Σε έκτακτη ενημέρωση για την πρόληψη των επιπτώσεων του καύσωνα, προχώρησαν σήμερα επιστήμονες από την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, δίνοντας σαφείς και κατανοητές οδηγίες τόσο για τον γενικό ... Περισσότερα

"Στη θερμοπληξία δεν δίνουμε νερό από το στόμα – Όχι στην παραλία ή τη βεράντα τα παιδιά 12 -5 μ.μ."

Epiloges Press

Epiloges Press

Σε έκτακτη ενημέρωση για την πρόληψη των επιπτώσεων του καύσωνα, προχώρησαν σήμερα επιστήμονες από την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, δίνοντας σαφείς και κατανοητές οδηγίες τόσο για τον γενικό πληθυσμό, όσο και για τις ευπαθείς ομάδες.

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας (Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) διευκρίνισε πως σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουμε όλοι, αλλά κάποιοι περισσότερο, όπως έγκυες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια προβλήματα, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, παχύσαρκοι, άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, άτομα που κάνουν αυξημένη χρήση αλκοόλ και τοξικών ουσιών.

Ο καθηγητής συνέστησε οι ηλικιωμένοι να μην κυκλοφορούν τις ώρες με υψηλές θερμοκρασίες. Χρειάζονται βοήθεια, πρέπει να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών, να βρίσκονται σε χώρους χωρίς υψηλές θερμοκρασίες και να μην μένουν μόνοι στο αυτοκίνητο.

Αποφεύγουμε τα βαριά και τα λιπαρά φαγητά, καθώς και το αλκοόλ. Τρώμε ελαφριά γεύματα και συχνά μικρά γεύματα, είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου απαντώντας σε ερώτηση του Healthstories.

Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει να κρατάμε κλειστά τα παράθυρα, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις που δεν χρειάζονται, να αποφύγουμε την άσκηση όπως και την έκθεση στον ήλιο.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας (ΕΚΠΑ) μίλησε για τα νεογνά, τα παιδιά, τις έγκυες και τις λεχώνες.

Όπως είπε, τα παιδιά ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Η σύσταση είναι να παραμένουν στο σπίτι από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα. Να μην μένουν στην παραλία ή στη βεράντα, αλλά μέσα στο σπίτι.

Είναι δύσκολο να κρατάς τα παιδιά στο σπίτι, αλλά νωρίς το πρωί ή μετά τις 6 το απόγευμα μπορούν να βγουν από το σπίτι.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), αναφέρθηκε στους ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιολογικά θέματα.

«Αν κάποιος εκτεθεί στον ήλιο και τη ζέστη και δεν αισθάνεται καλά τότε κινδυνεύει να έχει θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία» εξήγησε

Advertisement
MEGA

Κάλεσε όσους λαμβάνουν φάρμακα να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, προκειμένου να συνεννοηθούν για την δοσολογία τους.

Όπως εξήγησε αν δούμε κάποιον που ζαλίζεται, κάνει εμέτους και κράμπες, έχει μάλλον θερμική εξάντληση. «Πρέπει να τον πάμε άμεσα σε σκιερό μέρος, άμεσα να τον δροσίσουμε με μικρές γουλιές και ει δυνατόν να τον δροσίσουμε με βρεγμένη πετσέτα».

«Αν δούμε όμως κάποιον να έχει χάσει συνείδηση και έχει πολύ θερμό δέρμα (αν βάζαμε θερμόμετρο πιθανόν να έδειχνε 40!) τότε μιλάμε μάλλον για θερμοπληξία. Κάνουμε τα ίδια με βασική διαφορά ότι καλούμε άμεσα το ΕΚΑΒ γιατί αν του δώσουμε νερό κινδυνεύει με εισρόφηση γιατί δυσλειτουργεί ο μηχανισμός της κατάποσης. Τον δροσίζουμε με πάγο και βρεγμένες πετσέτες και του βγάζουμε τα ρούχα για να αποβάλει τη θερμότητα, ενώ τον μεταφέρουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε σε νοσοκομείο» πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Απευθυνόμενος σε όσους δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, τόνισε πως δεν πρέπει να εφησυχάζουν όταν έχουν έντονα συμπτώματα, όπως σφίξιμο και βήχα και πως πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό. “Δεν το αφήνω να περάσει έτσι, για το καλό μου”, σημείωσε.

Ειδικά για άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για προβλήματα καρδιολογικά ή αναπνευστικά είπε ότι τις περισσότερες φορές χρειάζεται προσαρμογή της θεραπείας του. Σε περιπτώσεις, δε, που μιλάμε για άτομα σε περιοχές με φωτιά καλό είναι να κλείνουμε παράθυρα και να φοράμε μάσκα όπως αυτή για τον κορωνοϊό.

Πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα