Συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ υπό τον Γ. Γεραπετρίτη για την προστασία αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις

Ανοιχτή συζήτηση υψηλού επιπέδου θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 ώρα Ν. Υόρκης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την “Προστασία των Αμάχων σε Ένοπλες Συγκρούσεις”, με κεντρικό θέμα τις αναδυόμενες απειλές, την ασφάλεια του ανθρωπιστικού και του προσωπικού του ΟΗΕ, των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, καθώς και την ενίσχυση των μηχανισμών λογοδοσίας.

Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και θα περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου ομιλητές από τον ΟΗΕ, όπως ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης Τομ Φλέτσερ, η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Μιριάνα Σπόλγιαριτς, η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ και εκτελεστική διευθύντρια της “UN Women” Σίμα Μπάους και η πρόεδρος και διευθύνουσα Σύμβουλος της ΜΚΟ «Save the Children US» Τζάντι Σοερίπτο.

Advertisement

Η συζήτηση θα βασιστεί στην ετήσια έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των αμάχων και έχει στόχο την ανανέωση της δέσμευσης των κρατών-μελών στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Την έκθεση θα παρουσιάσει ο Τομ Φλέτσερ, αποτυπώνει μια ζοφερή εικόνα. Το 2024 σκοτώθηκαν περισσότεροι από 36.000 άμαχοι σε 14 ζώνες συγκρούσεων-σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2023 με αιχμή την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Γάζα, το Σουδάν, τη Συρία, την Ουκρανία και άλλες αστικές περιοχές. Στη Γάζα, σχεδόν το 70% των κτιρίων υπέστη καταστροφές, ενώ το 90% του πληθυσμού εκτοπίστηκε. Ο αριθμός των εκτοπισμένων παγκοσμίως λόγω συγκρούσεων ανήλθε στα 122,6 εκατομμύρια έως τα μέσα του 2024.

Στην έκθεση καταγράφονται και μαζικές ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, όπως νοσοκομεία, σχολεία και ενεργειακά δίκτυα, οι οποίες συνέβαλαν στην επισιτιστική ανασφάλεια που επηρέασε 280 εκατομμύρια άτομα σε 59 περιοχές συγκρούσεων.

Advertisement
Family Kitchen

Επίσης η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία η φύση των ενόπλων συγκρούσεων μεταβάλλεται ραγδαία. Ο σύγχρονος πόλεμος χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από παρατεταμένη διάρκεια, αστικοποίηση, συμμετοχή κρατικών και μη κρατικών δρώντων, καθώς και εκτεταμένη χρήση εκρηκτικών όπλων στον αστικό ιστό.

Αναμένεται επίσης να τονιστεί ο δυσανάλογος αντίκτυπος των συγκρούσεων στις γυναίκες και τα παιδιά, ιδίως όσον αφορά τη σεξουαλική βία, την καταστροφή υποδομών, την επισιτιστική ανασφάλεια και τον εκτοπισμό.

Παράλληλα, θα υπογραμμιστεί και ο ρόλος των ψηφιακών χώρων στην εξάπλωση ρητορικής μίσους, παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων, που εντείνουν τους κινδύνους για τους αμάχους και υπονομεύουν τις δημοκρατικές αξίες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα εξεταστεί ακόμη ο πρωτοφανής αριθμός υπαλλήλων του ΟΗΕ στην ανθρωπιστική βοήθεια που έχασαν τη ζωή τους το 2024.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μητσοτάκης

03/08/25 11:44 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης : «Στην αγορά εργασίας πλέον, κάτι αλλάζει προς όφελος των πολλών»

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου: "Χρυσός" ο Κώστας Γεννίκης του ΟΦΚΑ στη σφαίρα - video

03/08/25 11:14 πμ

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου: “Χρυσός” ο Κώστας Γεννίκης στη σφαίρα – video

Καρδίτσα: Ελληνικά γουρουνοτσάρουχα ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες του πλανήτη

03/08/25 10:15 πμ

Καρδίτσα: Ελληνικά γουρουνοτσάρουχα ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες του πλανήτη

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Αυγούστου

03/08/25 10:10 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Αυγούστου

Σκοτώθηκε σε τροχαίο συνεργάτης του Κωνσταντίνου Αργυρού – Αναβλήθηκε η συναυλία

03/08/25 9:56 πμ

Σκοτώθηκε σε τροχαίο συνεργάτης του Κωνσταντίνου Αργυρού – Αναβλήθηκε για σήμερα η συναυλία

Θάσος: Το νησί που συνδυάζει ιστορία, φυσική ομορφιά και αυθεντικότητα

03/08/25 11:16 πμ

Θάσος: Το νησί που συνδυάζει ιστορία, φυσική ομορφιά και αυθεντικότητα

Παλαιό Φάληρο: “Το παιδί κακοποιήθηκε, η μάνα δεν πείθει” λέει ο Καλλιακμάνης – Σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο της

03/08/25 9:30 πμ

Παλαιό Φάληρο: “Το παιδί κακοποιήθηκε, η μάνα δεν πείθει” λέει ο Καλλιακμάνης – Σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο της

Αιώνιοι φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία, ποιοι κινδυνεύουν με διαγραφή – Όλα όσα αλλάζουν

03/08/25 9:22 πμ

Αιώνιοι φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία, ποιοι κινδυνεύουν με διαγραφή – Όλα όσα αλλάζουν

Ασπροβάλτα: Νεκρός 19χρονος που καρφώθηκε με μοτοσικλέτα πάνω σε ΙΧ

03/08/25 9:14 πμ

Ασπροβάλτα: Νεκρός 19χρονος που καρφώθηκε με μοτοσικλέτα πάνω σε ΙΧ

Αγωνία στην Παραλία Οφρυνίου: Συνεχίζονται οι έρευνες για την 59χρονη – Χάθηκε ενώ έκανε μπάνιο

03/08/25 9:06 πμ

Αγωνία στην Παραλία Οφρυνίου: Συνεχίζονται οι έρευνες για την 59χρονη – Χάθηκε ενώ έκανε μπάνιο

Υποδοχή της «χρυσής» πρωταθλήτριας του Διαγωνισμού της Microsoft στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

03/08/25 8:57 πμ

Υποδοχή της «χρυσής» πρωταθλήτριας του Διαγωνισμού της Microsoft στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

03/08/25 9:07 πμ

Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου