Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Raffaele Fitto, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής αρμόδιο για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις. Κατά τη διάρκεια της ... Περισσότερα

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Raffaele Fitto, εκτελεστικό αντιπρόεδρο ΕΕ, αρμόδιο για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Raffaele Fitto, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής αρμόδιο για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, επισημάνθηκε η υψηλή απορρόφηση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων από την πλευρά της Ελλάδας.

Έγινε, επίσης, μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτάσεις που έχει παρουσιάσει η ευρωπαϊκή επιτροπή για τον επόμενο 7ετή προϋπολογισμό της ευρωπαϊκής ένωσης και τα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα περιέχει.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Raffaele Fitto είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης:Καταρχάς, καλωσήρθατε και συγχαρητήρια. Είναι μεγάλη μου χαρά που μας επισκέπτεστε. Έχετε ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο και έχουμε πολλά να συζητήσουμε για το μέλλον της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης αυτής για τη συνοχή.

Γνωρίζουμε ότι η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και, βέβαια, μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας ήταν η ικανότητά μας να απορροφούμε ευρωπαϊκά κονδύλια -κονδύλια για τη συνοχή, αλλά έχουμε και πολύ καλή πρόοδο σε ό,τι αφορά το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Θεωρούμε ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση συνεισφέρει, ως αναπόσπαστο μέρος, στον μετασχηματισμό της οικονομίας μας, καθιστώντας την πιο ανταγωνιστική. Τονίζω την ανταγωνιστικότητα επειδή είναι το μεγάλο ζήτημα που θα αντιμετωπίσει η νέα ευρωπαϊκή επιτροπή.

Ενδιαφέρομαι πολύ να ακούσω τις ιδέες και τις σκέψεις σας και προσβλέπω πραγματικά σε μια πολύ γόνιμη συνεργασία. Και πάλι, συγχαρητήρια για τη σημαντική θέση που αναλάβατε.

Advertisement
Babis

Raffaele Fitto: Σας ευχαριστώ, κ. πρωθυπουργέ. Είναι μεγάλη μου χαρά να είμαι εδώ, σε ένα από τα πρώτα ταξίδια μου, γιατί θεωρώ σημαντικό να συναντηθώ με τα βασικά κράτη-μέλη που επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις πολιτικές για τη συνοχή. Το χαρτοφυλάκιο μου αφορά τη συνοχή και το πρώτο που θέλω να επισημάνω είναι ότι η συνοχή εντάσσεται για πρώτη φορά στις αρμοδιότητες ενός εκτελεστικού αντιπροέδρου. Αυτό είναι σημαντικό.

Το δεύτερο: πιστεύω ότι αποτελεί μία ακόμη καλή εξέλιξη, στο νέο πλαίσιο διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι έχουμε τον συντονισμό και άλλων χαρτοφυλακίων κάτω από τη συνοχή. Ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος έχω τον συντονισμό για τη γεωργία, τον τουρισμό, τις μεταφορές, την γαλάζια οικονομία και την αλιεία. Πιστεύω ότι αποτελούν το «κάδρο» των αναπτυξιακών ευκαιριών για τη χώρα σας.

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό να συζητήσουμε για τις προτεραιότητες που θέτουμε σε αυτή τη συγκυρία. Αυτή είναι η αποστολή μου. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την πραγματική κατάσταση. Οι επιδόσεις της κυβέρνησής σας είναι πολύ καλές στον τομέα των δαπανών.

Θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξουμε διάλογο με τα κράτη-μέλη, ανακύπτουν ζητήματα στα τρέχοντα προγράμματα της Συνοχής, ώστε να δούμε αν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε αλλαγές στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης που γίνεται στο μέσο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας