Περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι σε εργοστάσια της Volkswagen στην Γερμανία προχώρησαν σήμερα σε προειδοποιητικές στάσεις εργασίας, ενόψει των διαπραγματεύσεων για τις νέες συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να είναι οι ... Περισσότερα

Στάσεις εργασίας χιλιάδων εργαζόμενων στην για νέες συλλογικές συμβάσεις

Epiloges Press

Epiloges Press

Περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι σε εργοστάσια της Volkswagen στην Γερμανία προχώρησαν σήμερα σε προειδοποιητικές στάσεις εργασίας, ενόψει των διαπραγματεύσεων για τις νέες συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να είναι οι δυσκολότερες εδώ και δεκαετίες για την εταιρία που βρίσκεται ούτως ή άλλως σε βαθιά κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδικάτου IG Metall, στάσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν στα εννέα από τα δέκα σημεία παραγωγής εντός Γερμανίας, ενώ στα κεντρικά του Βόλφσμπουργκ οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του εκτελεστικού συμβουλίου της VW, φωνάζοντας «Έτοιμοι για απεργία, σε όλη τη χώρα», καθώς το Σαββατοκύριακο έληξε η περίοδος «εργασιακής ειρήνης» μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, η επικεφαλής του συμβουλίου εργασίας του Ομίλου, Ντανιέλα Καβάλο, κάλεσε τους μετόχους της εταιρίας να συνεισφέρουν περισσότερο προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία. «Απαιτούμε από τον καθένα να κάνει το καθήκον του. Η Volkswagen ήταν πρόσφατα μια μηχανή τεράστιου κέρδους. Τώρα που δυσκολεύεται, οι οικογένειες των ιδιοκτητών πρέπει να κάνουν όσα τους αναλογούν», δήλωσε η κυρία Καβάλο.

Οι στάσεις εργασίας, οι οποίες πραγματοποιούνται σε όλες τις εγκαταστάσεις εκτός του Όσναμπρουκ, διαρκούν δύο ώρες και επαναλαμβάνονται σε κάθε βάρδια, ενώ η παραγωγή συνεχίζεται κανονικά. Η διένεξη αφορά τις αποδοχές περίπου 120.000 εργαζόμενων στα εργοστάσια της Volkswagen και οι κινητοποιήσεις είναι οι πρώτες στον Όμιλο από το 2018. «Εάν χρειαστεί, αυτή θα είναι η πιο σκληρή μάχη συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχει δει ποτέ η Volkswagen», δήλωσε ο επικεφαλής της IG Metall για την Κάτω Σαξονία Τόρστεν Γκρέγκερ, τονίζοντας ότι η διάρκεια και η ένταση της διαμάχης εξαρτάται από την στάση που θα τηρήσει η VW στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η εταιρία από την πλευρά της δήλωσε ότι σέβεται το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί εφικτή μια φιλική λύση.

Την περασμένη εβδομάδα το συνδικάτο IG Metall παρουσίασε το δικό του σχέδιο εξοικονόμησης 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προτείνοντας ταυτόχρονα μια πιθανή αύξηση μισθού, η οποία ωστόσο δεν θα καταλήξει στους εργαζόμενους, αλλά σε ειδικό ταμείο. Σε αντάλλαγμα, η VW θα πρέπει να ακυρώσει τα σχέδια για κλείσιμο εργοστασίων και απολύσεις για λειτουργικούς λόγους. Η πρόταση απορρίφθηκε από την εργοδοσία ήδη την Παρασκευή, τονίστηκε ωστόσο η επιθυμία της εταιρίας να παραμείνει σε διάλογο με τους εργαζόμενους. Το νέο ραντεβού των δύο πλευρών ορίστηκε για τις 9 Δεκεμβρίου.

Advertisement
MEGA

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

23/02/26 11:12 μμ

Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

23/02/26 10:06 μμ

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:52 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:36 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

23/02/26 9:55 μμ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

23/02/26 9:31 μμ

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι - video

23/02/26 8:06 μμ

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι – video

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης - video

23/02/26 7:51 μμ

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης – video

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα - video

23/02/26 7:42 μμ

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα – video

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας - video

23/02/26 7:35 μμ

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας – video

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες - video

23/02/26 7:23 μμ

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες – video

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών - Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά - video

23/02/26 7:00 μμ

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών – Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά – video