Στον Άρειο Πάγο η “κόντρα” ευάλωτων δανειοληπτών – servicers για τους πλειστηριασμούς
Date:
Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου μεταφέρεται σήμερα η κρίσιμη δικαστική μάχη που αφορά στο θέμα της νομιμοποίησης ή μη των εταιρειών διαχείρισης (servicers) να προχωρούν, ως εντολοδόχοι των funds, σε πλειστηριασμούς. Η απόφαση του δικαστηρίου, αν δηλαδή θα ανατρέψει ή όχι την προηγούμενη απόφαση τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που είχε αποφανθεί αρνητικά (δηλαδή υπέρ των δανειοληπτών), είναι κρίσιμη, αφού εκτιμάται ότι αφορά περί τους 700.000 πλειστηριασμούς, άρα και τους δανειολήπτες, τα funds αλλά και την κυβέρνηση.
Παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών κάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ ουσιαστικά η ολομέλεια καλείται να εκδώσει μια απόφαση – μπούσουλα, καθώς για το θέμα έχουν εκδοθεί αντίθετες δικαστικές αποφάσεις και κυρίως η υπ΄αριθμόν 822/22 τμήματος του Αρείου Πάγου, που κατέληξε ότι οι εισπρακτικές -που επικαλούνται νόμο του 2003 για να έχουν φοροαπαλλαγές έως και 38% και δεν δεσμεύονται με πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες- δεν μπορούν να διενεργήσουν πλειστηριασμούς.
Αντίθετα, ο νόμος του 4354/ 2015 για τα “κόκκινα” δάνεια προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν διαδικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης (fund), αλλά με ειδικές προϋποθέσεις ενημέρωσης και φορολογία κατά το ελληνικό δίκαιο.
Με απλά λόγια, ο νόμος του 2015 επιτρέπει στους servicers να γίνονται διάδικοι αλλά με ελληνική φορολογία, ενώ αυτός του 2003 όχι, αλλά μόνο για διαδικαστικές πράξεις διαχείρισης εξωδικαστικά (με ειδικές φοροαπαλλαγές), γεγονός στο οποίο “πάτησαν” πολλοί δανειολήπτες -μέσω των νομικών εκπροσώπων τους- ζητώντας αναβολή των πλειστηριασμών. Κι αυτό γιατί οι servicers προτιμούν τον νόμο του 2003 λόγω των φοροαπαλλαγών.
Να σημειώσουμε ότι στην απόφαση να ασκήσουν παρέμβαση ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου προχώρησαν ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο οι δικηγόροι, σύμφωνα με σχετική απόφασή τους.
Στην ανακοίνωση της παρέμβασης μετά και από σχετική απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, γίνεται λόγος για μεθόδευση και α-λα-καρτ χρήση διατάξεων για εξυπηρέτηση τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, η οποία εμφανώς καταστρατηγεί τα δικαιώματα των δανειοληπτών.
Για το θέμα αυτό μιλά στο Epiloges και στην Ελένη Μωραΐτη, η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα