Ολοένα και περισσότερο εξαπλώνεται μια ιογενής ασθένεια που πλήττει τις μέλισσες στη Βρετανία, προκαλώντας τρέμουλο, αδυναμία να πετάξουν και τελικά θάνατο σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας.   Ο ιός χρόνιας ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ολοένα και περισσότερο εξαπλώνεται μια ιογενής ασθένεια που πλήττει τις μέλισσες στη Βρετανία, προκαλώντας τρέμουλο, αδυναμία να πετάξουν και τελικά θάνατο σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας.

Advertisement
 

 

Ο ιός χρόνιας παράλυσης των μελισσών (Chronic bee paralysis virus – CBPV) είχε καταγραφεί στο Lincolnshire το 2007. Μία δεκαετία αργότερα βρέθηκε σε 39 από 49 κομητείες της Αγγλίας και σε έξι από τις 8 κομητείες στην Ουαλία, σύμφωνα με στοιχεία από 24.000 μελισσοκόμους.

Σωροί νεκρών μελισσών, με γυαλιστερές άτριχες κοιλιές, από τον ιό, εντοπίζονται έξω από κυψέλες όπου ολόκληρες αποικίες μελισσών εξαφανίζονται λόγω της ασθένειας.

Ομάδα επιστημόνων υπό τον καθηγητή Giles Budge του Newcastle University ταυτοποίησαν τμήματα της νόσου και στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, με στοιχεία από 25 χώρες,έδειξε πως η ασθένεια εντοπίζεται σε διπλάσιο ποσοστό στους επαγγελματίες μελισσοκόμους, κάτι που συνδέεται με την «εισαγωγή» βασιλισσών μελισσών που κάνουν οι επαγγελματίες για να ανανεώσουν τις κυψέλες τους.

Όπως πάντως τονίζει ο καθηγητής Budge, δεν είναι σαφές εάν η ασθένεια εισάγεται μέσω των βασιλισσών και είναι «άδικο» να θεωρηθεί πως προκαλείται από τη βιομηχανία παραγωγής μελιού, τους επαγγελματίες μελισσοκόμους.

Advertisement

Η νόσος υπάρχει εδώ και αιώνες, όπως γράφει ο Guardian. Οι ερευνητές επιχειρούν ωστόσο να βρουν εάν υπάρχει κάποια πιο ισχυρή εκδοχή της πίσω από την παγκόσμια ενίσχυση της εμφάνισής της. Στις ΗΠΑ το ποσοστό της ήταν 0,7% το 2010 και το 2014 έφτασε το 16%. Στην Ιταλία το ποσοστό διπλασιάστηκε από 5 σε 10% μεταξύ 2009-2010 και στην Κίνα έγινε από 9% 38%.

Μολυσμένες ενήλικες μέλισσες μεταφέρουν τον ιό έως και για έξι ημέρες χωρίς να έχουν συμπτώματα και μπορεί να τον διασπείρουν και σε άλλες αποικίες.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύλληψη 59χρονου για διαρρήξεις σε αποθήκες σπιτιών και επιχειρήσεων στη Θέρμη

17/12/25 12:07 μμ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 59χρονου για διαρρήξεις σε αποθήκες σπιτιών και επιχειρήσεων στη Θέρμη

Εκλογές ΛΑΜΣ: Ο Πασχάλης Θεοχαράκης νέος πρόεδρος - video

17/12/25 12:03 μμ

Εκλογές ΛΑΜΣ: Ο Πασχάλης Θεοχαράκης νέος πρόεδρος – video

Σφυροκόπημα από τα funds: Επιθετικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας - "Τα ψυχοφάρμακα πάνε σύννεφο"

17/12/25 12:02 μμ

Σφυροκόπημα από τα funds: Επιθετικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας – “Τα ψυχοφάρμακα πάνε σύννεφο”

17/12/25 12:02 μμ

Πιλοτική 24ωρη λειτουργία έξι λεωφορειακών γραμμών κατά τις εορτές αποφάσισε ο ΟΣΕΘ

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενημέρωση από τον ΑΝΤ1 για ρεπορτάζ που αφορά τον Γ. Ξυλούρη ζητά η ΝΔ

17/12/25 11:58 πμ

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενημέρωση από τον ΑΝΤ1 για ρεπορτάζ που αφορά τον Γ. Ξυλούρη ζητά η ΝΔ

Ενημερωτική διάλεξη για το gov.gr στον Δήμο Σερρών

17/12/25 11:25 πμ

Ενημερωτική διάλεξη για το gov.gr στον Δήμο Σερρών

Σέρρες: Χωρίς νερό σήμερα πολλοί δρόμοι λόγω βλάβης

17/12/25 11:15 πμ

Σέρρες: Χωρίς νερό σήμερα πολλοί δρόμοι λόγω βλάβης

Το σπίτι της ταινίας «Home Alone» θα ανακαινισθεί στην αισθητική της δεκαετίας του '90

17/12/25 10:42 πμ

Το σπίτι της ταινίας «Home Alone» θα ανακαινισθεί στην αισθητική της δεκαετίας του ’90

Ξυλούρης: Η απάντησή του για τον λόγο που επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

17/12/25 9:46 πμ

Ξυλούρης: Η απάντησή του για τον λόγο που επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως το μεσημέρι οι πληρωμές της Βασικής και της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης

17/12/25 9:39 πμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως το μεσημέρι οι πληρωμές της Βασικής και της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης

Σταθερά στα αγροτοκτηνοτροφικά μπλόκα που έχουν στήσει στα τελωνεία των Ευζώνων και της Νίκης, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και στον Προμαχώνα και την Εξοχή, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, παραμένουν οι παραγωγοί, προχωρώντας και σήμερα σε πολύωρους αποκλεισμούς, τόσο στο ρεύμα εισόδου όσο και στο ρεύμα εξόδου. Ειδικότερα, οι παραγωγοί στο τελωνείο του Προμαχώνα προχωρούν και σήμερα σε πολύωρο αποκλεισμό του σημείου από τις 12 το μεσημέρι και για οκτώ ώρες, με την κινητοποίηση να αφορά αποκλειστικά τα φορτηγά διεθνών μεταφορών. Η διέλευση των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των λεωφορείων παραμένει ελεύθερη. Στο σημείο βρίσκονται οδηγοί φορτηγών, ενώ το μπλόκο ενισχύεται και από εκπροσώπους άλλων εργατικών σωματείων, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει να δώσουν στις 11:30 σήμερα το πρωί το «παρών» στο σημείο. Την ίδια ώρα, σε πλήρη συντονισμό με τους συναδέλφους τους στον Προμαχώνα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νευροκόπι Δράμας προχωρούν επίσης σε αποκλεισμό οκτώ ωρών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (12:00-20:00). Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος φορτηγών παντός τύπου, ενώ η κυκλοφορία των επιβατικών οχημάτων και των τουριστικών λεωφορείων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών. Οι παραγωγοί στο τελωνείο των Ευζώνων αποφάσισαν σε νέα τους γενική συνέλευση, να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του σημείου από τις 18:00 και για τέσσερις ώρες. Ο αποκλεισμός αφορούν τόσο την είσοδο όσο και την έξοδο από τη χώρα και ισχύει για όλα τα οχήματα, φορτηγά και Ι.Χ., ενώ θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Σε αποκλεισμό του τελωνείου της Νίκης από τις 19:00 έως τις 23:00 αποφάσισαν να προχωρήσουν και σήμερα οι παραγωγοί που βρίσκονται στο σημείο, με την κινητοποίηση να αφορά όλα τα φορτηγά. Οι επόμενες κινήσεις των παραγωγών που βρίσκονται στα μπλόκα αναμένεται να καθοριστούν στη νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, αύριο, στις 14.00, στις Σέρρες.

17/12/25 9:34 πμ

Πολύωροι αποκλεισμοί και σήμερα στα τελωνεία Ευζώνων, Νίκης, Προμαχώνα και Εξοχής

Υγεία: Η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων

17/12/25 8:56 πμ

Υγεία: Η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων