Μερίδιο 46,5% της αγοράς των αιθέριων ελαίων στην αγορά της Κύπρου, κατείχε το 2019 η Ελλάδα, έναντι του 42% το 2018, με τις ελληνικές εξαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος να «τρέχουν» ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Μερίδιο 46,5% της αγοράς των αιθέριων ελαίων στην αγορά της Κύπρου, κατείχε το 2019 η Ελλάδα, έναντι του 42% το 2018, με τις ελληνικές εξαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος να «τρέχουν» με θετικό ρυθμό 11,2% σε αξία και 192% σε ποσότητα κατά τα προαναφερόμενα έτη. Αυτό τονίζει σε σχετική έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε και δημοσίευσε η γραμματέας Α’ του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στη Λευκωσία, Σοφία Πουγούνια.

Advertisement
 

Μπορεί σήμερα να καταγράφονται περιορισμένες οι εισαγωγές αιθέριων ελαίων στην Κύπρο, ωστόσο σύμφωνα με τη γραμματέα του γραφείου ΟΕΥ της Ελλάδας στη χώρα, αυτές παρουσιάζουν δυναμική την τελευταία εξαετία, παρά τη στασιμότητα που εμφάνισαν τα έτη 2017 και 2019.

Οι κυπριακές εισαγωγές αιθέριων ελαίων ανήλθαν πέρυσι σε 564.400 ευρώ, καταγράφοντας μεν μείωση της τάξης του 11% συγκριτικά με το 2018 σε επίπεδο όγκου, αλλά σε όρους αξίας σημειώθηκε θεαματική αύξηση της τάξης του 295%. Συγκεκριμένα, πέρυσι εισήχθησαν στην Κύπρο 78,6 τόνοι αιθέριων ελαίων, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 7,1 ευρώ/κιλό.

Οι ελληνικές εξαγωγές και ο ανταγωνιστής

Οι ελληνικές εξαγωγές αιθέριων ελαίων στην κυπριακή αγορά βρίσκονται σε ανοδική τροχιά την τελευταία εξαετία και πέρυσι ανήλθαν σε 27,56 τόνους, περισσότερους κατά 10,6% συγκριτικά με το 2018, οπότε και διαμορφώθηκαν σε 24,9 τόνους. Μάλιστα, η μέση τιμή εισαγωγής των ελληνικών αιθέριων ελαίων στην Κύπρο διαμορφώθηκε πέρυσι στα 9,5 ευρώ/κιλό.

Υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές εξαγωγές αιθέριων ελαίων στην Κύπρο κινούνται σχεδόν παράλληλα με τις συνολικές κυπριακές εισαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος, η κ. Πουγούνια σημειώνει ότι η Ελλάδα κατάφερε να προκριθεί του κύριου ανταγωνιστή της στην περιοχή, το Ηνωμένο Βασίλειο, που ναι μεν πραγματοποιεί ικανοποιητικές εξαγωγές, αλλά πλέον δεν υπερβαίνουν των ελληνικών, όπως γινόταν τα έτη 2013-2014 και 2016. Ειδικότερα, το Ην. Βασίλειο κατείχε το 2019 μερίδιο 25,6% της κυπριακής αγοράς αιθέριων ελαίων, από 28% το 2018 και στην τρίτη θέση της κατάταξης η Ινδία με 9,2%, ενώ ακολουθούν άλλοι προμηθευτές με μικρά ποσοστά.

Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες αιθέριων ελαίων (6ψήφιοι κωδικοί), το 2019 το Ην. Βασίλειο ήταν ο κύριος προμηθευτής της κυπριακής αγοράς στους κωδ. 330113 (αιθέρια έλαια λεμονιού) και 330119 (αιθέρια έλαια άλλων εσπεριδοειδών), ενώ η Ελλάδα ήταν ο κυριότερος προμηθευτής για τους κωδικούς 330112 (αιθέρια έλαια πορτοκαλιού), 330125 (αιθέρια έλαια άλλων ειδών μέντας), 330129 (άλλα αιθέρια έλαια), 330130 (ρητινοειδή), 330190 (τερπενικά υποπροϊόντα/ υπολείμματα) και 330124 (αιθέρια έλαια μέντας πιπεράτης).

Advertisement
ΔΕΗ

Τα αιθέρια έλαια διατίθενται στην Κύπρο κυρίως σε φαρμακεία, αλλά και σε καταστήματα βιολογικών/φυσικών προϊόντων, καλλυντικών, αλλά και τουριστικών ειδών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπερψηφίστηκε με 159 «υπέρ» έναντι 136 «κατά» ο προϋπολογισμός του 2026

16/12/25 9:12 μμ

Υπερψηφίστηκε με 159 «υπέρ» έναντι 136 «κατά» ο προϋπολογισμός του 2026

Οι Rolling Stones ακυρώνουν τα σχέδια για περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη

16/12/25 9:06 μμ

Οι Rolling Stones ακυρώνουν τα σχέδια για περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη

Πού θα ταξιδέψουν οι Βορειοελλαδίτες για τις γιορτές - Το εξωτερικό επιλέγουν οκτώ στους δέκα

16/12/25 9:00 μμ

Πού θα ταξιδέψουν οι Βορειοελλαδίτες για τις γιορτές – Το εξωτερικό επιλέγουν οκτώ στους δέκα

Στις Σέρρες την Πέμπτη η κρίσιμη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων

16/12/25 8:54 μμ

Στις Σέρρες την Πέμπτη η κρίσιμη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων

Υπόθεση χρηματισμού με επίκεντρο παραβάσεις του ΚΟΚ - Ένας αστυνομικός στη φυλακή και άλλοι δύο ελεύθεροι με όρους

16/12/25 8:49 μμ

Υπόθεση χρηματισμού με επίκεντρο παραβάσεις του ΚΟΚ – Ένας αστυνομικός στη φυλακή και άλλοι δύο ελεύθεροι με όρους

Κυρ.Μητσοτάκης: Επιστροφή δύο ενοικίων σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές

16/12/25 9:04 μμ

Κυρ.Μητσοτάκης: Επιστροφή δύο ενοικίων σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές

Συμβολικό κλείσιμο δήμων με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού 2026

16/12/25 8:34 μμ

Συμβολικό κλείσιμο δήμων με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού 2026

Σφυροκόπημα από τα funds: Επιθετικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας - "Τα ψυχοφάρμακα πάνε σύννεφο"

16/12/25 8:25 μμ

Σφυροκόπημα από τα funds: Επιθετικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας – “Τα ψυχοφάρμακα πάνε σύννεφο”

Μυρίζει Χριστούγεννα: Μελομακάρονα και κουραμπιέδες από το "Μακεδονικό" - video

16/12/25 8:17 μμ

Μυρίζει Χριστούγεννα: Μελομακάρονα και κουραμπιέδες από το “Μακεδονικό” – video

Με μικρή συμμετοχή η απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις Σέρρες

16/12/25 8:09 μμ

Με μικρή συμμετοχή η απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις Σέρρες

Πολιτεία των Ευχών: Μαθήτριες και μαθητές στολίζουν το Δέντρο των Παραμυθιών

16/12/25 7:41 μμ

Πολιτεία των Ευχών: Μαθήτριες και μαθητές στολίζουν το Δέντρο των Παραμυθιών

Εκλογές ΛΑΜΣ: Ο Πασχάλης Θεοχαράκης νέος πρόεδρος - video

16/12/25 7:29 μμ

Εκλογές ΛΑΜΣ: Ο Πασχάλης Θεοχαράκης νέος πρόεδρος – video