Ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα (μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου 4710/20 και την ενεργοποίηση της δράσης «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ») πραγματοποιείται με την θέσπιση του «οδικού ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα (μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου 4710/20 και την ενεργοποίηση της δράσης «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ») πραγματοποιείται με την θέσπιση του «οδικού χάρτη» για την χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια.
 
Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές οδηγίες για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), τα οποία οι μεγάλοι και μεσαίοι δήμοι υποχρεούνται να καταρτίσουν έως τις 31 Μαρτίου 2021 (και οι μικροί έως τις 31 Μαρτίου 2022).
Κατά την κατάρτιση των ΣΦΗΟ, ο κάθε δήμος (ή σύνδεσμος όμορων δήμων) καλείται να λάβει υπόψη του τα κυκλοφοριακά, χωροταξικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά της περιοχής ευθύνης του, καθώς και τυχόν υφιστάμενα σχέδια, όπως τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
Στη συνέχεια και με βάση της προβλέψεις για τη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων σε κάθε δήμο, θα υπολογίζεται ο αναγκαίος αριθμός δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες φόρτισης των κατοίκων και επισκεπτών και θα εκπονούνται εναλλακτικά σενάρια χωροθέτησης αυτών των υποδομών.

Advertisement
 

Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται υποχρεωτικά η χωροθέτηση ενός τουλάχιστον σημείου φόρτισης ανά 1.000 κατοίκους του δήμου.

Για τη χωροθέτηση των σημείων φόρτισης θα λαμβάνονται υπόψη –μεταξύ άλλων- οι απαιτήσεις σύνδεσης των υποδομών στο δίκτυο του Διαχειριστή Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Ο Διαχειριστής θα συνδράμει όσον αφορά δεδομένα σχετικά μετην κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου και το κόστος σύνδεσης των υποδομών φόρτισης σε αυτό.
Τα σενάρια χωροθέτησης των υποδομών θα γίνουν αντικείμενο διαβούλευσης με τους τοπικούς επαγγελματικούς, συλλογικούς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς και στη συνέχεια θα επιλέγεται το προσφορότερο εξ αυτών.
Η κατάρτιση των Σχεδίων Φόρτισης θα χρηματοδοτηθεί εν πολλοίς από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου7 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί εντός του Οκτωβρίου και το Ταμείο προετοιμάζεται ήδη για να είναι σε θέση να υποδεχθεί και να διαχειριστεί τα αιτήματα των δήμων.
Αμέσως μετά την εκπόνηση των ΣΦΗΟ, και έχοντας πλέον πλήρη εικόνα για τις απαιτούμενες υποδομές φόρτισης στις πόλεις μας, οι Δήμοι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων αυτών, με τη βοήθεια και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Advertisement
MEGA

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά:

«Ένας από τους βασικούς στόχους που θέσαμε στον νόμο της ηλεκτροκίνησης ήταν η ταχεία ανάπτυξη δικτύων φόρτισης που να καλύπτουν όλη τη χώρα. Για να επιτευχθεί είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο προς την κατεύθυνση αυτή. Βέβαια δεν σταματάμε εδώ, καθώς σύντομα θα εκδώσουμε τις προδιαγραφές για την διενέργεια διαγωνισμών σε τοπικό επίπεδο για τη δημιουργία υποδομών φόρτισης. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των σχετικών έργων, προσβλέπουμε σε πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η ηλεκτροκίνηση λόγω του πράσινου χρώματός της βρίσκεται ψηλά στις επιλέξιμες δράσεις. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει να «τρέχει» το πρόγραμμα «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ» που έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες –και ιδίως τους νέους-, δείχνοντας ότι είμαστε στον σωστό δρόμο για τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο φιλικών προς το περιβάλλον μετακινήσεων».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΥΠΕΘΟ: Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για πληγέντες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2025

03/11/25 12:20 μμ

ΥΠΕΘΟ: Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για πληγέντες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2025

ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2026

03/11/25 12:16 μμ

ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2026

03/11/25 12:12 μμ

Τον ενοχλούσε παρέα ανηλίκων και πυροβόλησε στον αέρα – Τραυματίστηκε από τα σκάγια 15χρονος

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας για 50.000 θέσεις απασχόλησης

03/11/25 12:07 μμ

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας για 50.000 θέσεις απασχόλησης

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από αύριο - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν

03/11/25 11:59 πμ

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από αύριο – Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν

Στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως 244 μέλη του ΑΠΘ στις «World’s Top 2% Scientists Lists» του Πανεπιστημίου Stanford

03/11/25 11:53 πμ

Στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως 244 μέλη του ΑΠΘ στις «World’s Top 2% Scientists Lists» του Πανεπιστημίου Stanford

Εκτός του Top 30 ο Στέφανος Τσιτσιπάς, η Σάκκαρη παρέμεινε στο Νο 52

03/11/25 11:51 πμ

Εκτός του Top 30 ο Στέφανος Τσιτσιπάς, η Σάκκαρη παρέμεινε στο Νο 52

Οι πολλαπλές εκφάνσεις της βίας και οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισής της σε διεπιστημονική ημερίδα από το ΑΠΘ και τον Δ. Θεσσαλονίκης

03/11/25 11:50 πμ

Οι πολλαπλές εκφάνσεις της βίας και οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισής της σε διεπιστημονική ημερίδα από το ΑΠΘ και τον Δ. Θεσσαλονίκης

«Womad»: Το Φεστιβάλ του Πίτερ Γκάμπριελ βρήκε νέο «σπίτι»

03/11/25 11:48 πμ

«Womad»: Το Φεστιβάλ του Πίτερ Γκάμπριελ βρήκε νέο «σπίτι»

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Ο πολιτισμός αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για τον ελληνικό τουρισμό»

03/11/25 11:47 πμ

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Ο πολιτισμός αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για τον ελληνικό τουρισμό»

Τουλάχιστον 20 νεκροί από τον σεισμό 6,3 βαθμών στο Αφγανιστάν

03/11/25 11:46 πμ

Τουλάχιστον 20 νεκροί από τον σεισμό 6,3 βαθμών στο Αφγανιστάν

Τεχνολογία, άνθρωπος και εργασία - Οι νέες ισορροπίες που αναδείχθηκαν στο SkillUp Forum

03/11/25 11:08 πμ

Τεχνολογία, άνθρωπος και εργασία – Οι νέες ισορροπίες που αναδείχθηκαν στο SkillUp Forum