Στο ΝΑΤΟ οι τουρκικές προκλήσεις με πρωτοβουλία Αθήνας – Ανησυχία Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις έρευνες του Oruc Reis
Date:
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας για να αναχαιτιστούν οι τουρκικές προκλήσεις, με σημεία αιχμής την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, το Παρίσι προσανατολίζεται να δανείσει δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες στην Ελλάδα. Το θέμα φαίνεται ότι συζητήθηκε σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Άμυνας των δυο χωρών.
Φρεγάτες και μαχητικά Rafale στο «τραπέζι» της συνάντησης Μητσοτάκη- Μακρόν (video)
Η Αθήνα θα θέσει στη σημερινή συνεδρίαση του ανωτάτου οργάνου του ΝΑΤΟ το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας.
Η τουρκική επιθετικότητα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ
Τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι τουρκικές έρευνες πολύ κοντά στο νησί του Καστελόριζου.
«Γνωρίζουμε αυτές τις μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Όπως έχουμε δηλώσει προηγουμένως και γενικώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας για την έρευνα φυσικών πόρων σε περιοχές, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ερώτηση.
Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη σθεναρή στήριξη του στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξαναρχίσουν τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν το τελευταίο διάστημα την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση, με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ να σημειώνει ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων μέσω της επίδειξης ισχύος.
Τέλος, επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση που επιδιώκει την αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου κατά έναν τρόπο που θα προάγει τη συνεργασία και θα παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη του Προεδρείου του ΕΛΚ, εξέφρασε στον Μάνφρεντ Βέμπερ, την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα σταθεί ούτε αδύναμη ούτε διχασμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Παράλληλα επισήμανε , ότι η Ελλάδα είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, όχι όμως υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν – Στήριξη από ΕΛΚ
«Εάν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν, πρέπει να «χτυπήσουμε» τον Ερντογάν εκεί που πονάει περισσότερο: στο πορτοφόλι του», ανέφερε στο twitter το ΕΚΛ.
Τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο θα συζητήσουν την Πέμπτη τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, με τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η Ελλάδα είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε η ΠτΔ σε συνάντηση με τον ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος σε συνθήκες απειλών και προκλήσεων. «Η τουρκική προκλητικότητα προσεγγίζει σημεία παραλογισμού», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
Την ίδια ώρα, υπεγράφη χθες το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ για το 2021.
Πηγή: ert.gr