Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 103ης Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ, που διεξήχθη στην Καστοριά από τις 11 έως τις 14 Ιουλίου 2023.Στο πλαίσιο της Συνόδου, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 103ης Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ, που διεξήχθη στην Καστοριά από τις 11 έως τις 14 Ιουλίου 2023.
Στο πλαίσιο της Συνόδου, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εκπροσωπούμενη από τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη και τον γενικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Οδυσσέα Ζώρα.

Η Σύνοδος σηματοδότησε την πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού με τους/τις πρυτάνεις και την αναλυτική του ενημέρωση για τρέχοντα και πάγια προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων και ζητήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του νέου νόμου.

Η Σύνοδος, όπως ανακοίνωσε, προσβλέπει στη «διαρκή και γόνιμη συνεργασία» με τον νέο υπουργό «στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης και περαιτέρω ανάπτυξης των Ελληνικών πανεπιστημίων, ώστε να ανταποκριθούν στις εθνικές και διεθνείς προκλήσεις». Από την πλευρά του, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου με τα πανεπιστήμια για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων και δεσμεύτηκε να εξετάσει όλες τις προτάσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των Πανεπιστημίων. Επιβεβαίωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και θα ενισχυθεί με στοχευμένες πολιτικές.

Συγκεκριμένα, με βάση τις προτάσεις της Συνόδου, ο υπουργός κάλεσε σε συνεργασία για την απλοποίηση των διαδικασιών στους ΕΛΚΕ και τη μείωση εν γένει της γραφειοκρατίας ενώ δεσμεύτηκε για τη χορήγηση της εθνικής χρηματοδότησης σε ερευνητικά ανταγωνιστικά έργα (matching funds).

Η Σύνοδος ενημέρωσε ότι αναλαμβάνει να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επανενεργοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ με προτεραιότητα το πρόγραμμα πρόσληψης διδασκόντων για απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας. Παράλληλα, έθεσε ως επιτακτικό πρόβλημα την υποστελέχωση των πανεπιστημίων σε διοικητικό και διδακτικό προσωπικό και ζήτησε την αναπλήρωση των θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού που κενώνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων κλπ. Επίσης, πρωταρχικής προτεραιότητας θεωρεί την έγκριση νέων Οργανισμών των πανεπιστημίων ώστε να αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί η λειτουργία τους. Τέλος, ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ).

Επιπλέον, στις εργασίες της Συνόδου μετείχαν και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Νίκη Δανδόλου, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδας Καλλίρης καθώς και ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης καθηγητής Περικλής Μήτκας.

Advertisement
MEGA

Σημειώνεται τέλος, ότι τη Σύνοδο διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και προήδρευσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σταύρος Παπασταύρου: «Να ληφθούν προσωρινά και στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των πολιτών - να εξαιρεθούν, ως εφάπαξ παρεμβάσεις, από τον δημοσιονομικό δείκτη καθαρών δαπανών»

31/03/26 7:41 μμ

Σταύρος Παπασταύρου: «Να ληφθούν προσωρινά και στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των πολιτών – να εξαιρεθούν, ως εφάπαξ παρεμβάσεις, από τον δημοσιονομικό δείκτη καθαρών δαπανών»

Ρονάλντο: «Η Βραζιλία είναι πάντα το φαβορί, έχουμε ακόμη τους καλύτερους παίκτες»

31/03/26 7:09 μμ

Ρονάλντο: «Η Βραζιλία είναι πάντα το φαβορί, έχουμε ακόμη τους καλύτερους παίκτες»

31/03/26 7:07 μμ

Το φύλλο αγώνα για τις αποβολές των Ναν και Ντόρσεϊ και το αντιαθλητικό του Ματίας Λεσόρ στο ντέρμπι «αιωνίων»

Οκτώ τραυματίες στο κεντρικό Ισραήλ έπειτα από συναγερμό για ιρανικούς πυραύλους

31/03/26 7:05 μμ

Οκτώ τραυματίες στο κεντρικό Ισραήλ έπειτα από συναγερμό για ιρανικούς πυραύλους

Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες- FossesΕικονογραφημένες ιστορίες αλά γαλλικά - Bande Dessinée ( BD )

31/03/26 3:21 μμ

Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες- Fosses: Εικονογραφημένες ιστορίες αλά γαλλικά – Bande Dessinée ( BD )

Χατζηβασιλείου: Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που ενίσχυσε την άμυνα της Κύπρου

31/03/26 3:16 μμ

Χατζηβασιλείου: Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που ενίσχυσε την άμυνα της Κύπρου

"Show" της Ελένης Λουκά στην κηδεία της Μαρινέλλας - Την πήραν... σηκωτή αστυνομικοί!

31/03/26 3:12 μμ

“Show” της Ελένης Λουκά στην κηδεία της Μαρινέλλας – Την πήραν… σηκωτή αστυνομικοί!

Ισραήλ: Θα δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στον νότιο Λίβανο ως τον ποταμό Λιτάνι - "Μοντέλο Ράφα" στα λιβανικά χωριά κοντά στα σύνορα

31/03/26 3:27 μμ

Ισραήλ: Θα δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στον νότιο Λίβανο ως τον ποταμό Λιτάνι – “Μοντέλο Ράφα” στα λιβανικά χωριά κοντά στα σύνορα

Στ. Παπασταύρου από Economist: «Ο Κάθετος Διάδρομος είναι μία αρτηρία ανάπτυξης, ευημερίας και ελευθερίας. Η ασφαλής ενέργεια είναι ισχύς»

31/03/26 3:05 μμ

Στ. Παπασταύρου από Economist: «Ο Κάθετος Διάδρομος είναι μία αρτηρία ανάπτυξης, ευημερίας και ελευθερίας. Η ασφαλής ενέργεια είναι ισχύς»

Σύσκεψη στο Μαξίμου: Εφαρμογή των μέτρων στήριξης και εκατοντάδες έλεγχοι σε αγορά καυσίμων και τροφίμων

31/03/26 3:02 μμ

Σύσκεψη στο Μαξίμου: Εφαρμογή των μέτρων στήριξης και εκατοντάδες έλεγχοι σε αγορά καυσίμων και τροφίμων

ΥΠΠΟ: Ενάλια αρχαιολογική έρευνα σε Κάσο και Κάρπαθο

31/03/26 2:59 μμ

ΥΠΠΟ: Ενάλια αρχαιολογική έρευνα σε Κάσο και Κάρπαθο

31/03/26 2:55 μμ

Ισραηλινός στρατός: Είμαστε προετοιμασμένοι για εβδομάδες ακόμα συγκρούσεων στο Ιράν