Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκαν σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Arkady Dvorkovich και ο Υφυπουργός Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Andrey

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

 Συνάντηση της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ με το Ρώσο Αναπληρωτή Πρόεδρο και τον υφυπουργό Γεωργίας

Advertisement
 

 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκαν σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Arkady Dvorkovich και ο Υφυπουργός Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Andrey Maslov, όπου είχαν, παρουσία του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα Sergey Levin, συνάντηση εργασίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και ειδικότερα, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Μάρκο Μπόλαρη και τους Γενικούς Γραμματείς Νίκο Στουπή και Χαράλαμπο Κασίμη.

 

Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν στην εκπόνηση ενός οδικού χάρτη που θα ορίζει τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα και τη δημιουργία, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016, κοινής Ομάδας Εργασίας, ειδικά για τα θέματα της αγροτικής οικονομίας, στο πλαίσιο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας. Οι πρώτες επαφές θα πραγματοποιηθούν ήδη από την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο της Διυπουργικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι της Ρωσίας.

 

Συμφωνήθηκε επίσης η αξιοποίηση του «έτους Ελλάδας στη Ρωσία» και του «έτους Ρωσίας στην Ελλάδα», που έχει κηρυχθεί το 2016, για την περεταίρω προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα.

Όσον αφορά τα προϊόντα για τα οποία έχει επιβάλλει εμπάργκο η Ρωσική κυβέρνηση, ο Ρώσος αναπληρωτής πρόεδρος ανέφερε ότι ανάλογα με τις εξελίξεις σχετικά με τις κυρώσεις της Ε.Ε., υπάρχει ενδεχόμενο να τροποποιηθούν το επόμενο διάστημα οι κατάλογοι των προϊόντων που βρίσκονται υπό περιορισμό και συνεπώς να ανοίξει ο δρόμος για κάποια τουλάχιστον ελληνικά προϊόντα.

 

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε, κάποια στιγμή το εμπάργκο θα τελειώσει, και είναι σκόπιμο να έχει προηγηθεί κάθε δυνατή διαδικασία ελέγχου των ελληνικών επιχειρήσεων εκ μέρους των Ρωσικών υπηρεσιών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εξαγωγές προϊόντων.

Advertisement
Family Kitchen

 

Δεσμεύθηκε επίσης ότι σύντομα η Ρωσική πλευρά θα κάνει πιο συγκεκριμένη την πρόταση για ένα μηχανισμό μεταποίησης ελληνικών προϊόντων επί Ρωσικού εδάφους, είτε από κοινές ελληνορωσικές εταιρείες είτε από αμιγώς Ρωσικές, μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία παρά το εμπάργκο.

 

Όσον αφορά τις εξαγωγές άλλων ελληνικών προϊόντων που δεν βρίσκονται υπό περιορισμό, οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν στην εμβάθυνση των σχέσεων, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες ευκαιρίες και δυνατότητες και να αυξηθεί ο όγκος των εξαγωγών προς τη Ρωσία. Ειδική αναφορά έγινε στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, όπου οι Ρώσοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι υπάρχει σοβαρό πεδίο ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων.

 

Στην καταληκτική τοποθέτησή του ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά, έχοντας κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες, είναι ήδη απολύτως έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που θα δημιουργηθεί σε μια πιθανή τροποποίηση του καταλόγου των υπό περιορισμό προϊόντων, αλλά και για την άμεση αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας στη Ρωσία στα προϊόντα που δεν υπόκεινται σήμερα σε περιορισμούς. 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιερρακάκης: «Η ελληνική οικονομία έχει πετύχει κάτι αδιανόητο: κατατάσσεται στις οικονομίες με τις ισχυρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη»

20/11/25 10:59 μμ

Πιερρακάκης: «Η ελληνική οικονομία έχει πετύχει κάτι αδιανόητο: κατατάσσεται στις οικονομίες με τις ισχυρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη»

Στις 21 Νοεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου και γιορτάζουν τα ονόματα Μαρία, Μαριέττα, Μαίρη, Μαρινίκη, Μιρέλλα, Μυρέλλα, Μάνια, Μάρα, Μαράκι, Μάριος, Βιργινία, Δέσποινα, Δέσπω, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω, Λεμονιά, Σουλτάνης, Σουλτάνα, Σούζυ, Σούζη, Τάνια.

20/11/25 10:53 μμ

Εορτολόγιο: Τα Εισόδια της Θεοτόκου – Ποιοι γιορτάζουν στις 21 Νοεμβρίου

Σέρρες: "Τα τρακτέρ στους δρόμους" - Κάλεσμα για κινητοποιήσεις - video

20/11/25 10:50 μμ

Σέρρες: “Τα τρακτέρ στους δρόμους” – Κάλεσμα για κινητοποιήσεις – video

Ημερίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στις Σέρρες

20/11/25 10:35 μμ

Ημερίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στις Σέρρες

Χατζηβασιλείου: Η Τουρκία έχει ενοχληθεί από τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

20/11/25 10:19 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Τουρκία έχει ενοχληθεί από τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

Η Πειραιώς φέρνει το Πρόγραμμα Επιβράβευσης Yellow στις μετακινήσεις με το Freenow

20/11/25 10:16 μμ

Η Πειραιώς φέρνει το Πρόγραμμα Επιβράβευσης Yellow στις μετακινήσεις με το Freenow

Η Λέινι Γουίλσον απέσπασε το κορυφαίο βραβείο της κάντρι μουσικής για δεύτερη φορά

20/11/25 10:10 μμ

Η Λέινι Γουίλσον απέσπασε το κορυφαίο βραβείο της κάντρι μουσικής για δεύτερη φορά

Η πόλη Κουπιάνσκ βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας

20/11/25 10:09 μμ

Η πόλη Κουπιάνσκ βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας

Η κληρονομιά των Gilliéron συναντά το ΑΠΘ - Εγκαινιάστηκε η έκθεση στο Μουσείο Εκμαγείων

20/11/25 10:07 μμ

Η κληρονομιά των Gilliéron συναντά το ΑΠΘ – Εγκαινιάστηκε η έκθεση στο Μουσείο Εκμαγείων

Πέθανε ο μπασίστας των Stone Roses και Primal Scream, Γκάρι "Μάνι" Μούνφιλντ

20/11/25 10:06 μμ

Πέθανε ο μπασίστας των Stone Roses και Primal Scream, Γκάρι “Μάνι” Μούνφιλντ

ΕΠΑΛ Μυκόνου: Μαθητές δημιούργησαν ψηφιακό ξεναγό αρχαιολογικών χώρων

20/11/25 10:05 μμ

ΕΠΑΛ Μυκόνου: Μαθητές δημιούργησαν ψηφιακό ξεναγό αρχαιολογικών χώρων

Ψηφίστηκε το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΡΤ

20/11/25 10:05 μμ

Ψηφίστηκε το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΡΤ