Συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν την Τρίτη στον ΟΗΕ
Date:
Η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει αύριο Τρίτη (24η Σεπτεμβρίου), στις 11.40 (τοπική ώρα· 18.40 ώρα Ελλάδας), σε αίθουσα του κεντρικού κτιρίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στη συνάντηση θα παραστούν, εκτός από τους δύο ηγέτες, οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών και οι διευθυντές των διπλωματικών τους γραφείων.
Η ατζέντα της συνάντησης θα είναι σφικτή, καθώς οι συναντήσεις στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ δεν δίνουν τα περιθώρια διμερών επισκέψεων.
Θα γίνει γενική επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, σημείωσαν οι πηγές. Για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, θα γίνει αξιολόγηση μετά τη συνάντηση.
«Το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων δεν εξαρτάται από τις αμερικανικές εκλογές. Θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα δούμε το βάθος των θεμάτων. Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και σε μια Μέση Ανατολή που παράγει κρίσεις το γεγονός ότι μπορούμε να συνομιλούμε για όλα αυτά τα ζητήματα είναι θετική κατάκτηση. Έχει θετικές επιπτώσεις στη θετική ατζέντα, ακόμα και σε ζητήματα που διαφωνούμε να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο” ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή.
- Κυπριακό
Για το Κυπριακό, αυτή τη φορά θα τεθεί το θέμα από την ελληνική πλευρά. Κυβερνητική πηγή εξήγησε ότι «υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανέναρξη των συνομιλιών».
- Μεταναστευτικό
«Όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αυξήσουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία» εξήγησε κυβερνητική πηγή. Η Αθήνα εκφράζει ικανοποίηση για το επίπεδο συνεργασίας με την Τουρκία στο ζήτημα.
- Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας
Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου -Γαλλίας προγραμματίστηκε για αύριο Τρίτη στις 18.00 (τοπική ώρα· 01.00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).
«Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου- Ελλάδας. Το έργο είναι τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας για την Κύπρο. Πραγματικό γεωπολιτικό ρίσκο στην υλοποίηση του έργου δεν θα υπάρξει. Έχουμε καταλήξει στον οικονομικό επιμερισμό», σημείωσε κυβερνητική πηγή.
- Μεσανατολικό
«Ψηφίσαμε υπέρ σε πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ. Είναι άδικο να κατηγορείται η Ελλάδα για πτυχές του παλαιστινιακού ζητήματος. Συντονιστήκαμε με μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών και ψηφίσαμε υπέρ», θύμισε κυβερνητική πηγή.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ