας κουλτούρας στον χώρο των Μεταφορών. Τόνισε μάλιστα πως οι κατευθύνσεις αυτές περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά και στον σχεδιασμό που αναπτύσσεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά στη σύμβαση, η Υφυπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι προβλέπονται:

Advertisement
Babis

· Προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ.

· Προμήθεια παρελκόμενων, ήτοι ανεξάρτητων σταθερών φορτιστών αργής φόρτισης, ένα ανά όχημα ή ένα ανά δύο οχήματα, ανάλογα με τις δυνατότητες φόρτισης των φορτιστών, δηλαδή σύνολο 125 έως 250.

· Προμήθεια επτά κινητών μονάδων με κατάλληλη διαμόρφωση και εξοπλισμό για την φορητή εξυπηρέτηση ηλεκτρικών λεωφορείων σε περίπτωση ανάγκης φόρτισης επιτόπου.

· Κατάρτιση Έκθεσης Εγκατάστασης των Φορτιστών Αργής Φόρτισης στα αμαξοστάσια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Με αυτή τη σύμβαση προμήθειας των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη σηματοδοτείται η έναρξη της προμήθειας συνολικά 1.300 νέων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, υλοποιώντας μια ακόμα δέσμευση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογράμμισε η κ. Αλεξοπούλου, ενέργεια που συνιστά μια βαθιά φιλολαϊκή πολιτική, η οποία ωφελεί άμεσα εκατομμύρια πολίτες.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι - Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

02/02/26 12:02 πμ

Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι – Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

01/02/26 11:58 μμ

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

01/02/26 11:47 μμ

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

01/02/26 11:42 μμ

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

01/02/26 11:38 μμ

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ για τον νεκρό - Βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

01/02/26 11:33 μμ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ, βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

01/02/26 11:20 μμ

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

01/02/26 11:17 μμ

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

Ο Ντέβιντ Μπαντιέλ φέρνει τις γάτες στο προσκήνιο στη σειρά «David Baddiel: Cat Man»

01/02/26 11:11 μμ

Ο Ντέβιντ Μπαντιέλ φέρνει τις γάτες στο προσκήνιο στη σειρά «David Baddiel: Cat Man»

Αντίπαλος ΠΑΟΚ: «Σκόνταψε» στη Μαδρίτη η Θέλτα

01/02/26 11:05 μμ

Αντίπαλος ΠΑΟΚ: «Σκόνταψε» στη Μαδρίτη η Θέλτα

Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών: Ενημέρωση βιβλίου εθιμοτυπίας- Ποιοι καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης

01/02/26 10:59 μμ

Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών: Ενημέρωση βιβλίου εθιμοτυπίας- Ποιοι καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης

Η Κάτια Δανδουλάκη αποκάλυψε γιατί δεν παντρεύτηκε με τον Νίκο Γαλανό

01/02/26 10:52 μμ

Η Κάτια Δανδουλάκη αποκάλυψε γιατί δεν παντρεύτηκε με τον Νίκο Γαλανό