Συνεδρίασε σήμερα το πρωί η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται από χθες σε περιοχές της χώρας. Την Επιτροπή συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κλιματικής ... Περισσότερα

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Epilogestv

Epilogestv

Συνεδρίασε σήμερα το πρωί η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται από χθες σε περιοχές της χώρας.

Advertisement
 

Την Επιτροπή συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Νίκος Παπαευσταθίου, μετά από εισήγηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη. Θέμα της συνεδρίασης το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) της ΕΜΥ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής, ισχυρές βροχές και καταιγίδες (που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις) προβλέπονται κατά διαστήματα έως και το μεσημέρι της Τετάρτης σε περιοχές του Αιγαίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε Κρήτη και Δωδεκάνησα όπου θα εξελιχθούν τα πιο ισχυρά φαινόμενα.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη εκδοθεί 112 για τις περιοχές της Κρήτης, των Δωδεκανήσων, της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας, όπου από σήμερα το πρωί έως και αύριο το πρωί τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας έχει επικοινωνήσει με τους ΟΤΑ, τα σώματα ασφαλείας κλπ, προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα επικείμενα καιρικά φαινόμενα και να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες

Συστάσεις απευθύνει εκ νέου η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η ΓΓΠΠ του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου ο δρόμος διασταυρώνεται με χειμάρρους και δεν υπάρχει γέφυρα.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ισχυρές βροχές και καταιγίδες (που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις) προβλέπονται κατά διαστήματα έως και το μεσημέρι της Τετάρτης (02-04-25).

Αναλυτικά:

Advertisement

Α. Στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες έως το μεσημέρι της Τρίτης (01-04-25).

Β. Στην ανατολική Θεσσαλία και τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (Πιερία, Ημαθία, Πέλλα) έως το απόγευμα της Τρίτης (01-04-25).

Γ. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως περιοχή Χίου – Ικαρίας – Σάμου) έως και το βράδυ της Τρίτης (01-04-25).

Δ. Στην Κρήτη (κυρίως στη δυτική και τη νότια Κρήτη) και τη Γαύδο έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (02-04-25).

Ε. Στα Δωδεκάνησα έως και το μεσημέρι της Τετάρτης (02-04-25).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr (www.oldportal.emy.gr).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 8 Δεκεμβρίου

07/12/25 11:07 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 8 Δεκεμβρίου

«Αγγιξε» το μετάλλιο στα 1.500μ. ελεύθερο η Βασιλάκη, τέταρτη με ιστορικό πανελλήνιο ρεκόρ

07/12/25 11:05 μμ

«Αγγιξε» το μετάλλιο στα 1.500μ. ελεύθερο η Βασιλάκη, τέταρτη με ιστορικό πανελλήνιο ρεκόρ

Γαλλία: Εκατοντάδες βιβλία υπέστησαν ζημιές λόγω διαρροής νερού στο Μουσείο του Λούβρου

07/12/25 11:04 μμ

Γαλλία: Εκατοντάδες βιβλία υπέστησαν ζημιές λόγω διαρροής νερού στο Μουσείο του Λούβρου

Έκλεισαν οι κάλπες στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών - Συνεχίζεται αύριο η ψηφοφορία

07/12/25 11:00 μμ

Έκλεισαν οι κάλπες στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών – Συνεχίζεται αύριο η ψηφοφορία

Εκδήλωση της Γραμματείας Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας «Η Δύναμη του Εθελοντισμού»

07/12/25 10:59 μμ

Εκδήλωση της Γραμματείας Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας «Η Δύναμη του Εθελοντισμού»

Παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή ο δήμος Λαρισαίων για τη στάθμη των νερών στον Πηνειό

07/12/25 10:58 μμ

Παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή ο δήμος Λαρισαίων για τη στάθμη των νερών στον Πηνειό

Σέρρες: Χωρίς νερό αύριο Δευτέρα η Οινούσα

07/12/25 7:57 μμ

Σέρρες: Χωρίς νερό αύριο Δευτέρα η Οινούσα

Αλεξανδρινό: Πώς να διατηρήσετε το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο φυτό ζωντανό όλο τον χρόνο

07/12/25 7:51 μμ

Αλεξανδρινό: Πώς να διατηρήσετε το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο φυτό ζωντανό όλο τον χρόνο

Πώς να φτιάξετε το τέλειο χριστουγεννιάτικο βάζο με κλαδιά

07/12/25 7:49 μμ

Πώς να φτιάξετε το τέλειο χριστουγεννιάτικο βάζο με κλαδιά

Αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Λάρισα-Λειανοκλάδι-Λάρισα

07/12/25 7:30 μμ

Αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Λάρισα-Λειανοκλάδι-Λάρισα

Άνοιξε το τελωνείο Προμαχώνα μετά από 6ωρο αποκλεισμό

07/12/25 7:26 μμ

Άνοιξε το τελωνείο Προμαχώνα μετά από 6ωρο αποκλεισμό

Βρετανία: Επίθεση με σπρέι πιπεριού έγινε στο αεροδρόμιο του Χίθροου

07/12/25 7:21 μμ

Βρετανία: Επίθεση με σπρέι πιπεριού έγινε στο αεροδρόμιο του Χίθροου