Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε την Πέμπτη 13 Μαΐου, με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.   Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα συζητήθηκαν ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε την Πέμπτη 13 Μαΐου, με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.  

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα συζητήθηκαν όλες οι ανοιχτές υποθέσεις που αφορούν στον προγραμματισμό του Υπουργείου για θέματα ενέργειας.  

Μεταξύ αυτών ήταν η υπόθεση καταδίκης της χώρας για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη (Anti-Trust Case). Μετά τη στενή συνεργασία του Υπουργείου και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, οι δύο πλευρές σύντομα θα καταλήξουν σε τελική συμφωνία για τη διευθέτηση της υπόθεσης αυτής που εκκρεμεί από το 2007.  

Ιδιαίτερο βάρος, επίσης, δόθηκε στα θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, συζητήθηκαν η πρόταση της Ελλάδας για την υιοθέτηση Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας για την περίοδο 2021-2023 και το αίτημα που έχει υποβάλει η Ελληνική Δημοκρατία υπό τη μορφή αποζημίωσης για την κάλυψη έκτακτων εξόδων που σχετίζονται με την παύση λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών ορυχείων και αντίστοιχων μονάδων της ΔΕΗ. Στη συνάντηση τέθηκε ακόμη και ο μηχανισμός διαθεσιμότητας ισχύος (CRM),  ο οποίος είναι απαραίτητος προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες επενδύσεις για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που θα αντικαταστήσουν τις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε ήταν και το σχήμα αποζημίωσης των υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ). 

Ο κ. Σκρέκας έθεσε το ζήτημα για την έγκριση του νέου σχήματος των διαγωνιστικών διαδικασιών για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την περίοδο 2021-2024, το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου συμμετοχής των ΑΠΕ κατά τουλάχιστον 61% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το 2030.  

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση πλαισίου ενίσχυσης των διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (PPAs) μεταξύ παραγωγών και ενεργοβόρων βιομηχανικών καταναλωτών. Όπως τόνισε, η σχετική πρόταση, που θα βασιστεί στις βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, θα κοινοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για έγκριση.    

Advertisement
Family Kitchen

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και το έργο του Τερματικού Σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη. Τον περασμένο Απρίλιο έγινε κοινοποίηση του έργου στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, προκειμένου να εξεταστεί η συμβατότητα της επένδυσης με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων.  

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Είχαμε τη χαρά σήμερα να καλωσορίσουμε την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κα Βεστάγκερ, αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού. Η πρώτη της συνάντηση στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε εδώ, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κι αυτό δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο κλάδος της ενέργειας για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Ευρώπης για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε πράγματι να καταφέρουμε η Ευρώπη να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Μετά την πανδημία, ο ενεργειακός κλάδος θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε μια πολύ ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Και, βέβαια, θα δώσουμε τη δυνατότητα να γίνει αυτός ο μετασχηματισμός που χρειάζεται ώστε να μπορέσουμε ως χώρα να πετύχουμε τους δικούς μας εθνικούς στόχους, που είναι επίσης φιλόδοξοι και μοιράζονται το ίδιο όραμα με αυτό της Ευρώπης. Έχουμε πολλές υποθέσεις που συζητήσαμε σήμερα. Είχαμε μια εκπληκτική συνεργασία και ήταν μια πολύ παραγωγική συνάντηση. Συζητήσαμε επτά υποθέσεις που έχουμε ανοιχτές και τις οποίες έχουμε στείλει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, ώστε να πάρουμε την έγκριση και να προχωρήσουν σημαντικά έργα την επόμενη μέρα της πανδημίας στην Ελλάδα». 

Η εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager, δήλωσε: «Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι σήμερα εδώ. Είναι η πρώτη μου αποστολή εκτός των Βρυξελλών μετά το lockdown. Είναι πάντα ευχάριστο να είμαι εδώ, αλλά θεωρώ ότι είναι ιδιαιτέρως θετική αυτή η επίσκεψή μου, καθώς η σημερινή συνάντηση ήταν πολύ παραγωγική. Οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης και ειδικά στον τομέα της ενέργειας είναι προφανώς ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά επίσης και για να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη. Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση για το τι μπορούμε να ολοκληρώσουμε ώστε να αρχίσουν να γίνονται πράξεις, προκειμένου η επανεκκίνηση μετά την πανδημία να έχει πραγματικά πράσινο πρόσημο. Πιστεύω ότι πετύχαμε πολλά το σημερινό απόγευμα».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

23/02/26 11:12 μμ

Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

23/02/26 10:06 μμ

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:52 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:36 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

23/02/26 9:55 μμ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

23/02/26 9:31 μμ

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι - video

23/02/26 8:06 μμ

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι – video

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης - video

23/02/26 7:51 μμ

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης – video

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα - video

23/02/26 7:42 μμ

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα – video

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας - video

23/02/26 7:35 μμ

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας – video

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες - video

23/02/26 7:23 μμ

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες – video

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών - Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά - video

23/02/26 7:00 μμ

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών – Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά – video