Συλλέκτης με 5.500 προσκοπικά γραμματόσημα
Date:
Προσκοπικά γραμματόσημα του 1918 από τη Ρωσία και την Τσεχοσλοβακία, μεταγενέστερα χρονολογικά από τις Φιλιππίνες, τη Νιγηρία και την Ταϊλάνδη, τα νησιά Σαμόα και την Αργεντινή, αποτελούν ένα μικρό μέρος της προσωπικής συλλογής των 5.500 και πλέον «κομματιών» που διαθέτει ο παλιός πρόσκοπος και φιλοτελιστής από τη Θεσσαλονίκη, Τριαντάφυλλος Μεταξάς.
Η ιδέα για τη συλλογή προσκοπικών γραμματοσήμων από τον κ. Μεταξά ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, όταν βρέθηκε ως μέλος της ελληνικής αποστολής στο προσκοπικό Τζάμπορι που έγινε στη Σεούλ. Κι αν για κάποιους ο αριθμός φαντάζει μεγάλος, ο συλλέκτης εξακολουθεί με «μανία» να αναζητά νέα για να εμπλουτίσει τη συλλογή του. Εδώ και 30 χρόνια έχει καταφέρει να συγκεντρώσει γραμματόσημα που έχουν κυκλοφορήσει σε 130 χώρες του κόσμου.
«Ήμουν πρόσκοπος από παιδί και ακόμη ασχολούμαι με τον προσκοπισμό. Από το 1991 άρχισα να συλλέγω προσκοπικά γραμματόσημα και ήδη έχω στη συλλογή μου πάνω από 5.500. Είμαι συλλέκτης περισσότερο, παρά φιλοτελιστής», δήλωσε ο κ. Μεταξάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Όσον αφορά τα εμπόδια που συνάντησε κατά τη διάρκεια αυτής της «διαδρομής» εξήγησε πως «επειδή η συλλογή είναι θεματική, είναι και πιο δύσκολη». Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πωλητές προσκοπικών γραμματοσήμων. Τα έπαιρνα από την Αγγλία και την Αμερική. Ήμουν μέλος σε συλλόγους προσκοπικών γραμματοσήμων και τα προμηθευόμουν από εκεί».
Με την εξέλιξη, βέβαια, της τεχνολογίας και το διαδίκτυο, η προσπάθεια του κ. Μεταξά για τον εντοπισμό προσκοπικών γραμματοσήμων έγινε ευκολότερη. Πάντως, δεν ξεχωρίζει κάποια από τα γραμματόσημά του και αναφέρει πως «όλα είναι σπάνια». Το παλιότερο που διαθέτει στη συλλογή του είναι του 1918 από τη Ρωσία, το οποίο απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο, τον προστάτη των προσκόπων. Του ίδιου έτους διαθέτει κι ένα από την Τσεχοσλοβακία.
Αρκετά από τα γραμματόσημα προέρχονται από χώρες της Αφρικής. Σύμφωνα με τον κ. Μεταξά, «τα γραμματόσημα από κράτη της Αφρικής απεικονίζουν συνήθως ζώα. Βάζουν το προσκοπικό σήμα στην άκρη για να έχουν αγοραστές τους φιλοτελιστές προσκόπους».
Ωστόσο, τα περισσότερα της συλλογής απεικονίζουν προσκοπικές παραστάσεις, για παράδειγμα κατασκηνώσεις προσφύγων, έναν σταυρόκομπο, προσκόπους, αλλά και τον ιδρυτή του παγκόσμιου προσκοπισμού.
Ένα μέρος της πλούσιας συλλογής του κ. Μεταξά ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Αντωνιάδειο Στέγη στη Βέροια. Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Βέροιας για να τιμήσει την 22α Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης και Φιλίας, θα πραγματοποιήσει έκθεση προσκοπικών γραμματοσήμων, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν στις 10 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 29 του μήνα.
Στον χώρο θα φιλοξενηθεί, επίσης, η στολή του Αθανάσιου Λευκαδίτη, ιδρυτή του Ελληνικού Προσκοπισμού, που αποτελεί μοναδικό προσκοπικό κειμήλιο και προσκοπικά μαντήλια. Στα αξιοσημείωτα είναι πως καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης, που γίνεται με τη συνδρομή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, θα συγκεντρώνεται στην Αντωνιάδειο Στέγη φαρμακευτικό υλικό, το οποίο θα διατεθεί στο κοινωνικό φαρμακείο της Βέροιας.
Πηγή ΑΠΕ