Αλλαγή σελίδας, με στόχο την παραμονή τους στην ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα, επιχειρούν, με «όχημα» τον πρώτο επί ελληνικού εδάφους Συνεταιρισμό Παραγωγών Στέβιας Θράκης, πρώην καπνοκαλλιεργητές του νομού Ροδόπης ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Αλλαγή σελίδας, με στόχο την παραμονή τους στην ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα, επιχειρούν, με «όχημα» τον πρώτο επί ελληνικού εδάφους Συνεταιρισμό Παραγωγών Στέβιας Θράκης, πρώην καπνοκαλλιεργητές του νομού Ροδόπης και της Ξάνθης. Ο νέος Συνεταιρισμός έχει έδρα στον δήμο Αρριανών και πλαισιώνεται από 24 μέλη, ηλικίας από 22 έως και 50 χρόνων. Σήμερα, καλλιεργούνται 150 στρέμματα με στέβια σε Ροδόπη και Ξάνθη, ενώ άλλα 20 στρέμματα θα «δώσουν» το 2023 και την πρώτη πιστοποιημένη βιολογική παραγωγή.

Τα παραπάνω αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού Ταρκάν Μουλταζά, αντιπεριφερειάρχης υποδομών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σημειώνοντας ότι η καλλιέργεια στέβιας είναι εφάμιλλη αυτής του καπνού, αλλά πολύ πιο ξεκούραστη, δεν απαιτεί επένδυση σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, αποδίδει περισσότερο σε στρεμματική απόδοση και εξασφαλίζει ως και τριπλάσιο εισόδημα για τους αγρότες.

Υπογραμμίζει δε, ότι η απορρόφηση της παραγωγής είναι «εγγυημένη» με όρους συμβολαιακής γεωργίας με τη Stevia Hellas και στο πλαίσιο αυτό δηλώνει «ανακουφισμένος» που οι εταιρεία Παπαστράτος και Αγροτικός Συνεταιρισμός Stevia Hellas ένωσαν τις δυνάμεις τους και μέσω του προγράμματος αναγεννητικής καλλιέργειας «Νέα Γη», από τον καπνό στη στέβια, «μας έδωσαν διέξοδο, επαγγελματική ασφάλεια και ένα ευοίωνο μέλλον για την παραμονή μας στον αγροτικό χώρο».

Έντονο το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια στέβιας

Εκτιμώντας ότι σταδιακά θα αυξηθούν τα μέλη του συνεταιρισμού στα αμέσως επόμενα χρόνια, ο κ. Μουλταζά τονίζει ότι είναι «η ψυχολογία του κοινού και των απτών αποδείξεων της επιτυχίας της καλλιέργειας, που θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό παραγωγών στον συνεταιρισμό μας. Το ενδιαφέρον καταγράφεται ήδη έντονο και εκτιμώ ότι με τη διαφαινόμενη εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας, η στέβια στην Θράκη θα “ανθίσει”».

Ως πρώην καπνοκαλλιεργητής και ο ίδιος, ο κ. Μουλταζά αναφέρει ότι ενώ προ δεκαετίας οι καπνοκαλλιεργητές στη Θράκη ανέρχονταν σε 7.000 οικογένειες, σήμερα δεν ξεπερνούν τις 3.000 και «εκτιμώ ότι ο αριθμός τους θα φθίνει ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον, αφού οι τιμές μένουν στάσιμες τα τελευταία δέκα χρόνια στα 4-5 ευρώ/κιλό, όταν την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής καταγράφεται ήδη διπλάσιο, στα 4,50 ευρώ/κιλό και χωρίς να συνυπολογίζονται μάλιστα και τα εργατικά έξοδα».

Advertisement
MEGA

Η απόδοση της καλλιέργειας στέβιας ανέρχεται σε 300 κιλά ανά στρέμμα, σύμφωνα με τον ίδιο, με την τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται σε 2,90 με 3 ευρώ/κιλό συν ΦΠΑ, το κόστος παραγωγής να καταγράφεται μειωμένο σε ποσοστό άνω του 50% έναντι του καπνού και αυτό της εγκατάστασης να είναι στα 300 ευρώ/στρέμμα.

«Με παραγωγή 300 κιλά το στρέμμα και τιμή στα 2,90-3 ευρώ (συν ΦΠΑ), η απόδοση είναι σχεδόν 900 ευρώ το στρέμμα. Ο καπνός, στην καλύτερη των περιπτώσεων, δίνει 150 κιλά το στρέμμα, που με 4 ευρώ/στρέμμα, δίνει 600 ευρώ», επισημαίνει ο κ. Μουλταζά και σημειώνει ότι «μπορεί να μεγαλώσαμε με τον καπνό, αλλά είναι πλέον εμφανές ότι φθίνει σε όλη την Ευρώπη και παγκόσμια».

Η καλλιέργεια στέβιας συμβαδίζει με τις επιταγές της ΕΕ και της χώρας μας για σεβασμό στο περιβάλλον, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση της συνεργασίας και της καινοτομίας και πεποίθηση του κ. Μουλταζά αποτελεί ότι με την παροχή κινήτρων εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, η στέβια και η καλλιέργειά της, μπορεί να δώσει μια προοπτική ανάπτυξης τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό, μιας και ήδη συγκεντρώνει πάνω της το ενδιαφέρον πολύ μεγάλων εταιρειών παραγωγής τροφίμων από όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγχαρητήρια από την κυβέρνηση Τραμπ προς την Ελλάδα για τον Κάθετο Διάδρομο και τις ενεργειακές συμφωνίες P-TEC

14/02/26 11:17 πμ

Συγχαρητήρια από την κυβέρνηση Τραμπ προς την Ελλάδα για τον Κάθετο Διάδρομο και τις ενεργειακές συμφωνίες P-TEC

Πώς θα αποκτήσουμε ευεξία; Ποια είναι η σωστή διατροφή;

14/02/26 11:13 πμ

Πώς θα αποκτήσουμε ευεξία; Ποια είναι η σωστή διατροφή;

Προσήχθη γιαγιά μαθητή που επιτέθηκε φραστικά στον διευθυντή του σχολείου για τους βαθμούς του εγγονού της

14/02/26 10:42 πμ

Προσήχθη γιαγιά μαθητή που επιτέθηκε φραστικά στον διευθυντή του σχολείου για τους βαθμούς του εγγονού της

Τρόλεϊ έπεσε σε πολυκατοικία στα Πετράλωνα, δείτε βίντεο

14/02/26 10:37 πμ

Τρόλεϊ έπεσε σε πολυκατοικία στα Πετράλωνα, δείτε βίντεο

Θεσσαλονίκη: Καυγάς με τραυματίες έξω από κέντρο διασκεδάσεως στα Λαδάδικα

14/02/26 10:33 πμ

Θεσσαλονίκη: Καυγάς με τραυματίες έξω από κέντρο διασκεδάσεως στα Λαδάδικα

Πρώτος έρωτας, παντοτινή αγάπη: Έξι διάσημα ζευγάρια που μεγάλωσαν μαζί

14/02/26 10:27 πμ

Πρώτος έρωτας, παντοτινή αγάπη: Έξι διάσημα ζευγάρια που μεγάλωσαν μαζί

Κοζάνη: Ο «Λυγερεύς» που σμιλεύει τα ξύλα του δάσους

14/02/26 9:59 πμ

Κοζάνη: Ο «Λυγερεύς» που σμιλεύει τα ξύλα του δάσους

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις

14/02/26 9:52 πμ

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις

Μια φορά κι έναν καιρό με τα τσιγγάνικα παραμύθια στον δήμο Αιγάλεω

14/02/26 9:42 πμ

Μια φορά κι έναν καιρό με τα τσιγγάνικα παραμύθια στον δήμο Αιγάλεω

Θεσσαλονίκη: Παιδιά χωρίς αγάπη, νοιάξιμο και φροντίδα – Πώς η εγκατάλειψη συνιστά ψυχική κακοποίηση και οδηγεί στη βία

14/02/26 9:46 πμ

Παιδιά χωρίς αγάπη, νοιάξιμο και φροντίδα – Πώς η εγκατάλειψη συνιστά ψυχική κακοποίηση και οδηγεί στη βία

«Ανθοδέσμες» από κρουασάν και unboxing στον έρωτα, που ...περνά από τον φούρνο και το ζαχαροπλαστείο

14/02/26 9:32 πμ

«Ανθοδέσμες» από κρουασάν και unboxing στον έρωτα, που …περνά από τον φούρνο και το ζαχαροπλαστείο

Έρωτας στην Ψηφιακή Εποχή: Ερωτευόμαστε ακόμη με τον ίδιο τρόπο;

14/02/26 9:27 πμ

Έρωτας στην Ψηφιακή Εποχή: Ερωτευόμαστε ακόμη με τον ίδιο τρόπο;