Στάση αναμονής τηρούν οι κλάδοι της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου μετά και την πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλλουν δασμούς ύψους 20% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα ... Περισσότερα

«Στάση αναμονής» τηρούν οι κλάδοι επιτραπέζιας ελιάς και τυποποιημένου ελαιόλαδου μετά την ανακοίνωση των δασμών Τραμπ

Epilogestv

Epilogestv

Στάση αναμονής τηρούν οι κλάδοι της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου μετά και την πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλλουν δασμούς ύψους 20% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Advertisement
 

Παρότι η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε προσωρινή αναστολή ισχύος των μέτρων για 90 ημέρες, και αυτή μόνο για ορισμένες χώρες, η εντεινόμενη αβεβαιότητα έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.

Η επιτραπέζια ελιά παραμένει ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, με υψηλή προστιθέμενη αξία και ευρεία γεωγραφική κατανομή μιας και εξαγωγές γίνονται σε περισσότερες από 100 χώρες. Η σημαντικότερη αγορά είναι αυτή των ΗΠΑ, όπου καταλήγει το 30% της συνολικής παραγωγής που φτάνει σε αξία τα 214 εκατ. ευρώ.

Ως προς την αξία των εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών ακολουθεί η Γερμανία με 90 εκατ. ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο με 43 εκατ. ευρώ, η Αυστραλία με 33 εκατ. ευρώ και ο Καναδάς με 30 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ), Κώστας Ζούκας, «πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, την οποία καλούμαστε να αποτιμήσουμε ψύχραιμα. Αν δεν υπήρχαν οι δασμοί, η φετινή χρονιά θα εξελισσόταν σε χρονιά-ρεκόρ. Όμως η αβεβαιότητα που προκαλούν οι εμπορικοί φραγμοί φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου».

Ο ίδιος επισημαίνει πως η εξάρτηση από την αμερικανική αγορά δημιουργεί εύλογο προβληματισμό: «Η αγορά των ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη στην οποία εξάγουμε. Δεν είναι εύκολο να την αντικαταστήσουμε από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι επιχειρήσεις επένδυσαν σε αυτή τη σχέση για δεκαετίες και η αιφνίδια ανατροπή των όρων πρόσβασης δημιουργεί τεράστιο κόστος».

Αναζητώντας εναλλακτικές διεξόδους, η ΠΕΜΕΤΕ εξετάζει νέες γεωγραφικές αγορές, με την Ασία να ξεχωρίζει. «Η ασιατική ήπειρος λόγω της πληθυσμιακής της δυναμικής μπορεί να αποτελέσει μεσοπρόθεσμα μια σημαντική διέξοδο. Ωστόσο, για να επιτευχθεί ουσιαστική διείσδυση απαιτείται στοχευμένη προβολή, επενδύσεις, κρατική στήριξη και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία», σημειώνει ο κ. Ζούκας.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, η ΠΕΜΕΤΕ ζητά δύο καίριες παρεμβάσεις τη διπλωματική κινητοποίηση και την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται άμεσα από τους δασμούς.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο θεωρούμε ότι οι απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα ήταν πιο αποτελεσματικές. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε και στην προηγούμενη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, όταν οι ελληνικές ελιές είχαν εξαιρεθεί από τους δασμούς, σε αντίθεση με τις ισπανικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό, τι αφορά στην οικονομική ενίσχυση, ο κ. Ζούκας τόνισε πως «ήδη χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία έχουν ανακοινώσει μέτρα στήριξης. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προβεί σε δηλώσεις στήριξης, ωστόσο προς το παρόν δεν έχουμε δει συγκεκριμένες παρεμβάσεις».

Advertisement
Family Kitchen

Κρίσιμος και ο αντίκτυπος στο ελαιόλαδο

Αντίστοιχες ανησυχίες εκφράζονται και από τους φορείς του κλάδου του ελαιολάδου. Οι ελληνικές εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου προς τις ΗΠΑ ανέρχονται σε 60-70 εκατ. ευρώ ετησίως, καλύπτοντας περίπου το 8% της ετήσιας ελληνικής παραγωγής.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Μητράκος, οι αμερικανικοί δασμοί αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως το τυποποιημένο ελαιόλαδο.

Ωστόσο η μεγαλύτερη «απειλή» εντοπίζεται αλλού σύμφωνα με τον ίδιο.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι μόνο ο δασμός αυτός καθαυτός, αλλά ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος. Υπάρχουν τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία και η Τυνησία, που εξάγουν ελαιόλαδο στις ΗΠΑ με δασμούς μόλις 10%, ενώ για εμάς, λόγω της ευρωπαϊκής προέλευσης, ο δασμός φτάνει στο 20%. Αυτό δημιουργεί σημαντικό μειονέκτημα».

Τέλος, όπως τόνισε, η συγκυρία επιβαρύνεται και από την πτώση της διεθνούς τιμής του ελαιολάδου σε σχέση με πέρυσι, στοιχείο που συρρικνώνει περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σκηνή του Hollywood Bowl πήρε το όνομα του συνθέτη Τζον Γουίλιαμς

12/11/25 4:09 μμ

Η σκηνή του Hollywood Bowl πήρε το όνομα του συνθέτη Τζον Γουίλιαμς

Συμφωνία σε αμυντικούς, οικονομικούς, ενεργειακούς και εκπαιδευτικούς τομείς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου - Το κοινό ανακοινωθέν της 3ης Διακυβερνητικής Συνόδου

12/11/25 4:05 μμ

Συμφωνία σε αμυντικούς, οικονομικούς, ενεργειακούς και εκπαιδευτικούς τομείς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου – Το κοινό ανακοινωθέν της 3ης Διακυβερνητικής Συνόδου

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στην Αθηνών-Σουνίου λόγω διεξαγωγής αγώνα τριάθλου

12/11/25 3:59 μμ

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στην Αθηνών-Σουνίου λόγω διεξαγωγής αγώνα τριάθλου

Η έδρα της CEFA μεταφέρεται από τη Βιέννη στη Θεσσαλονίκη

12/11/25 3:55 μμ

Η έδρα της CEFA μεταφέρεται από τη Βιέννη στη Θεσσαλονίκη

Φεστιβάλ Ποίησης Σερρών, αφιερωμένο στη μελοποιημένηποίηση του Μίκη Θεοδωράκη

12/11/25 3:53 μμ

Φεστιβάλ Ποίησης Σερρών, αφιερωμένο στη μελοποιημένη ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη

Βρέθηκε το μαύρο κουτί του τουρκικού μεταγωγικού στρατιωτικού αεροπλάνου, το οποίο συνετρίβη στην ανατολική Γεωργία

12/11/25 3:52 μμ

Βρέθηκε το μαύρο κουτί του τουρκικού μεταγωγικού στρατιωτικού αεροπλάνου, το οποίο συνετρίβη στην ανατολική Γεωργία

Σ. Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης κάνει ζημιά στην τσέπη των πολιτών

12/11/25 3:48 μμ

Σ. Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης κάνει ζημιά στην τσέπη των πολιτών

Νάουσα: 1,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη ριζική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας

12/11/25 3:45 μμ

Νάουσα: 1,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη ριζική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας

Γ. Νέγκα: «Γέλασα όταν μου ζήτησαν να αλλάξω την εμφάνιση μου»

12/11/25 3:43 μμ

Γ. Νέγκα: «Γέλασα όταν μου ζήτησαν να αλλάξω την εμφάνιση μου»

Νίκος Παπαθανάσης: Στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Αγίας Παρασκευής

12/11/25 3:39 μμ

Νίκος Παπαθανάσης: Στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Αγίας Παρασκευής

Φρένο στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ επιχειρούν να βάλουν φαρμακοποιοί και Τροχαία

12/11/25 3:38 μμ

Φρένο στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ επιχειρούν να βάλουν φαρμακοποιοί και Τροχαία

«Κυριακάτικες συναντήσεις» με τον Κωνσταντίνο Ξενάκη στις Σέρρες

12/11/25 3:36 μμ

«Κυριακάτικες συναντήσεις» με τον Κωνσταντίνο Ξενάκη στις Σέρρες