Λίγα λεπτά μετά τις 8:30 μμ έφθασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με ειδική πτήση της Aegean, το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα. Η υποδοχή του Ανέσπερου Φωτός σε μια λιτή ... Περισσότερα

Στην Αθήνα το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα

Epiloges Press

Epiloges Press

Λίγα λεπτά μετά τις 8:30 μμ έφθασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με ειδική πτήση της Aegean, το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα.

Η υποδοχή του Ανέσπερου Φωτός σε μια λιτή τελετή στο αεροδρόμιο και ακολούθως η μεταφορά του στην Εξαρχία του Πανάγιου Τάφου στην Πλάκα. Παράλληλα, είναι προγραμματισμένη η μεταλαμπάδευσή του, με πτήσεις της Aegean και της Sky express, στην ελληνική επικράτεια, στους ορθόδοξους ναούς που απόψε θα μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως.

Στα Ιεροσόλυμα για την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Ναό της Αναστάσεως και τη μεταφορά του στην Ελλάδα είχε μεταβεί από τη Μεγάλη Παρασκευή ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη.

Μετά την Αφή του Αγίου Φωτός στο Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, ο Πατριάρχης παρέδωσε το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ενώ σε ειδικό φανάρι το μετέφερε στην Αθήνα ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου.

Στην Αθήνα το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα

«Με αισθήματα σεβασμού και ταπεινοφροσύνης παραλαμβάνω σήμερα το Άγιο Φως από τα χέρια σας, Μακαριώτατε. Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για εμένα προσωπικά να παραστώ φέτος ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως και ως επικεφαλής εκλεκτής επίσημης αντιπροσωπείας της πατρίδος μας στην τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Ναό της Αναστάσεως. Πρόκειται για ιδιαίτερο προνόμιο, να έχω την ευθύνη για την μεταφορά του Θείου Φωτός και του αναστάσιμου μηνύματος στην Ελλάδα» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών στην αντιφώνησή του προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κατά την παραλαβή του Αγίου Φωτός.

Advertisement
MEGA

«Η Αφή του Αγίου Φωτός λειτουργεί λυτρωτικά για την πίστη όλης της Χριστιανοσύνης. Το Παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η Αγιοταφική Αδελφότητα, υπό την σεπτή καθοδήγηση σας, Μακαριώτατε, είναι ο θεματοφύλακας αυτής της μεγάλης και λυτρωτικής παράδοσης, συνεχίζοντας τον από αιώνων αγώνα τους, στην πρώτη γραμμή υπέρ της Ορθοδοξίας. Μια προσφορά θυσίας, εγκαρτέρησης και ψυχραιμίας που μόνον τα δοκιμασθέντα μέλη της Αγιοταφικής Αδελφότητος θα μπορούσαν να επιδείξουν, όπως άλλωστε ιστορικά επιβεβαιώνεται. Η ελληνική πολιτεία έχει σταθεί πάντοτε αρωγός, στηρίζοντας το Πατριαρχείο και την Αγιοταφική Αδελφότητα στην προσπάθεια να διαφυλαχθούν αλώβητα από τον χρόνο και τις γεωπολιτικές σκοπιμότητες τα ιερά προνόμια και ο αναντικατάστατος πνευματικός ρόλος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας» επισήμανε επιπροσθέτως ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

Δήλωσε, τέλος, ότι «τις ημέρες αυτές αισθανόμεθα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, την ανάγκη λυτρώσεως και ελπίδας, που μόνον το Θείο Δράμα και η Ανάσταση του Θεανθρώπου προσφέρουν στον κόσμο» και ευχήθηκε: Είθε το Άγιο Φως, το οποίο μεταλαμπαδεύει το μήνυμα της ζωής, της χαράς και της ελπίδας, να μεταφέρει σε ολόκληρη την Οικουμένη, ανεξάρτητα από εθνικότητα και φυλή, τη δόξα του Θεού και την πίστη των ανθρώπων. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους.

Στην αποστολή για την τελετή Αφής και μεταφοράς του Αγίου Φωτός, εκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών, μετείχαν μεταξύ άλλων, ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Σταύρος Κελέτσης και Ιωάννης Σαρακιώτης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών κ.ά

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύγκρουση λέμβου στην οποία επέβαιναν μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ανοικτά της Χίου - Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

03/02/26 11:09 μμ

Σύγκρουση λέμβου στην οποία επέβαιναν μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ανοικτά της Χίου – Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

Βρέθηκαν στην Αλίαρτο τα δύο ανήλικα κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από τον Κορυδαλλό

03/02/26 11:05 μμ

Βρέθηκαν στην Αλίαρτο τα δύο ανήλικα κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από τον Κορυδαλλό

Συνταγή για σούπα με κόκκινες φακές

03/02/26 10:58 μμ

Συνταγή για σούπα με κόκκινες φακές

Έσπασε το «φράγμα» των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης - Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

03/02/26 10:49 μμ

Έσπασε το «φράγμα» των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης – Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Φεβρουαρίου

03/02/26 10:47 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Φεβρουαρίου

Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τον Δήμο Θερμαϊκού για το θέμα της αμμοληψίας από το Φανάρι Επανομής

03/02/26 10:49 μμ

Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τον Δήμο Θερμαϊκού για το θέμα της αμμοληψίας από το Φανάρι Επανομής

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς για τη ζωή μακριά από το Χόλιγουντ

03/02/26 10:28 μμ

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς για τη ζωή μακριά από το Χόλιγουντ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη»

03/02/26 10:37 μμ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη»

03/02/26 10:30 μμ

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ «ταξιδεύει» η έκθεση «Άγιον Όρος και Μετέωρα-1929»

Υπερταμείο: Το αποτύπωμα στις εθνικές υποδομές το 2025

03/02/26 10:20 μμ

Υπερταμείο: Το αποτύπωμα στις εθνικές υποδομές το 2025

Πηγές ΠΑΣΟΚ για εργασίες εξεταστικής επιτροπής ΟΠΕΚΕΠΕ

03/02/26 10:13 μμ

Πηγές ΠΑΣΟΚ για εργασίες εξεταστικής επιτροπής ΟΠΕΚΕΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα που να ανοίγει δρόμους και όχι να τους κλείνει

03/02/26 10:10 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα που να ανοίγει δρόμους και όχι να τους κλείνει