«Ολοκληρώνεται από την ΕΔΕΥΕΠ η διαπραγμάτευση της σύμβασης με Chevron και HelleniqEnergy»

Σταύρος Παπασταύρου: «Ολοκληρώνεται από την ΕΔΕΥΕΠ η διαπραγμάτευση της σύμβασης με Chevron και HelleniqEnergy»

Epiloges Press

Epiloges Press

“Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο”

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Άννα Λιβαθυνού, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να τεθεί προς έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΥΕΠ η σύμβαση με τη Chevron και τη HelleniqEnergy, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο για τον τομέα των υδρογονανθράκων στη χώρα. Όπως εξήγησε, η διαδικασία έχει φτάσει στην τελική της φάση. Χαρακτηριστικά, είπε ότι «μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η σύμβαση θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στη συνέχεια στη Βουλή και αμέσως μετά ξεκινούν οι σεισμικές και γεωφυσικές έρευνες από το 2026. Άρα θα έχουμε τη Chevron και την ExxonMobil, τις δυο μεγαλύτερες εισηγμένες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου στο πεδίο της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει και γεωστρατηγική ενίσχυση της χώρας μας και ελπίδα για σημαντική ενίσχυση του εθνικού πλούτου».

Σχετικά με τη δέσμευση για πρώτη ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil – Energean – HelleniqEnergy σε 18 μήνες, δηλαδή στις αρχές του 2027, στο Ιόνιο, ο κ. Παπασταύρου ανέφερε: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να προλάβουμε. Έχει να κάνει με το μέλλον των παιδιών μας». Εξήγησε, παράλληλα, ότι «εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, αυτό σημαίνει αμέσως αύξηση του εθνικού πλούτου, σημαντικοί δημόσιοι πόροι, νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, με αυξημένους μισθούς και μια ενίσχυση της ενεργειακής μας ασφάλειας, πέρα από τη γεωπολιτική».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπασταύρου παρουσίασε το «Αμοργόραμα» ως ένα καινοτόμο παράδειγμα αυτο-οργάνωσης και περιβαλλοντικής ευθύνης. Εξήγησε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν επιβάλλεται από το κράτος, αλλά γεννήθηκε μέσα από την τοπική κοινωνία, αποτελώντας διεθνή καλή πρακτική. Όπως είπε, «πρόκειται για μια πρωτοβουλία των ίδιων των ψαράδων της Αμοργού, των 45 ψαράδων του νησιού, που αποφάσισαν πως για να μπορούν να ψαρεύουν αύριο, πρέπει σήμερα να αυτοπεριοριστούν. Είναι μια πρωτοβουλία μοναδική πανευρωπαϊκά, βαθιά ελληνική». Σημείωσε, επίσης, ότι «τους μήνες αναπαραγωγής των ψαριών, από τον Απρίλιο έως τον Μάιο, δεν ψαρεύουν καθόλου και συλλέγουν απορρίμματα», ενώ «έχουν επιλέξει τρεις περιοχές στις οποίες δεν ψαρεύουν όλο τον χρόνο». Ο Υπουργός τόνισε, παράλληλα, ότι αυτή η συλλογική στάση «είναι μια πράξη ευθύνης που προστατεύει τον θαλάσσιο πλούτο και δείχνει ότι οι νησιώτες αγαπούν και διαχειρίζονται τον τόπο τους με τρόπο που αποτελεί πρότυπο για όλη την Ευρώπη». Παραλλήλισε, δε, το παράδειγμά τους με μία επιγραφή του 3ου αιώνα π.Χ. που έχει βρεθεί στην Ηρακλειά, 22 ν.μ. από την Αμοργό, όπου αναγράφεται ψήφισμα των κατοίκων της για απαγόρευση εισαγωγής ζώων εκτός του νησιού, προκειμένου να προστατεύσουν τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού. «Δηλαδή, η έννοια της αυτοδιαχείρισης υπάρχει 2.500 χρόνια στις Κυκλάδες», είπε ο κ. Παπασταύρου.

Advertisement
MEGA

Ερωτώμενος σχετικά με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, ο Υπουργός σχολίασε ότι «η περίοδος της διακυβέρνησής του συνδέθηκε με τοξικότητα, στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων και, δυστυχώς, και των οικογενειών τους. Η οικογένειά μου ήταν μία από αυτές, όπως και πολλών άλλων. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να γράψει ένα βιβλίο. Αλλά θεωρώ ότι οφείλει να ξεκινά με μια ειλικρινή αυτοκριτική. Αυτή, δυστυχώς, δεν την έχω δει. Εκείνη την περίοδο ο κ. Τσίπρας δηλητηρίασε την πολιτική ζωή μας, και δίχασε τη χώρα μας. Να βλέπεις τον άλλον σαν πολιτικό αντίπαλο ναι, να επιχειρηματολογείς σε βάρος του ναι, να θέλεις να τον εξοντώσεις με οποιοδήποτε μέσο, αυτό μας πάει πίσω – και είναι αυτό που ακριβώς έκανε ο κ. Τσίπρας. Αν κάποιος θέλει πραγματικά να ανοίξει μια νέα σελίδα, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει τα λάθη του. Αλλιώς, απλώς αλλάζει το περιτύλιγμα, όχι το περιεχόμενο». 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξάνθη: Απορριμματοφόρο του δήμου βούλιαξε σε τρύπα

02/02/26 10:53 μμ

Ξάνθη: Απορριμματοφόρο του δήμου βούλιαξε σε τρύπα – “Εντυπωσιακό σιντριβάνι” έλουσε διαμέρισμα – video

Διπλό μήνυμα ενίσχυσης και στήριξης προς τους αστυνομικούς των Σερρών - video

02/02/26 10:42 μμ

Διπλό μήνυμα ενίσχυσης και στήριξης προς τους αστυνομικούς των Σερρών – video

Βασιλόπιτα με χαμόγελα και συναδελφικότητα από τον Σύλλογο Αποκλειστικών Νοσοκόμων Σερρών - video

02/02/26 10:30 μμ

Βασιλόπιτα με χαμόγελα και συναδελφικότητα από τον Σύλλογο Αποκλειστικών Νοσοκόμων Σερρών – video

Ο Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης τιμά την 113η επέτειο της μάχης στα Πλατανούδια

02/02/26 10:03 μμ

Ο Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης τιμά την 113η επέτειο της μάχης στα Πλατανούδια

Χατζηβασιλείου: Οι NAVTEX δεν εκδίδονται για προβολή ανυπόστατων διεκδικήσεων και παράλογων θέσεων – Ο διάλογος σημαίνει αυτοπεποίθηση

02/02/26 9:57 μμ

Χατζηβασιλείου: Οι NAVTEX δεν εκδίδονται για προβολή ανυπόστατων διεκδικήσεων και παράλογων θέσεων – Ο διάλογος σημαίνει αυτοπεποίθηση

Η METLEN επιτυγχάνει ένα ακόμη ορόσημο για το πρόγραμμα FDI

02/02/26 9:41 μμ

Η METLEN επιτυγχάνει ένα ακόμη ορόσημο για το πρόγραμμα FDI: – Με επιτυχία η παράδοση 2 συστημάτων πλατφόρμας για τις φραγάτες

Η ΜΗΔΙΚΗ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε. ζητά να προσλάβει Υπεύθυνο Προγραμματισμού Συγκομιδής & Μεταφοράς Μηδικής

02/02/26 9:34 μμ

Η ΜΗΔΙΚΗ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε. ζητά να προσλάβει Υπεύθυνο Προγραμματισμού Συγκομιδής & Μεταφοράς Μηδικής

H Πειραιώς αναδείχθηκε AI/Data Team of the Year και το 2026

02/02/26 9:29 μμ

H Πειραιώς αναδείχθηκε AI/Data Team of the Year και το 2026

ΔΕΗ Fiber: Σε νέες περιοχές σε όλη την Ελλάδα το FTTH ίντερνετ από τη ΔΕΗ με 100% οπτική ίνα

02/02/26 9:24 μμ

ΔΕΗ Fiber: Σε νέες περιοχές σε όλη την Ελλάδα το FTTH ίντερνετ από τη ΔΕΗ με 100% οπτική ίνα

Κ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αλλάζει παραγωγικό μοντέλο. Το 2026 θα κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα

02/02/26 9:17 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αλλάζει παραγωγικό μοντέλο. Το 2026 θα κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα

Συμφωνία υπ. Παιδείας και ΠΕΦ για την πρώτη δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης στον τομέα του φαρμάκου

02/02/26 9:10 μμ

Συμφωνία υπ. Παιδείας και ΠΕΦ για την πρώτη δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης στον τομέα του φαρμάκου

Χωρίς ταξί η πόλη την Τετάρτη 4/2 από τις έξι το πρωί και για ένα 24ωρο

02/02/26 9:09 μμ

Θεσσαλονίκη: Χωρίς ταξί η πόλη την Τετάρτη 4/2 από τις έξι το πρωί και για ένα 24ωρο

Σχολιάστε

δέκα − πέντε =