Η Εκκλησία της Ελλάδος, 81 Μητροπόλεις της χώρας και πιστοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι, μέσω των συνηγόρων τους, θα αναπτύξουν αύριο, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τη νομική επιχειρηματολογία τους κατά ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η Εκκλησία της Ελλάδος, 81 Μητροπόλεις της χώρας και πιστοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι, μέσω των συνηγόρων τους, θα αναπτύξουν αύριο, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τη νομική επιχειρηματολογία τους κατά των περιοριστικών μέτρων στις θρησκευτικές τελετές (γάμους, βαπτίσια, κ.λπ.) και κατά των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της περαιτέρω διασποράς του COVID-19, όπως επίσης θα συζητηθεί αίτηση δικηγόρου Θεσσαλονίκης κατά του lockdown.

Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του ΣτΕ η οποία θα συνέλθει με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παρασκευή Μπραίμη θα συζητηθούν πέντε αιτήσεις ακύρωσης που αφορούν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον COVID-19.

Όλοι οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που επιβάλλουν από την αρχή του χρόνου σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες διασποράς του COVID-19, περιοριστικά μέτρα για την προστασία της υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού σε όλη την επικράτεια.

Υποστηρίζουν ότι όλες οι κ.υ.α. εκδόθηκαν κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους διοικούντες, αλλά εκδόθηκαν και καθ΄υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Η εισηγήτρια κ. Μπραίμη, θα θέσει θέμα κατάργησης των δικών, λόγω λήξεως ισχύος των προσβαλλόμενων κ.υ.α.

Αντίθετα, η Εκκλησία θα υποστηρίξει ότι έχει ιδιαίτερο έννομο συμφέρον να συνεχιστούν οι επίμαχες δίκες, καθώς εκκρεμούν ποινικές υποθέσεις σε βάρος αφενός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αφού έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της λόγω μη συμμόρφωσης προς τις απαγορεύσεις για τον εορτασμό των Θεοφανείων και αφετέρου σε βάρος κληρικών.

Παράλληλα, οι πολίτες θα ζητούν και αυτοί την συνέχιση των δικών, καθώς οι κ.υ.α. συνιστούν προσβολή από την πλευρά της Πολιτείας του δικαιώματός τους στην θρησκευτική ελευθερία την οποία δεν μπορούν να ασκήσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα άρθρα 3, 4, 13 και 25 του Συντάγματος, τα άρθρα 9 και 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας.

Επίσης, αύριο με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Σπυρίδωνα Μαρκάτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η αίτηση ακύρωσης του δικηγόρου Θεσσαλονίκης Στέλιου Γκαρίπη, ο οποίος υποστηρίζει ότι η έκδοση της από 7.1.2021 κ.υ.α. για την παράταση εφαρμογής των περιοριστικών-απαγορευτικών μέτρων κυκλοφορίας (lockdown), κ.λπ. που επιβλήθηκαν με αφορμή την πανδημία, είναι αντισυνταγματική και παράνομη, αλλά και εφαρμόστηκε με αναδρομική ισχύ, κάτι που δημιουργεί νομοθετικό κενό.

Advertisement
ktimatologio

Ο δικηγόρος της συμπρωτεύουσας επισημαίνει ότι το νομοθετικό κενό ανάγεται στο ότι την 7.1.2021 ανακοινώθηκε η παράταση εφαρμογής των απαγορευτικών-περιοριστικών μέτρων και η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, 8.1.2021.

Ο κ. Μαρκάτης, θα επισημάνει ότι από την αίτηση ακύρωσης του επίμαχου δικηγόρου, ανακύπτουν ερωτήματα, μεταξύ των οποίων είναι: 1) εάν έχουν πράγματι αναδρομική ισχύ οι ρυθμίσεις της προσβαλλόμενη κ.υ.α., καθώς άρχισαν να ισχύουν από 8.1.21 και την ίδια μέρα δημοσιεύθηκε η κ.υ.α. στο ΦΕΚ, 2) εάν είναι συνταγματικά ανεκτός ο κατ΄οίκον περιορισμός των εισερχομένων ατόμων στην Ελλάδα ως μέτρο αποφυγής της διασποράς του COVID-19 σε συνδυασμό με επιδημιολογικά δεδομένα του χρόνου έκδοσης της κ.υ.α. και 3) Πάσχει η διαδικασία έκδοσης της κ.υ.α. λόγω του χρόνου έκδοσης της γνωμάτευσης της εθνικής επιτροπής προστασίας της δημόσιας υγείας και της μη δημοσιοποίησής της.

 
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Μαρτίου

15/03/26 11:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Μαρτίου

Ν. Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε

15/03/26 11:17 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε

Χρυσά Βατόμουρα: Το «War of the Worlds» στην κορυφή των χειρότερων ταινιών της χρονιάς

15/03/26 11:09 μμ

Χρυσά Βατόμουρα: Το «War of the Worlds» στην κορυφή των χειρότερων ταινιών της χρονιάς

Η ΑΕΚ άφησε βαθμούς στο Περιστέρι

15/03/26 11:08 μμ

Η ΑΕΚ άφησε βαθμούς στο Περιστέρι

«Σπάμε τη σιωπή και μιλάμε για την ψυχική υγεία» – Κατάμεστο το Ξενία Βόλου στην εκδήλωση γνωριμίας του ΣΟΦΨΥ Μαγνησίας

15/03/26 11:08 μμ

«Σπάμε τη σιωπή και μιλάμε για την ψυχική υγεία» – Κατάμεστο το Ξενία Βόλου στην εκδήλωση γνωριμίας του ΣΟΦΨΥ Μαγνησίας

Που τοποθετήθηκαν οι νέες AI κάμερες της Τροχαίας;

15/03/26 11:06 μμ

Που τοποθετήθηκαν οι νέες AI κάμερες της Τροχαίας;

Περισσότεροι από 3.000 νεκροί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν

15/03/26 9:09 μμ

Περισσότεροι από 3.000 νεκροί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν

Δέκα συλλήψεις στα Χανιά μετά από καταγγελία ανήλικης για ομαδικό βιασμό

15/03/26 9:06 μμ

Δέκα συλλήψεις στα Χανιά μετά από καταγγελία ανήλικης για ομαδικό βιασμό

Όσα μάθαμε στο σχολείο ήταν λάθος: Επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι ανθρώπινες τρίχες

15/03/26 9:11 μμ

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι ανθρώπινες τρίχες

Χρήστος Λούλης για Ζέτα Μακρυπούλια: Τα έχουμε βρει, αν αναγνωρίζεις το λάθος σου, πρέπει να ζητάς συγγνώμη

15/03/26 9:02 μμ

Χρήστος Λούλης για Ζέτα Μακρυπούλια: Τα έχουμε βρει, αν αναγνωρίζεις το λάθος σου, πρέπει να ζητάς συγγνώμη

Καλομοίρα για Ακύλα: Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να ξέρεις τι να μην πάρεις από τα πολλά που θα ακούσεις

15/03/26 8:57 μμ

Καλομοίρα για Ακύλα: Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να ξέρεις τι να μην πάρεις από τα πολλά που θα ακούσεις

Κώστας Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας - Έναρξη της FOOD EXPO 2026

15/03/26 8:55 μμ

Κώστας Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας – Έναρξη της FOOD EXPO 2026