Στη φυλακή οδηγούνται δύο μηχανικοί που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών για τις υπερτιμολογήσεις, ύψους 32 εκατ. ευρώ, όσον αφορά την κατασκευή των πέντε δίδυμων σηράγγων στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας ... Περισσότερα

Στη φυλακή δύο μηχανικοί για τις υπερκοστολογήσεις σηράγγων της Εγνατίας Οδού

Epilogestv

Epilogestv

Στη φυλακή οδηγούνται δύο μηχανικοί που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών για τις υπερτιμολογήσεις, ύψους 32 εκατ. ευρώ, όσον αφορά την κατασκευή των πέντε δίδυμων σηράγγων στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, στο νομό Γρεβενών, την περίοδο 2008/09. Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις άλλοι τέσσερις μηχανικοί, όπως επίσης ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο υπό τον όρο της καταβολής εγγύησης από 5.000 έως 25.000 ευρώ.

Advertisement
 

Ύστερα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε συνολικά ενόχους – χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού – 7 από τους συνολικά 15 κατηγορούμενους. Μεταξύ αυτών που αθωώθηκαν είναι μέλη παλιότερων διοικήσεων της «Εγνατίας Οδός Α.Ε.».

Οι μηχανικοί για τους οποίους το δικαστήριο «έδειξε» το δρόμο προς τη φυλακή ήταν επιβλέποντες του έργου για λογαριασμό της Εγνατίας Οδού και κρίθηκαν ένοχοι για απάτη εις βάρος Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (Εγνατία Οδός ΑΕ- κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από απάτη κατά του ελληνικού Δημοσίου), απιστία, ψευδή βεβαίωση και νόθευση εγγράφου.

Για τις ίδιες πράξεις καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών ένας ακόμη επιβλέπων μηχανικός, ενώ δύο συνάδελφοί τους που διηύθυναν την εκτέλεση των εργασιών καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 5 και 8 ετών, αντίστοιχα, για απλή συνέργεια στην πράξη της απάτης και, κατά περίπτωση, νόθευση εγγράφου.

«Ούτε σεντς δεν ζημιώσαμε την Εγνατία»

Ως ηθικοί αυτουργοί στην απάτη και την ψευδή βεβαίωση τιμωρήθηκαν μία μηχανικός της αναδόχου εταιρίας και ο νόμιμος εκπρόσωπός της (10 και 12 έτη κάθειρξη, αντίστοιχα). Επιπλέον, το δικαστήριο αποφάσισε να απαλλάξει όσους κατηγορούμενους αντιμετώπιζαν την πράξη της απόπειρας απάτης κατά των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδόθηκαν. «Δουλέψαμε τίμια, η Εγνατία ήταν σαν το σπίτι μας. Ούτε σεντς δεν την ζημιώσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των κατηγορούμενων μηχανικών, ενώ συγκατηγορούμενός του στάθηκε στις δυσκολίες του έργου λόγω της γεωγραφικής του θέσης.

Advertisement

Το επίμαχο έργο και η δεύτερη δικογραφία

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης, το 2015, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης η τότε διοίκηση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.». Το έργο αφορούσε την κατασκευή πέντε δίδυμων σηράγγων στις θέσεις Αγίας Τριάδας, Αγίας Παρασκευής, Αγναντερού, Πριονίων και Βελανιδίων. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι επίμαχες σήραγγες προϋπολογίστηκαν και κατασκευάστηκαν ως συγκεκριμένης κατηγορίας αλλά πληρώθηκαν ως άλλης κατηγορίας, σημαντικά ακριβότερης.

Να σημειωθεί ότι στα ποινικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης εκκρεμεί και δεύτερη δικογραφία, που αφορά υπερκοστολογήσεις εργασιών σε άλλο τμήμα του ίδιου αυτοκινητόδρομου (μήκους 8,5 χιλιομέτρων από τη σήραγγα Παναγίας μέχρι τη σήραγγα Συρτού). Πολλά από τα κατηγορούμενα πρόσωπα είναι κοινά, ενώ το ύψος των υπερκοστολογήσεων στην περίπτωση αυτή ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι πρώτες καθολικές αυξήσεις σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους μετά από 10 χρόνια

23/12/25 11:49 πμ

Οι πρώτες καθολικές αυξήσεις σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους μετά από 10 χρόνια

Αναστολή κινητοποιήσεων στα τελωνεία Ευζώνων και Νίκης - Αποκλεισμός στον Προμαχώνα

23/12/25 11:49 πμ

Αναστολή κινητοποιήσεων στα τελωνεία Ευζώνων και Νίκης – Αποκλεισμός στον Προμαχώνα

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε περιπολικό της ΕΛΑΣ, έξω από το τουρκικό προξενείο

23/12/25 8:32 πμ

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε περιπολικό της ΕΛΑΣ, έξω από το τουρκικό προξενείο

Ηλεκτρονική μουσική με laptops και τρίγωνα βυθισμένα στο.. νερό από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

23/12/25 8:29 πμ

Ηλεκτρονική μουσική με laptops και τρίγωνα βυθισμένα στο.. νερό από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

«Λύγισε» ο πατέρας του Ε. Καραλή! Εμφανώς συγκινημένος στα βραβεία ΠΣΑΤ

23/12/25 12:13 πμ

«Λύγισε» ο πατέρας του Ε. Καραλή! Εμφανώς συγκινημένος στα βραβεία ΠΣΑΤ

Σ. Ντούσκος: Οι αιχμές του για τους δημοσιογράφους στα βραβεία ΠΣΑΤ

23/12/25 12:15 πμ

Σ. Ντούσκος: Οι αιχμές του για τους δημοσιογράφους στα βραβεία ΠΣΑΤ

Ο Ν. Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2025 - Δάκρυσε ο πατέρας του

23/12/25 12:05 πμ

Ο Ν. Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2025 – Δάκρυσε ο πατέρας του

Αθλητής της χρονιάς ο Ε. Καραλής - «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει να ξεματιάζει!»

23/12/25 12:05 πμ

Αθλητής της χρονιάς ο Ε. Καραλής – «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει να ξεματιάζει!»

Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι - Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

22/12/25 11:54 μμ

Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι – Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Κυρ. Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο

23/12/25 12:27 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

23/12/25 12:21 πμ

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

Βουλγαρία - ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

23/12/25 12:20 πμ

Βουλγαρία – ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ