Στις άμεσες προτεραιότητες η απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων
Date:
Στην ηλεκτρονική διεκπεραίωση του συνόλου των διαδικασιών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να καταργηθεί η γραφειοκρατία, στοχεύει η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε σήμερα, μιλώντας διαδικτυακά στο συνέδριο «Prodexpo North», στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, αρμόδιος για θέματα φορολογικής πολιτικής και δημόσιας περιουσίας.
«Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκεται η απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων. Στόχος είναι το σύνολο των διαδικασιών μεταβίβασης να μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά», σημείωσε ο υφυπουργός, ο οποίος επανέλαβε ακόμα ότι σε μόλις δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να υπερκαλύψει τη δέσμευση που είχε αναλάβει προ τετραετίας για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, ενώ παράλληλα δρομολόγησε σειρά μέτρων για την αναζωογόνηση της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως η αναστολή του ΦΠΑ σε αυτή ώς το τέλος του 2022, αλλά και η έκπτωση φόρου 30% στις δαπάνες για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κατοικιών.
Παράλληλα, ο κ. Βεσυρόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά επαγγελματικών ακινήτων στην Ελλάδα βαίνει αυξανόμενο, παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία.
Αναλυτικότερα, αφού επισήμανε ότι «μέχρι τον Ιούλιο του 2019 οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα αναγκάζονταν να καταβάλλουν φόρους δυσανάλογα υψηλούς», ο κ. Βεσυρόπουλος υπενθύμισε πως δρομολογείται η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% για τα φυσικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα -και σε συνδυασμό με τις προηγούμενες μειώσεις- ο φόρος αυτός να είναι πλέον συνολικά μειωμένος κατά περίπου 35% σε σχέση με το 2018. Πρόσθεσε δε ότι τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν φέτος συνολικά 922 εκατ. λιγότερο ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με το 2018. Υπενθύμισε ότι το 80% των πολιτών, δηλαδή οκτώ στους 10 φορολογουμένους ή περίπου 5 εκατ. άτομα, θα δουν νέα μείωση στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, η οποία μάλιστα θα ξεπεράσει το 20% για τα 2,2 εκατ. εξ αυτών και το 30% για 900.000 πολίτες. Αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσει, όπως είπε, μόλις το 6% των φορολογουμένων.
Κατά τον κ. Βεσυρόπουλο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι -μεταξύ άλλων- η νέα αυτή μείωση του ΕΝΦΙΑ δρομολογείται στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. «Με τη νέα νομοθετική παρέμβαση για τον ΕΝΦΙΑ ο φόρος μειώνεται ακόμα και για ακίνητα σε ζώνες με αύξηση αντικειμενικών αξιών, αξιοποιώντας πλήρως τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο», επισήμανε και πρόσθεσε ότι, παράλληλα, αυξάνονται οι δόσεις για την καταβολή του από έξι σε δέκα, με καταληκτική δόση τον Φεβρουάριο του 2023, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα (διατηρείται για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες) και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο, ενώ διορθώνονται στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος, με στόχο έναν φόρο πιο ορθολογικό και αναλογικό.
«Βάζουμε τέλος στο καθεστώς υπερφορολόγησης (των ακινήτων)», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε ότι οι συνεχείς μειώσεις της φορολογίας έχουν ενισχύσει σημαντικά την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αποδεικνύοντας ότι «υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός από την υπερφορολόγηση».
Πάνω από 20 έργα σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη
Στα περισσότερα από 20 έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις παρεμβάσεις στην υπόλοιπη Μακεδονία, αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας- Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για τη «γραμμή άμυνας» έναντι των ενεργειακών και πληθωριστικών αναταραχών, που προσφέρουν στην ελληνική οικονομία η υψηλή ανάπτυξή της (η οποία ξεπέρασε το 8% το 2021, εκ των υψηλότερων στην ευρωζώνη), η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών, η διόγκωση των καταθέσεων πολιτών και επιχειρήσεων κατά 43 δισ. ευρώ, η σημαντική μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2019, αλλά και το γεγονός ότι η χώρα εξελίσσεται, όπως είπε, σε πρωταθλήτρια στην προσέλκυση επενδύσεων. Ο κ. Καλαφάτης υπενθύμισε ακόμα ότι το 2021 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 35,3%, σε σχέση με το 2020.
Πρόσθεσε ότι πάνω από 2 δισ. ευρώ διατέθηκαν για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στους κραδασμούς της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, επισημαίνοντας ότι παράλληλα μειώθηκε σημαντικά ο ΕΝΦΙΑ, επίκειται η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για κρατική επιδότηση 70-210 ευρώ (ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού), η οποία θα καταβάλλεται, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών (για χρονικό διάστημα 15 μηνών). «Ο,τι έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, γίνεται», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη αποκτούν υποδομές που φέρνουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα οδικά και λιμενικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, στον αυτοκινητόδρομο Ε65, στις εξελίξεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης (όπου έχει ολοκληρωθεί το 82% της βασικής γραμμής) και το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης στη γέφυρα του Αλιάκμονα, στην υπέρβαση των προβλημάτων ως προς το Μουσείο Ολοκαυτώματος, την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, τη σύνδεση της 6ης προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την Εγνατία Οδό και την ΠΑΘΕ, η οποία προχωρά -όπως είπε- βάσει χρονοδιαγράμματος, το παράκτιο μέτωπο, το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC, το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο, στο flyover και τον προαστιακό σιδηρόδρομο δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και στις εξελίξεις γύρω από τα γήπεδα των ομάδων της πόλης. Αναφερόμενος δε, στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε ότι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και πρακτικές αναθεωρητισμού δεν χωρούν στον 21ο αιώνα και «δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από κανέναν».
Πηγή ΑΠΕ