Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας: «Τέντες, βρεγμένα μπαλκόνια, πολλά φυτά και ανεμιστήρα μαζί με κλιματιστικό»

a hand holding a remote control
Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας: «Τέντες, βρεγμένα μπαλκόνια, πολλά φυτά και ανεμιστήρα μαζί με κλιματιστικό»

Το σπίτι μας είναι σαν ένα μεγάλο κλιματιστικό. Υπάρχουν τα οφέλη του παθητικού δροσισμού. Κατεβάζουμε τις τέντες και τα ρολά για να προστατεύσουμε τις πλευρές του σπιτιού από την έκθεση στη θερμική ακτινοβολία και καταβρέχουμε τις βεράντες μας και τα μπαλκόνια μας γιατί συγκεντρώνουν μεγάλο θερμικό φορτίο.

Ο σύμβουλος ενέργειας, κ. Χριστοδουλίδης, μίλησε στο Metropolis 95.5 και έδωσε συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η εξάτμιση του νερού βοηθάει να πέσουν οι θερμοκρασίες και μέσα στο σπίτι. Το βράδυ, επίσης, ανοίγουμε τις μπαλκονόπορτες για μία εκτόνωση του παραμένοντος θερμικού φορτίου» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Χρειάζονται πολλά φυτά, πλατύφυλλα γιατί είναι σαν προστατευτικό τείχος από την ηλιακή ενέργεια. Σαν μία θερμομόνωση που μπλοκάρει τη θερμότητα από έξω προς τα μέσα. Αν έχουμε την δυνατότητα να τοποθετήσουμε στα τζάμια τις μεμβράνες που μπλοκάρουν τον ήλιο ακόμη καλύτερα. Θα πει κάποιος, μειώνουμε τον φυσικό φωτισμό. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε λάμπες led που εκπέμπουν φως και δεν καταναλώνουν ενέργεια».

Κατέληξε λέγοντας: «Στον ενεργητικό δροσισμό είναι η χρήση του κλιματισμού. Σετάρουμε την επιθυμητή θερμοκρασία, ώστε η διαφορά με την θερμοκρασία έξω να μην υπερβαίνει τους 10-12 βαθμούς. Καλό είναι αν έξω, δηλαδή, έχει 36 βαθμούς να έχουμε το κλιματιστικό στους 26, γιατί κάθε βαθμός πιο κάτω αυξάνει την κατανάλωση 8-10%.

Advertisement

Τέλος, παλιά χρησιμοποιούσαν τους ανεμιστήρες. Χρειαζόμαστε έναν αριστερόστροφο ανεμιστήρα οροφής, γιατί μπορείς να ρυθμίσεις σε παραπάνω θερμοκρασία το κλιματιστικό, αλλά η αίσθηση που θα νιώθεις θα είναι στους 25. Όπως περιστρέφεται σηκώνει τον αέρα προς τα πάνω και, παράλληλα, κάνεις και μέχρι 30% εξοικονόμηση».

Πηγή: metrosport.gr