Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το θηριώδες ισπανικό αεροπλανοφόρο Juan Carlos I, στο πλαίσιο της άσκησης του ΝΑΤΟ με τον τίτλο: «Steadfast Dart 2025». Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό ... Περισσότερα

Στον Πειραιά το θηριώδες ισπανικό αεροπλανοφόρο Juan Carlos I

Epilogestv

Epilogestv

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το θηριώδες ισπανικό αεροπλανοφόρο Juan Carlos I, στο πλαίσιο της άσκησης του ΝΑΤΟ με τον τίτλο: «Steadfast Dart 2025».

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων περιηγήθηκε στους χώρους και συνομίλησε με το πλήρωμα που συμμετέχει στην άσκηση.

Το Juan Carlos I μαζί με άλλα ισπανικά σκάφη, αποτελούν την εκστρατευτική ομάδα μάχης «Δαίδαλος» που συμμετέχει στην άσκηση «Steadfast Dart 2025» στη Μεσόγειο.

Συνολικά, η Ισπανία συμμετέχει με 3.000 άτομα προσωπικό στην άσκηση ενώ πέρα από το Juan Carlos I μέρος λαμβάνουν και οι φρεγάτες Blas de Lezo και Victoria.

Όπως ανέφερε σε παρουσίαση που έγινε σήμερα, πάνω στο Juan Carlos I, ο αντιναύαρχος Antonio Gonzalez Tanago de la Lastra, κατά την άσκηση οι ισπανικές δυνάμεις είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν άψογα με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα με τις μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού «Χίος», «Ρόδος» και «Κέρκυρα» καθώς και με την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών αλλά και με αεροπλανά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Η συνοχή, η διαλειτουργικότητα και η από κοινού επιχειρησιακή ικανότητα αποτελούν παραδείγματα της στέρεης σχέσης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ισπανίας και Ελλάδας και της κοινή δέσμευσης για την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο» είπε ο αντιναύαρχος Antonio Gonzalez Tanago de la Lastra.

Το αεροπλανοφόρο φέρει αεροπλάνα Harrier, ελικόπτερα καθώς και πλήθος οχημάτων για αποβάσεις σε ακτές. Για τις ανάγκες της άσκησης, στο κατάστρωμα του Juan Carlos I βρίσκονται πέντε αεροπλάνα Harrier ενώ στο εσωτερικό του πλοίου βρίσκονται διαφόρων τύπων στρατιωτικά οχήματα και λέμβοι πεζοναυτών. Συνολικά, πάνω από 1.200 άτομα προσωπικό βρίσκονται στο Juan Carlos I.

Η εκστρατευτική ομάδα μάχης «Δαίδαλος», σύμφωνα με τον αντιναύαρχο «ειδικεύεται σε αμφίβιες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας» ενώ εντός του 2025 θα επιχειρούν για περίπου 4 μήνες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου τόσο την ‘Ανοιξη όσο και το Φθινόπωρο.

Advertisement
Family Kitchen

«Δείχνουμε την πλήρη δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ συμμετέχοντας στην άσκηση με στόχο τη διασφάλιση των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων για τις οικονομίες των χωρών της Συμμαχίας» επισήμανε ο αντιναύαρχος Antonio Gonzalez Tanago de la Lastra.

«Συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας ώστε να διατηρήσουμε την ασφάλεια σε θάλασσα, αέρα και ξηρά. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για εμάς να συνεργαστούμε με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επιδεικνύοντας την ισχυρή μας δέσμευση για κοινές δράσεις» εξήγησε ο αντιναύαρχος Antonio Gonzalez Tanago de la Lastra.

«Πρέπει πάντοτε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Δεν πρέπει να δείξουμε καμία αδυναμία και δεν επιτρέπεται να είμαστε διαρκώς σε ετοιμότητα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Juan Carlos I είναι ισπανικής σχεδίασης και κατασκευής αμφίβιο πλοίο πολλαπλών ρόλων. Η ναυπήγησή του ξεκίνησε το 2010 ενώ εντάχθηκε στο ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό το 2013. Είναι το μεγαλύτερο πλοίο του ισπανικού στόλου και το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ισπανίας.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή

Άνθρωποι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης βρίσκουν «καταφύγιο» σε 44 διαμερίσματα

20/02/26 11:58 μμ

Άνθρωποι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης βρίσκουν «καταφύγιο» σε 44 διαμερίσματα

Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να διαγράψει τον Άντριου από τη σειρά διαδοχής του θρόνου

21/02/26 12:00 πμ

Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να διαγράψει τον Άντριου από τη σειρά διαδοχής του θρόνου

Πώς φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή - Το κουλουράκι με τα 7 πόδια που τα παιδιά έσπαγαν ένα κάθε βδομάδα

20/02/26 11:39 μμ

Πώς φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή – Το κουλουράκι με τα 7 πόδια που τα παιδιά έσπαγαν ένα κάθε βδομάδα

Τραμπ: Θα επιβάλω παγκόσμιο δασμό 10% – Βαθιά απογοητευτική η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

20/02/26 11:48 μμ

Τραμπ: Θα επιβάλω παγκόσμιο δασμό 10% – Βαθιά απογοητευτική η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Αλβανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από την έδρα της κυβέρνησης

20/02/26 11:37 μμ

Αλβανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από την έδρα της κυβέρνησης

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλας παρέχει διευκρινήσεις για την εκταφή θυμάτων των Τεμπών

20/02/26 11:36 μμ

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλας παρέχει διευκρινήσεις για την εκταφή θυμάτων των Τεμπών

NASA: Στις αρχές Μαρτίου η πρώτη επανδρωμένη πτήση γύρω από τη Σελήνη μετά από 50 χρόνια

20/02/26 11:33 μμ

NASA: Στις αρχές Μαρτίου η πρώτη επανδρωμένη πτήση γύρω από τη Σελήνη μετά από 50 χρόνια

Πλατφόρμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου στο πλαίσιο του προγράμματος “ONCODIR

20/02/26 11:32 μμ

Πλατφόρμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου στο πλαίσιο του προγράμματος “ONCODIR”

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 21 Φεβρουαρίου

20/02/26 8:36 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 21 Φεβρουαρίου

Nέα συνάντηση ΕΦΑΠΟΘ - Δήμου για τα κάγκελα στο Ανάκτορο του Γαλερίου

20/02/26 8:34 μμ

Nέα συνάντηση ΕΦΑΠΟΘ – Δήμου για τα κάγκελα στο Ανάκτορο του Γαλερίου

"Τιμές θαύμα" στα σούπερ μάρκετ Κάντζας και τις μέρες της Σαρακοστής - video

20/02/26 8:03 μμ

“Τιμές θαύμα” στα σούπερ μάρκετ Κάντζας και τις μέρες της Σαρακοστής – video