Πυκνώνουν οι διεργασίες στα ελληνοτουρκικά με φόντο την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, με τη διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στη χώρα μας, να θεωρείται βαρύνουσας σημασίας ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Πυκνώνουν οι διεργασίες στα ελληνοτουρκικά με φόντο την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, με τη διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στη χώρα μας, να θεωρείται βαρύνουσας σημασίας από την ελληνική πλευρά που την ερμηνεύει ως σαφή στήριξη των θέσεων της, δεδομένου ότι δεν θα ακολουθήσει ανάλογη επίσκεψη στην Άγκυρα.

Advertisement
 

 

Ο κ. Πομπέο βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντάται σήμερα Δευτέρα στις 10:00 με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ενώ επόμενος σταθμός του την Τρίτη θα είναι τα Χανιά όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα επισκεφθούν τη ναυτική βάση της Σούδας.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Αμερικανού αξιωματούχου η ενεργειακή και η αμυντική συνεργασία, αλλά και η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Ουάσιγκτον να δίνει έμφαση στον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έρχεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο.

“Προώθηση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας με μέγιστη ταχύτητα”

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προαναγγέλλοντας την επίσκεψη σε δελτίο τύπου χαρακτηρίζει την Ελλάδα κρίσιμο εταίρο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται βασικούς στρατηγικούς στόχους.

Σκοπός της επίσκεψης “να ανανεώσει την κοινή μας δέσμευση για προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και να γιορτάσουμε την ισχυρότερη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας εδώ και δεκαετίες” αναφέρεται σχετικά.

Μήνυμα στήριξης η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια και ζωτικό εταίρο στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή. Έχουμε δεσμευτεί να υποστηρίξουμε την ασφάλεια, την ευημερία και τη συνεχή δημοκρατία της Ελλάδας. Έχουμε επιτύχει πολλά από την έναρξη του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο του 2018 και ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε τον Στρατηγικό Διάλογο του 2021 στην Ουάσινγκτον” σημειώνεται.

 

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας καθώς “ΗΠΑ και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον αναπτύσσοντας τη Θεσσαλονίκη ως πύλη προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο”. Φέρνει δε ως παράδειγμα, τη Pfizer που άνοιξε πρόσφατα μια εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης 200 υπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη και τη Cisco ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 11-14 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η Ελλάδα “είναι το κλειδί για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης.

“Ως κόμβος για νέες υποδομές που θα διαφοροποιήσουν τις διαδρομές και τις προμήθειες φυσικού αερίου που συνδέονται με την Ευρώπη, ο ρόλος της Ελλάδας στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση θα αυξηθεί καθώς η μονάδα πλωτής αποθήκευσης επαναεριοποίησης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ έρχεται στην Αλεξανδρούπολη. Μαζί, μπορούμε να σπάσουμε το κακόβουλο μονοπώλιο που χρησιμοποίησε η ρωσική Gazprom εδώ και πολλά χρόνια για να απειλήσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης”, σημειώνεται.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται και στην αναθεωρημένη και διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας του 2019 (MDCA), που επέτρεψε, την επέκταση στις διμερείς δραστηριότητες στη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο, τη διατήρηση της αυξημένης συνεργασίας στη βάση της Σούδας και την πρόσβαση στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ επικροτεί την επίτευξη της δέσμευσης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ για το 2% του ΑΕΠ για αμυντικές επενδύσεις.

Advertisement
MEGA

Ενόψει της άφιξής του στην Ελλάδα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έστειλε μήνυμα μέσω Twitter.

«Καθ’ οδόν και πάλι προς την Ευρώπη, για να ενισχύσουμε τις ήδη δυνατές διμερείς μας σχέσεις και τη σημασία της διαρκούς περιφερειακής συνεργασίας. Πρώτος σταθμός: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα», έγραψε.

 

Επικοινωνία Μ.Πομπέο με γ.γ. του ΝΑΤΟ για Ελλάδα – Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μίλησε χθες και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τη διατλαντική συνεργασία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία της ενότητας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Πηγή ΕΡΤ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Λιτανεία του Αγίου Δημητρίου και της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης «Βαθυρρύακος»

25/10/25 2:26 μμ

Θεσσαλονίκη: Λιτανεία του Αγίου Δημητρίου και της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης «Βαθυρρύακος»

Απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων της ΑΕΛ στις Σέρρες

25/10/25 2:04 μμ

Απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων της ΑΕΛ στις Σέρρες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίζεται η κατηγορία για τον λογιστή - Ευρήματα μεγάλης αξίας στο σπίτι του

25/10/25 2:00 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίζεται η κατηγορία για τον λογιστή – Ευρήματα μεγάλης αξίας στο σπίτι του

Βράστε μπρόκολο και κουνουπίδι χωρίς να μυρίσει άσχημα το σπίτι

25/10/25 12:34 μμ

Βράστε μπρόκολο και κουνουπίδι χωρίς να μυρίσει άσχημα το σπίτι

Μήλα με κανέλα και μέλι

25/10/25 12:32 μμ

Μήλα με κανέλα και μέλι

Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

25/10/25 12:08 μμ

Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

25/10/25 11:52 πμ

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού - video

25/10/25 11:13 πμ

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού – video

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

25/10/25 11:03 πμ

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

25/10/25 10:54 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

25/10/25 10:51 πμ

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Το “Κέντρο Μνήμης Μπέλλες Β΄ Π.Π.” άνοιξε τις πύλες του στο Νέο Πετρίτσι

25/10/25 10:44 πμ

Το “Κέντρο Μνήμης Μπέλλες Β΄ Π.Π.” άνοιξε τις πύλες του στο Νέο Πετρίτσι