Σε κατάσταση συναγερμού για ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα έχει τεθεί το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς η θερμοκρασία βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, τη στιγμή που έχουν ... Περισσότερα

Συναγερμός για ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας: 71 πυρκαγιές σε 12 ώρες – Έκτακτες σύσκεψεις

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Σε κατάσταση συναγερμού για ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα έχει τεθεί το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς η θερμοκρασία βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, τη στιγμή που έχουν ξεσπάσει 71 πυρκαγιές σε 12 ώρες.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες της Πυροσβεστικής, ενδέχεται το επόμενο διάστημα να γίνουν ανακοινώσεις για έναρξη της αντιπυρικής περιόδου νωρίτερα από την 1η Μαΐου που προβλέπεται.

Σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποίησε σήμερα Σάββατο ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Αντικείμενο οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν την Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για την ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, στην Αττική, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο ισχυροί άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για την έναρξη πυρκαγιών.

Για τις παραπάνω περιοχές αποφασίστηκε όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας να είναι ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς), που σημαίνει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ.

Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, τις υδροφόρες καθώς και τα μηχανήματα έργου προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Advertisement
ΔΕΗ

Σημειώνεται ότι σήμερα εκδηλώθηκαν από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (δηλαδή μέσα σε μόλις 12 ώρες) 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου συμμετείχαν η ηγεσία του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και περιφερειάρχες/ εκπρόσωποι των Περιφερειών Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι εφόσον η καύση μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου επιτρέπεται, κάποιοι δεν τηρούν τα απαραίτητα και προβλεπόμενα μέτρα.

Οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες θα χειροτερέψουν προειδοποίησε ο κ. Βαθρακογιάννης, συνιστώντας πολύ μεγάλη προσοχή και επισημαίνοντας ότι πρέπει στις περιπτώσεις καύσεων, πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

πηγή skai.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χατζηβασιλείου στον ΣΚΑΪ: Η Ελλάδα έχει διατρανώσει με κάθε τρόπο ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο

25/08/25 11:26 πμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα έχει διατρανώσει με κάθε τρόπο ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο

Κανόνες ασφαλείας σε πισίνες, ποτάμια και λίμνες

25/08/25 11:23 πμ

Κανόνες ασφαλείας σε πισίνες, ποτάμια και λίμνες

Γιάννης Γκιωνάκης: Το αθεράπευτο πάθος του σπουδαίου κωμικού και η υπόθεση Κοζανιτά

25/08/25 11:14 πμ

Γιάννης Γκιωνάκης: Το αθεράπευτο πάθος του σπουδαίου κωμικού και η υπόθεση Κοζανιτά

Λιναρόσπορος: Ο σωστός τρόπος να τον καταναλώνεις για να παίρνεις τις ευεργετικές του ιδιότητες

25/08/25 10:49 πμ

Λιναρόσπορος: Ο σωστός τρόπος να τον καταναλώνεις για να παίρνεις τις ευεργετικές του ιδιότητες

Θεσσαλονίκη σε κρίση - Γιατί δεν γίνονται οι διορθώσεις ανάταξης;

25/08/25 10:44 πμ

Θεσσαλονίκη σε κρίση – Γιατί δεν γίνονται οι διορθώσεις ανάταξης;

Στομαχόπονος που “έρχεται και φεύγει”: Δείτε τι μπορεί να σας συμβαίνει

25/08/25 10:20 πμ

Στομαχόπονος που “έρχεται και φεύγει”: Δείτε τι μπορεί να σας συμβαίνει

Μελισσόχορτο: Το φυσικό αγχολυτικό που καταπολεμά το στρες και την αϋπνία

25/08/25 10:13 πμ

Μελισσόχορτο: Το φυσικό αγχολυτικό που καταπολεμά το στρες και την αϋπνία

Σοβαρό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Λεωφορείο συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα

25/08/25 10:05 πμ

Σοβαρό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Λεωφορείο συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα –  Πολυτραυματίας ο οδηγός του δικύκλου

Αποκατάσταση λειτουργίας της ιστοσελίδας της ΑΣΠΑΙΤΕ -Νέα ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων ΕΠΠΑΙΚ και ΠΕΣΥΠ

25/08/25 9:52 πμ

Λειτουργεί η ιστοσελίδα της ΑΣΠΑΙΤΕ -Νέα ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων ΕΠΠΑΙΚ και ΠΕΣΥΠ

Ελεύθερος δύτης φτιάχνει δαχτυλίδια φυσαλίδων στον βυθό της Μεσογείου

25/08/25 9:31 πμ

Ελεύθερος δύτης φτιάχνει δαχτυλίδια φυσαλίδων στον βυθό της Μεσογείου

Γυναικοκτονία στον Βόλο: Ο 40χρονος βίαζε την 36χρονη για να μην τον χωρίσει -Η οργή της κόρης του

25/08/25 9:27 πμ

Γυναικοκτονία στον Βόλο: Ο 40χρονος βίαζε την 36χρονη για να μην τον χωρίσει – Η οργή της κόρης του

Νεκρή γυναίκα αγνώστων στοιχείων εντοπίστηκε στο λιμάνι του Πειραιά

25/08/25 9:14 πμ

Νεκρή γυναίκα αγνώστων στοιχείων εντοπίστηκε στο λιμάνι του Πειραιά