Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών «Ο Εμμανουήλ Παπάς» σε συνεδρίαση του στις 06-11-2019 ασχολήθηκε με το παραπάνω θέμα και ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:   Η εκπαίδευση ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών «Ο Εμμανουήλ Παπάς» σε συνεδρίαση του στις 06-11-2019 ασχολήθηκε με το παραπάνω θέμα και ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

Advertisement
 

 

Η εκπαίδευση είναι ο κατά εξοχήν θεσμός που μέσα σε αυτόν αντανακλούνται οι ευρύτερες κοινωνικές παθογένειες, τα σύνθετα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η κάθε τοπική κοινωνία ξεχωριστά.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες καταγγελιών γονέων (μεμονομένων περιπτώσεων αλλά και συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων).

 

Η συχνότητα δε αυτών μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον αδόκιμο όρο της «επιδημίας» και κρίνεται ιδιαιτέρως ανησυχητική όταν αυτές είναι ανυπόστατες και βρίσκουν το φως της δημοσιότητας χωρίς πρότερα στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες διασταύρωσης της εγκυρότητάς τους πριν τη δημοσιοποίησή τους.

Οι εκπαιδευτικοί, αισθάνονται απροστάτευτοι μπροστά στις καταγγελίες και ,σε ορισμένες περιπτώσεις, μπροστά στις εριστικές διαθέσεις των γονιών των μαθητών τους.

 

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μιλάμε για απλά καθημερινά θέματα που όμως αρκετές φορές παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και συχνά εκπαιδευτικοί σέρνονται σε πειθαρχικά όργανα, ακόμη και στα δικαστήρια, για ασήμαντες αφορμές, για καταγγελίες και απαιτήσεις που τις περισσότερες φορές ξεπερνούν κάθε φαντασία, γιατί ως γνωστόν, για όλες τις καταγγελίες πρέπει να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες υπηρεσιακές ενέργειες είτε αυτές ευσταθούν είτε είναι ανυπόστατες.

Σε μια κοινωνία που αναπτύσσονται έντονα αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού, οι κατηγορίες εναντίον των εκπαιδευτικών που κατηγορούνται χωρίς λόγο είναι τεράστιες επαγγελματικά και προσωπικά.

Σε αρκετές δε περιπτώσεις, γονείς μαθητών εκτός των ανυπόστατων καταγγελιών, καταφέρονται με υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των εκπαιδευτικών.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι Σύλλογοι Διδασκόντων ταλαιπωρήθηκαν επί μακρόν δαπανώντας πολύτιμο χρόνο για να απαντήσουν σε ανυπόστατες πολυσέλιδες καταγγελίες και ανεδαφικές αιτιάσεις γονέων.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα, όταν τα κίνητρα των γονέων υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες, προσωπικές, ιδεολογικές ή κοινωνικές τις οποίες ανεύθυνα επιχειρούν-και καταφέρνουν- να μεταφέρουν στο χώρο του σχολείου. Το συχνότερο είναι να καταλήγουν σε δικαίωση των εκπαιδευτικών και των επιλογών του σχολείου, όμως, το κόστος για τη σχολική μονάδα και το έργο της είναι σε κάθε περίπτωση μεγάλο.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Σερρών «Ο Εμμ. Παπάς» παρακολουθώντας στενά την κατάσταση στα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, δηλώνει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πολλές φορές σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, επιτελούν με απόλυτο επαγγελματισμό, φροντίδα και ενδιαφέρον για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, το εκπαιδευτικό τους έργο.

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αλλά αντίθετα καταγγέλλουμε απερίφραστα, οποιοδήποτε γεγονός επιπόλαιων και αστήριχτων κατηγοριών κατά συναδέλφων, που φθάνουν μέχρι τη Δικαιοσύνη, το γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο και εκθέτουν ανεπανόρθωτα, εν πρώτοις, τους ίδιους τους καταγγέλλοντες.

Advertisement

Καταγγέλλουμε όποια ενέργεια προσβάλλει την προσωπικότητα και το έργο των εκπαιδευτικών και των δημόσιων σχολείων, αβάσιμα και με προσωπική εμπάθεια, ξεχνώντας ρόλους και τη βασική αρχή της συνεργασίας, που πρέπει να διέπει όλους τους παράγοντες της σχολικής μονάδας, οι οποίοι διαμορφώνουν, αυτό το σχολικό περιβάλλον, το οποίο συμβάλλει στην εκμάθηση και ευημερία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Σερρών «Ο Εμμ. Παπάς» παρακολουθεί οποιαδήποτε εξέλιξη και θα σταθεί αρωγός, ηθικά και νομικά, αν χρειαστεί, στους συναδέλφους που γίνονται δέκτες αστήρικτων καταγγελιών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Επισημαίνουμε δε το αυτονόητο, ότι στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, οι όποιες καταγγελίες και τα ρεπορτάζ που συνοδεύουν αυτές, θα πρέπει να διενεργούνται με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και γνώση των περιστατικών, διασταύρωση κι έλεγχο της εγκυρότητας και της αλήθειας αυτών.

Σε κάθε άλλη δε περίπτωση, Ο Σύλλογος επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα στα πλαίσια προάσπισης του κύρους και του παιδαγωγικού έργου των εκπαιδευτικών κατά παντός υπευθύνου.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δικηγόρος Ανεστίδη: Δεσμεύθηκαν χθες οι λογαριασμοί του, είναι στην τράπεζα τώρα και προσπαθεί να μάθει τον λόγο

23/12/25 3:48 μμ

Δικηγόρος Ανεστίδη: Δεσμεύθηκαν χθες οι λογαριασμοί του, είναι στην τράπεζα τώρα και προσπαθεί να μάθει τον λόγο

Η Σμαράγδα Καρύδη και ο Θοδωρής Αθερίδης χώρισαν μετά από 23 χρόνια

23/12/25 3:41 μμ

Η Σμαράγδα Καρύδη και ο Θοδωρής Αθερίδης χώρισαν μετά από 23 χρόνια

ΚΤΕΛ Σερρών: Αναδείχτηκε ανάδοχος στην περιαστική συγκοινωνία Θεσσαλονίκης σε 43 γραμμές με 220 λεωφορεία

23/12/25 3:29 μμ

ΚΤΕΛ Σερρών: Αναδείχτηκε ανάδοχος στην περιαστική συγκοινωνία Θεσσαλονίκης σε 43 γραμμές με 220 λεωφορεία

Τραγωδία στην Καβάλα – Νεκρός 75χρονος μετά από τραυματισμό στο κεφάλι!

23/12/25 3:14 μμ

Τραγωδία στην Καβάλα – Νεκρός 75χρονος μετά από τραυματισμό στο κεφάλι!

Δώρα αγάπης από την ΠΑΕ Πανσερραϊκός στον Δήμο Σερρών για τα παιδιά που έχουν ανάγκη

23/12/25 3:11 μμ

Δώρα αγάπης από την ΠΑΕ Πανσερραϊκός στον Δήμο Σερρών για τα παιδιά που έχουν ανάγκη

Ανάπλαση της παραλιακής ζώνης από τη Ν.Ηράκλεια μέχρι τη Ν.Καλλικράτεια Χαλκιδικής

23/12/25 3:02 μμ

Ανάπλαση της παραλιακής ζώνης από τη Ν.Ηράκλεια μέχρι τη Ν.Καλλικράτεια Χαλκιδικής

Ρεκόρ επιβατικής κίνησης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών - Το 2025 κλείνει με 34 εκατ. επιβάτες

23/12/25 3:00 μμ

Ρεκόρ επιβατικής κίνησης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών – Το 2025 κλείνει με 34 εκατ. επιβάτες

Ταυτοποιήθηκαν εννέα νεαροί για επιθέσεις, μέσω διαδικτυακών ραντεβού

23/12/25 2:57 μμ

Ταυτοποιήθηκαν εννέα νεαροί για επιθέσεις, μέσω διαδικτυακών ραντεβού

Φωτιά σε αυτοκίνητο στην Περιφερειακή οδό στο ύψος του κόμβου Κωνσταντινουπολίτικων

23/12/25 2:55 μμ

Φωτιά σε αυτοκίνητο στην Περιφερειακή οδό στο ύψος του κόμβου Κωνσταντινουπολίτικων

ΕΕΕΔΕΕ: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων - Στα 1.985 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 2.449 εκτροφές σε όλη τη χώρα

23/12/25 2:49 μμ

ΕΕΕΔΕΕ: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τις ημέρες των Χριστουγέννων

23/12/25 12:34 μμ

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τις ημέρες των Χριστουγέννων

Πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα ο συνδημιουργός του Call of Duty, Βινς Ζαμπέλα 23/12/2025

23/12/25 12:33 μμ

Πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα ο συνδημιουργός του Call of Duty, Βινς Ζαμπέλα