Epiloges.tv
Ειδήσεις για τις Σέρρες, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!
15.7 C
Serres

Στο φως νέα προτομή του Αλέξανδρου – Από την Οικουμένη στην Ημαθία

Μέσω ανάρτησής της στο Facebook η πρόεδρος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, αποκάλυψε το “ολοκαίνουριο” πορτραίτο του Μεγαλέξανδρου από την Οικουμένη που θα κοσμεί την έκθεση “Οικουμένης Αντίδωρο”, που μαζί με τη μεγάλη έκθεση “Αιγών μνήμη”, θα ανοίξουν στο τέλος του 2020 το νέο μουσείο των Αιγών στη Βεργίνα.

 

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα υστεροελληνιστικό πορτραίτο με έντονο τον απόηχο του Περγαμηνού μπαρόκ. Είναι άγνωστο σε αρχαιολόγους και φιλότεχνους, καθώς για πρώτη φορά βλέπει το “φως” της δημοσιότητας. Βρισκόταν σαν “κρυμμένος θησαυρός” για δεκαετίας στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ημαθίας, από το οποίο ανασύρθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών καθαριότητας ενώ νωρίτερα είχε χρησιμοποιηθεί και σαν οικοδομικό υλικό. Πριν τις αποθήκες του μουσείου είχε εντοπιστεί σε μπάζα κοντά σε ένα χωριό του κάμπου της Ημαθίας.



Babis

Η ομορφιά του πορτραίτου αντικατοπτρίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, με τη λεοντίσια χαίτη του να “κλέβει την παράσταση”. Η φθορά σε αρκετά σημεία του πορτραίτου είναι εμφανής καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει αντιληπτή η τεράστια πολιτιστική και ιστορική αξία που κρύβει.

thesstoday.gr

ΕλλάδαΣτο φως νέα προτομή του Αλέξανδρου – Από την Οικουμένη στην Ημαθία

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αιφνιδιαστικός έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε επιχείρηση φροντιστηριακής εκπαίδευσης

 Αιφνίδιο επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο...

ΔΥΠΑ: Νέα προγράμματα της δράσης κατάρτισης ανέργων με επίδομα 1.000 ευρώ

Από την  Τετάρτη 30 Απριλίου, εμπλουτίστηκε  η λίστα εγκεκριμένων...

Το χέρι βαθιά στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων για τα ασανσέρ – video

Σε Γολγοθά για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών μετατρέπεται η...

Τελευταία Νέα