Date:
Με κεντρικό θέμα την ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής θα γίνει στη σκιά των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και ενώ έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διπλωματικού μαραθωνίου της κυβέρνησης μετά το μνημόνιο Τουρκίας – Τρίπολης για την ΑΟΖ.
Στο ΕΣΕΠ συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετέχουν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν οι Σία Αναγνωστοπούλου και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 οι Σοφία Σακοράφα και Δημήτρης Λιάπης.
Η συνάντηση Δένδια με Λάγια
Ο Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με την Ισπανίδα ομόλογο του, Γκονθάλεθ Λάγια, στη Μαδρίτη όπου διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε εκ νέου ότι τα δύο τουρκο-λιβυκά μνημόνια, υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
«Διαπιστώσαμε από κοινού ότι αυτές βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, τόσο οι πολιτικές όσο και οι οικονομικές, με τις χώρες μας να συνεργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Συμφωνήσαμε να δώσουμε ώθηση στο οικονομικό κομμάτι, ώστε να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις εκατέρωθεν, αλλά και η διμερής μας συνεργασία» επισήμανε ο κ. Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις με την Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών μετά τη συνάντησή τους.
Τι είναι το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συστάθηκε με τον νόμο υπ΄ αριθμ. 3132 / 9.4.2003 [ΦΕΚ τ.Α΄ φ. 84 / 11.4.2003], σε εφαρμογή της πρόνοιας της παρ. 4 του άρθρου 82 του Συντάγματος.
Πρόκειται για ένα όργανο, συμβουλευτικό της κυβέρνησης, επεξεργαζόμενο θέματα σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής. Στην πράξη, δίδεται η ευκαιρία για μια σε βάθος ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από την κυβέρνηση επί των τελευταίων εξελίξεων, καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων της εκάστοτε ημερησίας διάταξης.
Η σύνθεση του Συμβουλίου καθώς και οι προϋποθέσεις για τον ορισμό των μελών του περιγράφονται στο άρθρο 1 του εν λόγω ιδρυτικού νόμου, ενώ ο τρόπος σύγκλησης και άλλα θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία του προβλέπεται από το άρθρο 3 του ιδίου νόμου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι συζητήσεις και τα κάθε είδους [κυρίως ενημερωτικά] έγγραφα είναι απόρρητα [παρ. 5 άρθρου 3].
Σε ό,τι αφορά την θεματολογία των συζητήσεων, αυτή αφορά –κυρίως– τα εκάστοτε θέματα αιχμής που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας.