Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών ξεκίνησε η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου «Πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών». ... Περισσότερα

βουλη

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών ξεκίνησε η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου «Πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου «υπέρ» του σχεδίου νόμου τάχθηκε η ΝΔ, διατήρησαν επιφυλάξεις για τη συζήτηση στην Ολομέλεια ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλής, έχει προαναγγείλει από την Επιτροπή ότι μετά τις παρατηρήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να μην υπάρχει η δυνατότητα να παραβιαστεί η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης που είναι η ανάπτυξη φαινομένων αδιαφάνειας, θα καταθέσει νομοθετική βελτίωση στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου, που περιορίζει σε τρεις με τέσσερις τις παρεκκλίσεις επί ορισμένων διατάξεων που αφορούν τον νόμο περί δημοσίων συμβάσεων που θα υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Τροπολογίες

Επίσης, στο σχέδιο νόμου έχουν κατατεθεί πέντε υπουργικές τροπολογίες. Η πρώτη από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, που αφορά ρυθμίσεις σχετικά με αποζημιώσεις υπηρεσιών λειτουργίας γραφείων κτηματολογράφησης, την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων διόρθωσης κτηματολογικών εγγράφων και τον έλεγχο των αιτήσεων και των δικαιολογητικών από τα Κτηματολογικά Γραφεία.

Η δεύτερη υπουργική τροπολογία αφορά ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της ΥΠΑ, τις μισθολογικές διαφορές εργαζομένων ΟΑΣΘ, την προσωρινή κυκλοφορία λεωφορείων υδρογόνου, την παράταση ισχύος σύμβασης ΥΔΥ, την παράταση προθεσμίας ανάθεσης συμβάσεων προμήθειας εταιρειών Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης λόγω covid-19 και τη στελέχωση υπηρεσιών του ΟΣΕ για την αντιμετώπιση αυξημένων αναγκών.

Η τρίτη υπουργική τροπολογία αφορά ρυθμίσεις σχετικά με τον διορισμό πολιτών κρατών-μελών στη Δημόσια Διοίκηση, τροποποίηση άρθρου 1 ν. 2431/1996, πράξεις μετάταξης υπαλλήλων, τροποποίηση άρθρου 6 ν. 4440/2016, πράξεις υπηρεσιακού γραμματέα υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και την παράταση συμβάσεων σίτισης φοιτητών ΑΕΙ.

Η τέταρτη τροπολογία αφορά ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με ανάθεση συμβάσεων μελετών και έργων για τις ανάγκες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Χειροσφαίρισης και των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2023, ειδικούς όρους δόμησης επί τμήματος του Ξενία Καρτερού Ηρακλείου και του Εθνικού Κέντρου Χανίων, παράταση για τις εγγυητικές επιστολές Βεβαίωσης Παραγωγού και επανακαθορισμός των εξαιρετέων κατηγοριών σταθμών (4685/2020 παρ.7, 8 του αρθ 11 Α), θέσπιση ενιαίας διαδικασίας σύναψης σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης στο πλαίσιο ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, αντικατάσταση παρ.5 άρθρου 12 Α του Ν. 4415/2016, παράταση προθεσμιών έργων ΑΠΕ, επανακαθορισμός κατηγοριών και αναπροσαρμογή τιμών αναφοράς Σταθμών Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας με συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης

Η πέμπτη υπουργική τροπολογία αφορά ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τα υδροδρόμια.

Επίσης, έχουν κατατεθεί άλλες δύο τροπολογίες. Η πρώτη από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη σχετικά με την «απευθείας εκλογή αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση των Αναγκαστικών Αγροτικών Συνεταιρισμών» και η δεύτερη από τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, για την «ανάκληση αδικιών και αναποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Την Κατάργηση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού- Green Pass. Την κατάργηση και αναδρομική επιστροφή όλων των προστίμων στα φυσικά πρόσωπα. Την Ενίσχυση του ΕΣΥ».

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε το ΜέΡΑ 25

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του σχεδίου νόμου για τις «Πρότυπες προτάσεις σε έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» κατέθεσε με την έναρξη της συζήτησής του στην Ολομέλεια το ΜέΡΑ 25.

Advertisement
ktimatologio

Τα άρθρα για τα οποία κατέθεσε την ένσταση αντισυνταγματικότητας το ΜΈΡΑ 25 είναι:

Από το 1 έως το 14 του νομοσχεδίου που αφορούν τις Πρότυπες προτάσεις έργων υποδομής.

Από 18 έως 20 που αφορούν τις ρυθμίσεις ανάθεσης συμβάσεων του Αναπτυξιακού Προγράμματος Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Τις τροποποιήσεις του Ν. 4412/16 για την εφαρμογή διατάξεων για συμβάσεις που ωριμάζει ή αναθέτει το ΤΑΙΠΕΔ καθώς και για τα Προσόντα Διαπιστευμένων Ελεγκτών Μηχανικών.

Επίσης, τα άρθρα 23 έως 25 του σχεδίου νόμου, που τροποποιούν διατάξεις του Ν 4412/16 σχετικά με την δυνατότητα αναπροσαρμογής επιτοκίου για προκαταβολή σύμβασης, tους συντελεστές ανάθεσης έργων και τα pροσόντα των διαπιστευμένων Μηχανικών και λοιπά θέματα.

Το αίτημα αντισυνταγματικότητας του ΜέΡΑ 25 θα τεθεί σε συζήτηση μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σχέδιο στήριξης για τους ορυζοκαλλιεργητές της Κεντρικής Μακεδονίας

03/03/26 5:01 μμ

Σχέδιο στήριξης για τους ορυζοκαλλιεργητές της Κεντρικής Μακεδονίας

Α.Γεωργιάδης : Θα παρατείνεται και πέρα των 8 μηνών η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων για την παχυσαρκία σε ασθενείς που πάνε καλά.

03/03/26 4:57 μμ

Α.Γεωργιάδης : Θα παρατείνεται και πέρα των 8 μηνών η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων για την παχυσαρκία σε ασθενείς που πάνε καλά.

Σ. Φάμελλος: Η Ελλάδα μπορούσε και όφειλε να ενεργήσει στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και της σταθερότητας

03/03/26 4:51 μμ

Σ. Φάμελλος: Η Ελλάδα μπορούσε και όφειλε να ενεργήσει στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και της σταθερότητας

Υπεγράφη η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο πλαίσιο της Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας για την ενίσχυση των ΣΣΕ

03/03/26 4:45 μμ

Υπεγράφη η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο πλαίσιο της Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας για την ενίσχυση των ΣΣΕ

Π. Μαρινάκης: Η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο ήταν μια κίνηση έμπρακτης στήριξης στο κυπριακό κράτος

03/03/26 4:42 μμ

Π. Μαρινάκης: Η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο ήταν μια κίνηση έμπρακτης στήριξης στο κυπριακό κράτος

Ν. Χαρδαλιάς από τη Νίκαια: «Δημοπρατούνται και προχωρούν τα τρία μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά»

03/03/26 4:37 μμ

Ν. Χαρδαλιάς από τη Νίκαια: «Δημοπρατούνται και προχωρούν τα τρία μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά»

«Γλώσσες του Κόσμου»: Μια γιορτή γλωσσών, το Σάββατο 7/3, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

03/03/26 4:32 μμ

«Γλώσσες του Κόσμου»: Μια γιορτή γλωσσών, το Σάββατο 7/3, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Γιατί ο ΔΟΜ επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία κέντρου εφοδιαστικής αλυσίδας

03/03/26 4:23 μμ

Γιατί ο ΔΟΜ επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία κέντρου εφοδιαστικής αλυσίδας

ΕΛΣΤΑΤ: Ανθεκτική εικόνα παρουσιάζουν οι εξαγωγές ελληνικού οίνου το 2025

03/03/26 4:19 μμ

ΕΛΣΤΑΤ: Ανθεκτική εικόνα παρουσιάζουν οι εξαγωγές ελληνικού οίνου το 2025

«Ορφανό το έργο σύνδεσης του λιμανιού με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών» - Αίτημα της Περιφέρειας να αναλάβει το έργο

03/03/26 4:14 μμ

«Ορφανό το έργο σύνδεσης του λιμανιού με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών» – Αίτημα της Περιφέρειας να αναλάβει το έργο

Ο Οργανισμός της ΕΕ για το Άσυλο προειδοποιεί για τον κίνδυνο «συρροής προσφύγων»

03/03/26 4:11 μμ

Ο Οργανισμός της ΕΕ για το Άσυλο προειδοποιεί για τον κίνδυνο «συρροής προσφύγων»

«Τα 120 στρέμματα θα μείνουν ανοιχτά με όλα τα χαρακτηριστικά του μητροπολιτικού πάρκου στη ΔΕΘ»

03/03/26 4:10 μμ

«Τα 120 στρέμματα θα μείνουν ανοιχτά με όλα τα χαρακτηριστικά του μητροπολιτικού πάρκου στη ΔΕΘ»