Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει μέρος αρχικά στη σύνοδο του ΕΛΚ και στη συνέχεια στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το μεταναστευτικό, η ενεργειακή κρίση και ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει μέρος αρχικά στη σύνοδο του ΕΛΚ και στη συνέχεια στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το μεταναστευτικό, η ενεργειακή κρίση και η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει τις ελληνικές θέσεις και στους αρχηγούς των κρατών που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Για τη μετανάστευση πρόκειται να επαναλάβει την ανάγκη αλλαγής του συμφώνου του Δουβλίνου, να παρουσιάσει αναλυτικά τη σημερινή κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα, να ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουμε να φυλάμε αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά και να υπογραμμίσει την υποχρέωση της Τουρκίας για την εφαρμογή της συμφωνίας της με την ΕΕ.

Παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να αποδοκιμάσει για μια ακόμη φορά τη συμπεριφορά της ‘Αγκυρας απέναντι σε δυο κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο επαναλαμβάνοντας ότι με αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες η γειτονική χώρα υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ειδικά για το κυπριακό, θα τονίσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών απορρίπτεται.

Από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι η ενεργειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός προωθεί και θα θέσει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής την ιδέα της κοινής αγοράς φυσικού αερίου και την ανάγκη υιοθέτησης μακροπρόθεσμων μέτρων.

Advertisement
MEGA

Πυρήνας της ελληνικής πρότασης με την οποία συμφωνεί και η Ιταλία είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο αγοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να αποκτήσει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών και τελικά θα εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Επιπλέον αναμένεται να σημειώσει ότι πρέπει η Ευρώπη να βρει και διαφορετικές πηγές εφοδιασμού και ως εκ τούτου η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη κάνει κινήσεις για την ανακούφιση των καταναλωτών και έχει εφαρμόσει όλη την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεκίνησε η κατεδάφιση της γέφυρας Πανοράματος- 48ωρος αποκλεισμός για το FlyOver

10/01/26 4:34 μμ

Ξεκίνησε η κατεδάφιση της γέφυρας Πανοράματος – 48ωρος αποκλεισμός για το FlyOver

ΚΥΣΕΑ: Αποφάσισε την παράταση της θητείας των αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ

10/01/26 4:30 μμ

ΚΥΣΕΑ: Αποφάσισε την παράταση της θητείας των αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Τους πειραματισμούς με τον λαϊκισμό η χώρα τους πλήρωσε πολύ ακριβά στο παρελθόν

10/01/26 4:27 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Τους πειραματισμούς με τον λαϊκισμό η χώρα τους πλήρωσε πολύ ακριβά στο παρελθόν

Συγκλονίζει ο ήρωας σέρφερ που έσωσε τη ζωή ψαρά - «Το ζύγισα μέσα μου και είπα "πρέπει να μπω"»

10/01/26 11:46 πμ

Συγκλονίζει ο ήρωας σέρφερ που έσωσε τη ζωή ψαρά στον Στρυμόνα – «Το ζύγισα μέσα μου και είπα “πρέπει να μπω”»

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάρτηση με βίντεο ΑΙ για τα 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ - «Μαζί συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος»

10/01/26 11:35 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάρτηση με βίντεο ΑΙ για τα 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ – «Μαζί συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος»

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του 17χρονου – Ανάγκη για ίδρυση Δομών πρόληψης και στήριξης

10/01/26 11:29 πμ

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του 17χρονου – Ανάγκη για ίδρυση Δομών πρόληψης και στήριξης

Δήμος Σερρών: Έως 15 Ιανουαρίου 2026 οι αιτήσεις για άδειες κοινόχρηστου χώρου

10/01/26 11:24 πμ

Δήμος Σερρών: Έως 15 Ιανουαρίου 2026 οι αιτήσεις για άδειες κοινόχρηστου χώρου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών κόβει τη Βασιλόπιτά του

10/01/26 11:19 πμ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών κόβει τη Βασιλόπιτά του

Σέρρες: Ημερίδα & Έκθεση Τεχνολογιών για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

10/01/26 11:14 πμ

Σέρρες: Ημερίδα & Έκθεση Τεχνολογιών για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην Οικοκυρική Σχολή της ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ

10/01/26 11:10 πμ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην Οικοκυρική Σχολή της ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ

ΚΤΕΛ Σερρών: Κανονικά διεξάγεται το δρομολόγιο Σέρρες - Αθήνα

10/01/26 10:49 πμ

ΚΤΕΛ Σερρών: Κανονικά διεξάγεται το δρομολόγιο Σέρρες – Αθήνα

Επαναλειτουργεί το Οδοντιατρικό Ιατρείο ΑμεΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών

10/01/26 10:23 πμ

Επαναλειτουργεί το Οδοντιατρικό Ιατρείο ΑμεΑ στο Νοσοκομείο Σερρών