30.2 C
Serres

Στις πορτοκαλί περιοχές ο νομός Σερρών: Πολύ υψηλή επικινδυνότητα λόγω της θερμής επιβάρυνσης

Date:

Πολύ υψηλό επίπεδο θερμής επιβάρυνσης παρατηρείται στη χώρα, λόγω των συνθηκών καύσωνα που επικρατούν από τις αρχές της εβδομάδας και αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία λόγω της θερμής επιβάρυνσης που προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το Meteo δημοσιεύει σχετικό χάρτη με τις περιφερειακές ενότητες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο σήμερα (Τετάρτη 10/7), φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με τον χάρτη, ο νομός Σερρών βρίσκεται στις πορτοκαλί περιοχές και όπως προειδοποιεί το HEAT-ALARM, είναι πιθανή η εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας (πχ θερμοπληξία) για όλες τις ομάδες του πληθυσμού

Επίσης:

  • Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία η και η σωματική δραστηριότητα κατά την διάρκεια της ημέρας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία
  • Η απουσία κατανάλωσης υγρών και ηλεκτρολυτών ή και η απουσία επαρκούς δροσισμού του σώματος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία
  • Ευνοούνται η χαμηλή ποιότητα αέρα (πχ αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων) και συνακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία (πχ επιδείνωση κατάστασης άσθματος)
  • Είναι πιθανές οι διακοπές ρεύματος στην περιοχή λόγω αυξημένων ενεργειακών αναγκών από την κατανάλωση κλιματιστικών

Σέρρες: Ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας λόγω της θερμής επιβάρυνσης – Στις πορτοκαλί περιοχές ο νομός

Σέρρες: Ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας λόγω της θερμής επιβάρυνσης – Στις πορτοκαλί περιοχές ο νομός

Αναλυτικά, όπως επισημαίνεται, ο βαθμός και η επικινδυνότητα αυτής της επιβάρυνσης εξαρτάται, πέρα από την θερμοκρασία, από την υγρασία, τον άνεμο, και την ακτινοβολία περιβάλλοντος, αλλά και από προσωπικές παραμέτρους (φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος, επίπεδο ένδυσης και σωματικής δραστηριότητας). Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες, το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM εκδίδει προειδοποιήσεις σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας για ημέρες κατά τις οποίες η θερμή επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες εκτιμήσεις του συστήματος HEAT-ALARM, αυξημένη επικινδυνότητα λόγω θερμής επιβάρυνσης αναμένεται την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 σε βόρεια, κεντρικά και δυτικά τμήματα της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, όπως και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.Όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη, οι περιφερειακές ενότητες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας, περιλαμβάνουν την Καβάλα, την Χαλκιδική, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Ημαθία, την Πιερία, την Θεσπρωτία, την Κέρκυρα, την Ηλεία, την Μεσσηνία, την Σάμο, την Ικαρία και την Κάλυμνο.

Σέρρες: Ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας λόγω της θερμής επιβάρυνσης – Στις πορτοκαλί περιοχές ο νομός

Επιμονή των πολύ θερμών για την εποχή καιρικών συνθηκών, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, αναμένεται την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης σε πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο στη νησιωτική και παράκτια Δυτική Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο και στην βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα.

Σημειώνεται ότι η επικράτηση ισχυρών ανέμων βόρειας διεύθυνσης πάνω από το Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση της επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης σε χαμηλά σχετικά επίπεδα (μέτριο έως υψηλό) καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου 10-12 Ιουλίου 2024 σε αυτές τις περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ανατολική Αττική, οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στις επιβαρυμένες βιομετεωρολογικά περιοχές, η επικινδυνότητα είναι ακόμα υψηλότερη για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (65+), και ιδιαίτερα γυναίκες ηλικιωμένες, και για ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον. Η εφαρμογή μέτρων προστασίας (π.χ. αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων μεταξύ 10:00 και 16:00) ιδιαίτερα για αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες κρίνεται απολύτως απαραίητη για την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Περισσότερες σχετικές πληροφορίες παρέχονται στην επόμενη εικόνα.

Το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM και οι σχετικές προειδοποιήσεις αποτελούν προϊόν ερευνητικού έργου (https://theheatalarm.wordpress.com/faq-in-greek/), το οποίο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ) στο πλαίσιο της Δράσης «3η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών” (Αριθμός Έργου: 06885).

ΣέρρεςΣτις πορτοκαλί περιοχές ο νομός Σερρών: Πολύ υψηλή επικινδυνότητα λόγω της θερμής...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Συνάντηση του Τάσου Χατζηβασιλείου με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μεγάλης Βρετανίας στη Βουλή

«Πέρασαν 50 ολόκληρα χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή...

Σέρρες: Παραλίγο τραγωδία, έπεσε πινακίδα από τον τρίτο όροφο στο κέντρο των Σερρών- Δείτε φωτογραφίες

Πινακίδα εταιρείας που βρίσκεται πάνω από την τράπεζα Πειραιώς...

Δείτε βίντεο by drone: Ευκαρπία Σερρών, το χωριό της… μπουγάτσας!

Ευκαρπία Σερρών ή το χωριό της… μπουγάτσας! Κάθε Ιούλιο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα