Οι δύο καταδικασθέντες είχαν συλληφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2010 στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της διασταύρωσης της Καβάλας – Το αγαλματίδιο είχε εντοπιστεί στο πορτ – μπαγκάζ ... Περισσότερα

Στη φυλακή οι δύο κατηγορούμενοι που κατείχαν αγαλματίδιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Epiloges Press

Epiloges Press

Οι δύο καταδικασθέντες είχαν συλληφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2010 στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της διασταύρωσης της Καβάλας – Το αγαλματίδιο είχε εντοπιστεί στο πορτ – μπαγκάζ του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν

Advertisement
 

Στη φυλακή οδηγούνται, μετά την καταδίκη τους σε πενταετή κάθειρξη (έκαστος), οι δύο άνδρες που κατηγορούνταν ότι κατείχαν ένα σπάνιο αγαλματίδιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου –σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ.– και διαπραγματεύονταν την πώλησή του έναντι 7 εκατ. ευρώ.

Το δευτεροβάθμιο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τούς έκρινε εκ νέου ένοχους για υπεξαίρεση αρχαιοτήτων ιδιαίτερης μεγάλης αξίας, από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για την ίδια πράξη σε 8ετή κάθειρξη, αλλά είχαν αφεθεί ελεύθεροι ενόψει του εφετείου. Οι δικαστές, με την απόφασή τους, τούς «έδειξαν» το δρόμο για τις φυλακές, προκειμένου να εκτίσουν την ποινή τους.

Οι δύο καταδικασθέντες, ένας 63χρονος επιχειρηματίας κι ένας 66χρονος αγροτοκτηνητρόφος, είχαν συλληφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2010 στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της διασταύρωσης της Καβάλας. Το συγκεκριμένο αγαλματίδιο είχε εντοπιστεί στο πορτ – μπαγκάζ του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν, ενώ είχε προηγηθεί πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών αρχών.

Οι ίδιοι αμφισβήτησαν την γνησιότητά του, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για δώρο που τους έκανε ένας Τούρκος, ύστερα από επαγγελματικό ταξίδι που πραγματοποίησαν στη γειτονική χώρα, χωρίς, όμως, να γνωρίζουν το περιεχόμενο της συσκευασίας. Εκτός από το συγκεκριμένο άγαλμα, το οποίο απεικονίζει όρθιο τον Μακεδόνα βασιλιά και έχει ύψος 60 εκατ., στα σπίτια τους είχαν βρεθεί και κατασχεθεί μία μπρούτζινη προτομή αγοριού που τοποθετείται στον 2ο αιώνα μ.Χ., δύο νομίσματα, εκ των οποίων το πρώτο τοποθετείται μεταξύ 525-500 π.Χ. και το δεύτερο στους Βυζαντινούς χρόνους.

Ειδικοί που εξέτασαν τα αρχαία ευρήματα γνωμοδότησαν ότι περιλαμβάνονται στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με έγγραφα της δικογραφίας που επικαλέστηκε ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή του, ο Μεγαλέξανδρος τοποθετείται χρονικά στον 2ο αιώνα π.Χ. και η αξία του αποτιμάται σε 900.000 ευρώ. «Γνώριζαν ότι κατέχουν αρχαία και, μάλιστα, σπουδαία», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ζητώντας την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων, πρόταση που έγινε δεκτή από το δικαστήριο.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΥΠΑ: Αυξάνεται η χρονική διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για εργαζόμενους και ανέργους

03/12/25 10:26 μμ

ΔΥΠΑ: Αυξάνεται η χρονική διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για εργαζόμενους και ανέργους

Χωρίς ταξί αύριο η Αττική - Το ΣΑΤΑ παρατείνει την απεργία

03/12/25 10:17 μμ

Χωρίς ταξί αύριο η Αττική – Το ΣΑΤΑ παρατείνει την απεργία

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό

03/12/25 10:11 μμ

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό

Eurocup Γυναικών: MVP Νοεμβρίου η Ιωάννα Χατζηλεοντή

03/12/25 10:01 μμ

Eurocup Γυναικών: MVP Νοεμβρίου η Ιωάννα Χατζηλεοντή

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»

03/12/25 9:54 μμ

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»

Σ. Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

03/12/25 9:48 μμ

Σ. Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων

03/12/25 9:43 μμ

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα νοτιοδυτικά, από αύριο, Πέμπτη 04/12, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών . Κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής θα είναι οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες με κατά τόπους μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν προβλήματα και οι ισχυροί άνεμοι στα πελάγη. Την Πέμπτη 04/12 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες στα νοτιοδυτικά και στη συνέχεια στην Κρήτη, το Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες και σταδιακά τη Θεσσαλία. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν στην περιοχή της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 6-8 μποφόρ και στο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 6 μποφόρ. Την Παρασκευή 05/12 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με παρόμοια χαρακτηριστικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI) που εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο της Παρασκευής 05/12 κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία). Ειδικότερα, όπως αναφέρει το meteo.gr/ΕΑΑ τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, ενώ θα επηρεαστούν πλέον και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, οι άνεμοι θα παραμείνουν πολύ ενισχυμένοι.

03/12/25 9:39 μμ

ΜΕΤΕΟ: Επιδείνωση του καιρού από αύριο – Επεισόδιο βροχόπτωσης Κατηγορίας 5, την Παρασκευή

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί»

03/12/25 9:29 μμ

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί»

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

03/12/25 9:20 μμ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τη ναυπηγική βιομηχανία και την καινοτομία

03/12/25 9:12 μμ

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τη ναυπηγική βιομηχανία και την καινοτομία

ΣΤΑΣΥ : H κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Εθνική Άμυνα

03/12/25 9:06 μμ

ΣΤΑΣΥ: H κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Εθνική Άμυνα