Συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό για το μεταναστευτικό από τον Σ. Μπόλαντ
Date:
«Το πρώτο από όλα που θέλω να κάνω είναι να δώσω συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό. Βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού ζητήματος, έχετε μάλιστα υποδεχτεί ένα μερίδιο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που σας αναλογεί, έχετε δεχτεί στους κόλπους της κοινωνίας σας ήδη χιλιάδες μετανάστες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες καλό θα ήταν να σας βοηθήσουν και να μοιραστούν τους αριθμούς των μεταναστών που φτάνουν σε εσάς». Με αυτά το λόγια ο Σίμους Μπόλαντ (Seamus Boland), πρόεδρος της ομάδας των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών της Ευρώπης σχολίασε την στάση της Ελλάδας στο ζήτημα του μεταναστευτικού.
Περιγράφοντας τις προκλήσεις που θέτει το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών που έφταναν και φτάνουν στα σύνορα της Ελλάδας στο περιθώριο του σεμιναρίου «Connecting EU 2021: What kind of Europe do you dream of Civil society and the Conference on the Future of Europe», ο Ιρλανδός πρόεδρος της ομάδας των οργανώσεων εξήρε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ την προσφορά των Ελλήνων διαχρονικά στο συγκεκριμένο ζήτημα: «Θα δώσω συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό, είστε ήρωες! Καθώς λαμβάνετε μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό που σας αναλογεί, χρειάζεστε πράγματι βοήθεια και δεν είναι δίκαιο το ότι πρέπει με κάποιον τρόπο να βρίσκετε τους απαραίτητους πόρους. Όπως και η πατρίδα μου άλλωστε, έχετε περάσει μέσα από μια οικονομική ύφεση και τα χρήματα που έχετε είναι περιορισμένα… Έτσι η υπόλοιπη Ευρώπη, εάν δεν υποδέχεται μέρος των μεταναστών, πρέπει να σας στηρίξει. Κάνω ένα αίτημα στην υπόλοιπη Ευρώπη: σας παρακαλώ υποστηρίξτε την Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο είναι αυτό εφικτό», τόνισε ο κ.Σίμους.
Μια οργανωμένη ενσωμάτωση στις κοινωνίες
Το πεδίο της μετανάστευσης σύμφωνα με το κ.Σίμους είναι «…το νέο πεδίο “μάχης”, ένα πεδίο όχι του μέλλοντος αλλά του σήμερα, στο οποίο δίνει ήδη μάχη η Ε.Ε», άτομα «που διαφεύγουν π.χ από πολέμους, από διαφόρων τύπων διώξεις για να φτάσουν στη γη της Ευρώπης».
«Οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, είναι οι διάφορες εθελοντικές ομάδες και οι οργανισμοί που έχουν εγκαθιδρυθεί ώστε να βοηθήσουν τους απλούς πολίτες να διαχειριστούν τις ζωές τους χωρίς ανισότητα. Με τους μετανάστες που φτάνουν στις κοινωνίες μας, πρέπει λοιπόν να βοηθήσουμε ώστε να λειτουργήσει μέσα σε αυτές η πολιτιστική τους ταυτότητα. Πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτές τις οργανώσεις των πολιτών να είναι μέρος της διαδικασίας του σχεδιασμού του τρόπου εισαγωγής των μεταναστών στις κοινωνίες μας. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε δημιουργήσει τον σχεδιασμό σε τομείς όπως π.χ η επαγγελματική αποκατάσταση, η μόρφωση, η ποιότητα ζωής, οι αθλητικές δραστηριότητες ώστε όλα να γίνουν με συγκροτημένο τρόπο» εξήγησε ο κ.Σίμους.
«Το λάθος που κάνουμε είναι το καταλήγουμε στο να φτάνουν χιλιάδες μετανάστες, χωρίς να έχουν επιλυθεί τα ζητήματα π.χ της γλώσσας και της μόρφωσης, μετανάστες που τοποθετούμε σε χώρους προσωρινής παραμονής. Με αυτό τον τρόπο, και εμείς προς αυτούς και αυτοί προς εμάς, αποξενωνόμαστε. Είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ…», τόνισε.
Δικαιοσύνη και Διαφορετικότητα
Ο πρόεδρος της ομάδας των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών της Ευρώπης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της καθημερινότητας ατόμων που γνωρίζουν διακρίσεις. «Πάντα είχαμε Διαφορετικότητα στην Ευρώπη, ακόμη και αν κάποιες φορές δεν το αναγνωρίζουμε. Κάποιες φορές δεν αναγνωρίζουμε την μοναδικότητα ατόμων που προέρχονται από μειονοτικές ομάδες, άτομα που υποφέρουν εξαιτίας των διακρίσεων φύλου (σ.σ «gender bias»), άτομα που υποφέρουν εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους. Το κύριο ζητούμενο στην Ευρώπη είναι να αναγνωρίζουμε την Διαφορετικότητα, να μεταχειριζόμαστε άτομα που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα με τις ίδιες συνθήκες ισότητας με τις οποίες αναγνωρίζουμε τον καθένα», τόνισε.
Ο κ.Σίμους τόνισε τέλος πως «…η κύρια μάχη» που πρέπει να δοθεί στην ΕΕ είναι το να διαβεβαιώσουν οι θεσμοί πως οι αξίες της ισότητας και της δικαιοσύνης, το πνεύμα της ΕΕ, υλοποιούνται σε όλα τα επίπεδα. «Περνούμε πολλές φορές νόμους όπως π.χ το να αποδίδεται ο ίδιος μισθός για την ίδια εργασία, είναι σημαντικό όμως τελικά οι νόμοι αυτοί (πρέπει)και να υλοποιηθούν…», ανέφερε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας το ζήτημα της ίσης μεταχείρισης στην αγοράς εργασίας της Ε.Ε.
Πηγή ΑΠΕ