12.1 C
Serres

Συνέδριο ECONOMIST: Ανάγκη εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο (video)

Date:

Για να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο πρέπει να τον προλάβουμε και εδώ δεν είναι μόνο η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, αλλά και η αγωγή υγείας που ξεκινάει από το σχολείο, ανέφερε μιλώντας στο Συνέδριο του ECONOMIST για την ατζέντα της Ελλάδας στην καταπολέμηση του καρκίνου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Μίλησε για τα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα και για όσα πρέπει να βελτιωθούν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ταχεία διασύνδεση από την πρωτοβάθμια μέχρι την τριτοβάθμια μονάδα ώστε η αντιμετώπιση να είναι έγκαιρη. Σημείωσε ότι «τα όρια λειτουργίας του δημόσιου τομέα πρέπει να αυξηθούν ώστε οι ασθενείς να έχουν την επιλογή δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα».

Μίλησε για την ύπαρξη ογκολογικών συμβουλίων, τηλειατρικής διασύνδεσης, ώστε ο άρρωστος να μη χρειάζεται να μετακινείται. «Σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η υποστηρικτική που στην Ελλάδα είμαστε πίσω», είπε η κ. Γκάγκα.

Για να λύσουμε τα θέματα των ασθενών χρειάζεται σεβασμός στον άρρωστο, επίλυση των προβλημάτων του και συνεργασία. Έθεσε τέλος το θέμα της αξιολόγησης και διασύνδεσης τονίζοντας ότι είναι σημαντικό το πώς ο καθένας από το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τον ασθενή, τον οποίο όπως είπε πρέπει όλοι να ακούμε.

Αναστάσιος Μπούτης, γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας

Υπάρχει ανάγκη εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο και αυτό έγινε πιο απαραίτητο μετά την έλευση της πανδημίας, ανέφερε ο κ. Μπούτης. Οι βασικές αρχές του σχεδίου δράσης για τον καρκίνο πρέπει να εστιάζουν στην πρόληψη και ευαισθητοποίηση του κοινού, ενώ χρειάζεται αύξηση της ιατρικής παιδείας σε σχέση με τον καρκίνο, να εφαρμοστεί το εθνικό μητρώο, να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση στους βιοδείκτες, στις νέες διαγνωστικές εξετάσεις και τις θεραπείες, να προωθηθούν οι κλινικές μελέτες και οι συνεργατικές προσπάθειες.

Κώστας Αθανασάκης, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών Υγείας

Ο καρκίνος τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει, είναι πλέον ένα διαχειρίσιμο, χρόνιο πρόβλημα. Άλλαξαν τα πράγματα και στο σύστημα, αλλά και στην τεχνολογία υγείας, ανέφερε ο κ. Αθανασάκης. Σημείωσε ότι η τεχνολογία υγείας είναι ένας τρόπος ώστε να έχουμε σήμερα καλύτερες και ποιοτικότερες ζωές, αλλά η άλλη όψη είναι ότι η τεχνολογία στην υγεία είναι ο βασικός προσδιοριστής της δαπάνης υγείας σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που δαπανούμε στην υγεία χρειάζεται να αξιολογούνται, ώστε να καταλάβουμε αν πιάνουν τόπο. Αν θέλουμε να διακρίνουμε τη δαπάνη από την επένδυση, πρέπει να μετρήσουμε την επένδυση, είπε και πρόσθεσε ότι, αν θέλουμε να επενδύσουμε, πρέπει να αποφασίσουμε πού θα επενδύσουμε.

Σήμερα η Ελλάδα υστερεί σε δημόσια δαπάνη υγείας περίπου σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό γίνεται επί 40 χρόνια περίπου, είπε ο κ. Αθανασάκης.





Αν θέλουμε η υγεία να είναι προτεραιότητά μας τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να την υποστηρίξουμε που σημαίνει ότι πρέπει να κατευθύνομαι πόρους στο σύστημα υγείας, κατέληξε.

Δημήτρης Παπαγεωργίου, πρόεδρος Εθνικού συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας

Ο κ. Παπαγεωργίου μίλησε για την ογκολογική νοσηλευτική, τονίζοντας ότι η συμμετοχή αυτών των νοσηλευτών στην πρόληψη, στη θεραπεία και την υποστήριξη των ασθενών είναι σημαντική.

Πρόσθεσε ότι την προηγούμενη χρονιά ξεκίνησε η ογκολογική νοσηλευτική ειδικότητα και σε 18 μήνες θα έχουμε τους πρώτους 60 με 70 εξειδικευμένους ογκολογικούς νοσηλευτές. Ως εταιρία είχαμε αντιληφθεί το γνωσιακό κενό και πιστεύουμε ότι η φροντίδα υγείας πρέπει να περιλαμβάνει εξειδικευμένα κέντρα, εξειδικευμένους γιατρούς και εξειδεκευμένους νοσηλευτές και είχαμε δημιουργήσει προγράμματα εξειδίκευσης νοσηλευτών και μέχρι τώρα έχουν εξειδικευθεί 1.200 νοσηλευτές.

Γιώργος Καπετανάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου

Η πολιτεία θα πρέπει να αναγνωρίζει τον ασθενή με καρκίνο ως ένα αναγνωρισμένο εταίρο του και όχι απλό χρήστη του συστήματος υγείας, ανέφερε ο κ. Καπετανάκης. Στόχος θα πρέπει να είναι η μετατροπή του αρχικού παθητικού χρήστη υπηρεσιών υγείας σε ενεργό και συνυπεύθυνο πολίτη που συμμετέχει σε αποφάσεις που τον αφορούν. Έτσι θα καταστεί δυνατή η αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας που έχει αποκτήσει και θα επιτευχθεί η διαμόρφωση περισσότερου φιλικού περιβάλλοντος το οποίο θα εντοπίζει, θα εστιάζει και θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις συγκεκριμένες ανάγκες και προτιμήσεις. Η συμμετοχή των ογκολογικών ασθενών αποτελεί ανάγκη και είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη και ανάπτυξη μιας στρατηγικής για τον καρκίνο που θα τον έχει στο επίκεντρο, τόνισε ο κ. Καπετανάκης. Πρόσθεσε ότι η δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου δράσης κατά του καρκίνου αποτελεί μονόδρομο και σε αυτό θα πρέπει να εστιάσει η Πολιτεία.

Πηγή ΑΠΕ

ΕλλάδαΣυνέδριο ECONOMIST: Ανάγκη εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο (video)

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Με SMS ή email θα υπενθυμίζεται στους κατόχους πυροβόλων όπλων να ανανεώσουν την άδειά τους

Οι ειδοποιήσεις θα αποστέλλονται -100- και -2- μέρες πριν...

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 23 Νοεμβρίου

Στις 23 Νοεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι Οσίου...

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα μπουν τα χρήματα -Τι αλλάζει στις κλίμακες – video

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς...

Τροχαίο στην Καβάλα: Αυτοκίνητο “προσγειώθηκε” μεταξύ πεζοδρομίου και κατοικίας – φωτογραφίες & video

Πυροσβέστες απεγκλώβισαν οδηγό αυτοκινήτου (τζιπ) στη διασταύρωση των οδών...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα