Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σερρών: ΟΧΙ στην καταστροφική «επένδυση» Φωτοβολταϊκής Μονάδας στο Μενοίκιο
Date:
- ΟΧΙ στην κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης
- ΟΧΙ στην καταστροφική για το περιβάλλον και την κτηνοτροφία φαραωνική «επένδυση» Φωτοβολταϊκής Μονάδας στο Μενοίκιο Όρος
Μετά την κατάργηση των πρώτων επτά Φορέων Διαχείρισης, καταργήθηκε την Πρωτοχρονιά και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης και ακολουθούν και οι υπόλοιποι 29.
Οι Φορείς Διαχείρισης ενοχλούσαν και έπρεπε να πάψουν να ενοχλούν.
Ωραία δώρα της κυβέρνησης για το περιβάλλον.
Ένας Φορέας που από το 2002 που ιδρύθηκε συνέβαλε αποφασιστικά στην Προστασία και στην ανάδειξη της λίμνης Κερκίνης ως υγροβιότοπου παγκόσμιας σημασίας.
Η δε συμβολή του Φορέα πάνω σε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή αιτήσεις για αδειοδοτήσεις έργων και δραστηριοτήτων στις περιοχές δικαιοδοσίας του Φορέα ήταν πάντα ουσιαστική και τεκμηριωμένη.
Δεν είναι τυχαίο επίσης, ότι στην αρμοδιότητα του Φορέα υπάγονταν όλες οι περιοχές NATURAτου νομού Σερρών και άρα συνδέεται και με την υπόθεση του λατομείου γρανίτη στο Λαϊλιά αλλά και την νέα υπόθεση του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στο Μενοίκιο.
Πλέον και κατ’ εφαρμογή του νόμου 4685/2020 η αρμοδιότητα των γνωμοδοτήσεων για δραστηριότητες σε προστατευμένες περιοχές μεταφέρεται στο πενταμελές Δ.Σ. του ΟΦΥΠΕΚΑ με έδρα την Αθήνα, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για όλη την Ελλάδα, συνεπώς περνάμε πλέον σε αναχρονιστικές, ξεπερασμένες πρακτικές κεντρικού συγκεντρωτισμού και απόλυτου υπουργικού ελέγχου.
Όμως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.
Στην περίπτωση του φωτοβολταϊκού πάρκου-«μαμούθ» (το μεγαλύτερο ενιαίο στην χώρα μας) στο Μενοίκιο Όρος εκτάσεως 4.100 στρεμμάτων, ισχύος 311 μεγαβάτ που βρίσκεται στους δήμους Εμμ.Παπά και Σερρών η πρώτη απάντηση δόθηκε και ήταν ηχηρή.
Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου «Εμμανουήλ Παπά», κατά πλειοψηφία συμπαρατάχθηκε με την άποψη του Δημάρχου Δημήτρη Νότα, και γνωμοδότησε με ένα σθεναρό «ΟΧΙ» στην πρόταση της εταιρείας, που αφορούσε στην έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν ήταν:
- Το τεράστιο μέγεθος των εκτάσεων που δεσμεύονται (4.100 στρέμματα)
- Η τεράστια ισχύς (311 μεγαβάτ)
- 582.120 φωτοβολταϊκά panels
- Για την λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου θα γίνει διάνοιξη δρόμων για την
διέλευση των φορτηγών του εργοταξίου, επέκταση δικτύου ηλεκτροδότησης και
διάνοιξη οπών για την εγκατάσταση των πάνελ.
- Οι προαναφερόμενες ενέργειες θα έχουν ως συνέπεια την διατάραξη των φυσικών
- περιβαλλοντικών συνθηκών π.χ. κλιματικών (αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής)
- Θα πληγεί η χωρική κτηνοτροφία με την κατάληψη των βοσκοτόπων από τα φωτοβολταϊκά πάνελ.
Ο Σύλλογός μας συμφωνεί με την απόφαση του Δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Εμμ.Παπά.
Επίσης από την καταρχήν μελέτη του ζητήματος (επί του οποίου θα επανέλθουμε πιο εμπεριστατωμένα), θεωρούμε ότι:
- Η κατασκευή του προτεινόμενου έργου, θα έχει ως αποτέλεσμα την διατάραξη της υδρολογικής ισορροπίας του Μενοικίου:
- καταστροφή του συστήματος αποστράγγισης των όμβριων υδάτων του βόρειου – δυτικού Μενοικίου (ακύρωση συστήματος λειτουργίας των επιφανειακών δολίνων).
- την κατάργηση της λειτουργίας του εσωτερικού υπόγειου συστήματος κατακράτησης – μετακίνησης και αποβολής των υπόγειων υδάτων.
- την μείωση – ακύρωση της παροχής των κατάντη πηγών (π.χ. πηγές Αγ. Ιωάννη – πηγές Ελαιώνα κ.λ.π) που υδροδοτούν τους όμορους οικισμούς αλλά και με άμεση συνέπεια στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στις περιοχές πλησίον των πηγών αυτών.
- Την δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων στην συγκεκριμένη λεκάνη απορροής (μέχρι τώρα δεν υπήρχαν), λόγω της κατάργησης του φυσικού συστήματος απορροής (δολίνες Μενοικίου).
Ο Σύλλογός μας στηρίζει απόλυτα το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Εμμ.Παπά στον αγώνα που θα χρειαστεί μέχρι την τελική ματαίωση του Οικολογικού Εγκλήματος που επιχειρείται.
Επιτέλους ένας Δήμαρχος και ένα δημοτικό συμβούλιο με οικολογικές ευαισθησίες στο νομό Σερρών, οι οποίοι έβαλαν την υγεία των δημοτών τους και το περιβάλλον πάνω από τα όποια δελεαστικά «αντισταθμιστικά οφέλη».
Γιατί μέγιστο αγαθό και όφελος είναι Η ΖΩΗ.
Ο δήμος Σερρών τηρεί τακτική σιγής ιχθύος παρά το γεγονός, ότι τον αφορά αφού τα 3.200 στρέμματα βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές στον Ελαιώνα και την Οινούσα.
Ελπίζουμε να τηρήσει την ίδια υπεύθυνη στάση με αυτή του δήμου Εμμ.Παπά.
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σερρών
Δελτίο τύπου