Σχέδιο νόμου με τίτλο «ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.Advertisement     H νομοθετική ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Σχέδιο νόμου με τίτλο «ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Advertisement
 

 

H νομοθετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, έχει ως στόχο να ενοποιήσει τη σχετική νομοθεσία, να συστηματοποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να άρει συνολικά αβεβαιότητες για όσα θα ισχύουν μέχρι την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε με είτε χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί τον φορέα-ομπρέλα όλων των συναρμόδιων φορέων της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης σε επίπεδο, τεχνικό, διοικητικό, επιχειρησιακό, οργανωτικό και νομοθετικό, προκειμένου να υπάρχει ένας εκτενής διυπουργικός συντονισμός, ώστε ο κρατικός μηχανισμός να βρεθεί προετοιμασμένος, όταν και όπως ολοκληρωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, ρυθμίζονται μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν:

– Την αναγνώριση του δικαιώματος διαμονής των Βρετανών πολιτών (και των μελών της οικογένειάς τους) που θα έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα έως την ημερομηνία αποχώρησης, θα έχουν εγκατασταθεί ως τις 31.12.2020 και όσων θα αφιχθούν μετά την 01.01.2021. Ρυθμίζονται επίσης οι συνθήκες εισόδου και εξόδου τους στη χώρα.

– Τον συντονισμό των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης των Βρετανών πολιτών και υγειονομικής περίθαλψης αυτών.

– Την αναγνώριση βρετανικών αδειών οδήγησης στην Ελλάδα και την ανταλλαγή τους με ελληνικές.

– Τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα από φυσικά και νομικά πρόσωπα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Advertisement
MEGA

– Τη διευθέτηση χρηματοπιστωτικών θεμάτων, με ιδιαίτερη πρόβλεψη για τις εργασίες ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων.

– Την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών αναγκών στελέχωσης της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. της Α.Α.Δ.Ε. μέσω μετάταξης μόνιμου προσωπικού. Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο ενόψει της ανάγκης διενέργειας τελωνειακών ελέγχων, σε επιβάτες και εμπορεύματα, αλλά και της αναγκαιότητας πάταξης φαινομένων λαθρεμπορίου, είσπραξης Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα ποτά και τα καύσιμα και αναβάθμισης των σχετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

-Ειδικότερα ζητήματα για τα δικαιώματα φυσικών και νομικών προσώπων που ενδέχεται να προκύψουν σε περίπτωση no-deal Brexit και δεν ρυθμίζονται από το ενωσιακό δίκαιο, ιδίως όσα αφορούν την πρόσβαση στην εργασία και την αναγνώριση επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων. Οι περιπτώσεις αυτές θα ρυθμιστούν με κοινή απόφαση του υπουργού Εξωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο ποιητές μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον Διονύση Σαββόπουλο

26/10/25 6:50 μμ

Δύο ποιητές μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον Διονύση Σαββόπουλο

Κατάσχεση 136 κιλών κάνναβης και σύλληψη 50χρονου στην Ηγουμενίτσα

26/10/25 6:43 μμ

Κατάσχεση 136 κιλών κάνναβης και σύλληψη 50χρονου στην Ηγουμενίτσα

«Εξάρα» η Λιλ μετά την «τεσσάρα» από τον ΠΑΟΚ

26/10/25 6:39 μμ

«Εξάρα» η Λιλ μετά την «τεσσάρα» από τον ΠΑΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ: «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι»

26/10/25 6:35 μμ

ΣΥΡΙΖΑ: «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι»

Συνελήφθη 55χρονος – Εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας

26/10/25 6:33 μμ

Συνελήφθη 55χρονος – Εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας

Ο... μισός Παναθηναϊκός έκανε τη δουλειά

26/10/25 6:33 μμ

Ο… μισός Παναθηναϊκός έκανε τη δουλειά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλες δύο προφυλακίσεις για εγκληματική οργάνωση - Στους 8 οι προσωρινά κρατούμενοι

26/10/25 6:27 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλες δύο προφυλακίσεις για εγκληματική οργάνωση – Στους 8 οι προσωρινά κρατούμενοι

Κυρ. Μητσοτάκης: Τον πατριωτισμό της ευθύνης που ενώνει, δεν διχάζει, έχουμε ανάγκη και σήμερα

26/10/25 6:23 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Τον πατριωτισμό της ευθύνης που ενώνει, δεν διχάζει, έχουμε ανάγκη και σήμερα

Συνελήφθησαν δύο άνδρες για τη ληστεία στο Λούβρο

26/10/25 6:18 μμ

Συνελήφθησαν δύο άνδρες για τη ληστεία στο Λούβρο

Με... οδηγό και σκόρερ τον Κυζιρίδη η Χαρτς νίκησε τη Σέλτικ

26/10/25 4:28 μμ

Με… οδηγό και σκόρερ τον Κυζιρίδη η Χαρτς νίκησε τη Σέλτικ

Ιταλία: Σεισμική δόνηση 4 βαθμών έγινε αισθητή σε όλη την περιφέρεια της Καμπανίας

26/10/25 4:24 μμ

Ιταλία: Σεισμική δόνηση 4 βαθμών έγινε αισθητή σε όλη την περιφέρεια της Καμπανίας

Άρθρο Σπ. Πρωτοψάλτη γγ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Ενιαία Υγεία: Η ενιαία προσέγγιση που θωρακίζει την ασφάλεια τροφίμων και τη δημόσια υγεία

26/10/25 5:59 μμ

Άρθρο Σπ. Πρωτοψάλτη γγ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Ενιαία Υγεία: Η ενιαία προσέγγιση που θωρακίζει την ασφάλεια τροφίμων και τη δημόσια υγεία