Συνέδριο Economist: Φέτος το καλοκαίρι σπάσαμε πολλά ρεκόρ στις φυσικές καταστροφές
Date:
«Φέτος το καλοκαίρι σπάσαμε πολλά ρεκόρ στις φυσικές καταστροφές» τόνισε ο Hans Das, διευθυντής διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, με θέμα «Διαχείριση φυσικών καταστροφών: Προστατεύοντας τη ζωή – Χτίζοντας Ανθεκτικότητα», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την HELEXPO.
Στην ενότητα που αφορούσε στις προτεραιότητες και τις ευθύνες της πολιτικής προστασίας το 2023 και στο μέλλον, ο κ. Das ανέφερε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας υπήρχαν την ίδια μέρα αιτήματα για συνδρομή για πλημμύρες στην Ευρώπη και για πυρκαγιές. Ήταν κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν».
«Είχαμε φέτος καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες που έπληξαν ευρωπαϊκές χώρες σχεδόν συγχρόνως» είπε και πρόσθεσε πως «το σύνολο της καμμένης γης είναι 40% υψηλότερο σε σχέση με το μέσο όρο της γης που έχει καεί τα τελευταία χρόνια». Επιπλέον έκανε λόγο για εκθετική αύξηση των πυρκαγιών επισημαίνοντας πως τον Αύγουστο σημειώθηκε στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ΕΕ που έχει καταγραφεί ποτέ από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών και έκαψε πάνω από 96.000 εκτάρια, έκταση ισοδύναμη της περιοχής του Παρισιού και του Βερολίνου ή του ενός τρίτου του Λουξεμβούργου. Γνωστοποίησε, δε, ότι ένα άλλο ρεκόρ που καταρρίφθηκε είναι πως φέτος εστάλησαν οι μεγαλύτερες ομάδες διάσωσης, ένας πολύ υψηλός αριθμός ελικοπτέρων και αεροσκαφών την ίδια περίοδο.
Ο κ. Das επισήμανε ότι εξετάζοντας τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα υπάρχουν ολοένα και περισσότερες τέτοιες καταστάσεις και γι’ αυτό μια διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη. «Θέλουμε να βελτιώσουμε την ετοιμότητά μας, σε επίπεδο κρατών μελών. Υπάρχει τεράστια χρηματοδότηση της ΕΕ στα κράτη μέλη. Για το σκοπό αυτό δώσαμε 1,5 δισεκατομμύριο για την υποστήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και πρέπει να βελτιώσουμε την ετοιμότητά μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε. Τόνισε ακόμη τη σημασία ανάπτυξης στρατηγικής πρόβλεψης και πρόγνωσης.
Η κατάσταση στην Πορτογαλία
Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Πορτογαλία, μίλησε η υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας της χώρας Patricia Gaspar, λέγοντας ότι η Πορτογαλία αυτή τη στιγμή θεωρείται ως μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, το 2010 δημιουργήθηκε εθνική πλατφόρμα για το θέμα, το 2015 έγινε ένα πλαίσιο εκπαίδευσης για την πολιτική προστασία ενώ εφαρμόστηκε πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των πολιτών, εγκρίθηκε σύστημα για την ολοκληρωμένη διαχείριση δασών και αναθεωρήθηκε πρόγραμμα για την πολιτική προστασία. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η διεθνής συνεργασία με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τις πολιτικές μετριασμού των συνεπειών των καταστροφών.
Ευάλωτη η Γαλλία
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων της Γαλλίας Romain Royet επισήμανε ότι το 2022 αποκαλύφθηκε η ευαλωτότητα της Γαλλίας σε ό,τι αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη. Μίλησε ακόμη για την εθνική στρατηγική για τις πυρκαγιές, που θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου Ιουλίου από τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και την ανάγκη λήψης μέτρων σε κάθε διαμέρισμα της Γαλλίας που θεωρείται ευάλωτο, στην κοινωνία των πολιτών και στους δήμους.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έχει συμβάλει στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την Πυρόσβεση και εισηγητής στο ευρωκοινοβούλιο για τη συγκρότηση και δημιουργία του μηχανισμού RescEU είναι ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Σημείωσε επίσης την ανάγκη αναθεώρησης του συστήματος πολιτικής προστασίας που, όπως είπε, πρέπει να υπερβαίνει τον πολιτικό κύκλο μιας κυβέρνησης και πρέπει να είναι προϊόν διακομματικής συναίνεσης. Ζήτησε τέλος να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες και πόροι στην τοπική αυτοδιοίκηση, να αξιοποιηθούν το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό και οι βέλτιστες πρακτικές έρευνας και καινοτομίας και να δοθεί έμφαση στην ευαισθητοποίηση, την ετοιμότητα και την εμπλοκή των πολιτών μέσω εθελοντισμού.
Κλείνοντας την ενότητα, ο Γεώργιος Μπούστρας, ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, καθηγητής αξιολόγησης κινδύνου, ανέφερε ότι «δυστυχώς η χρονιά αυτή άλλαξε τα πράγματα καθώς το μέγεθος και ο αντίκτυπος των πρόσφατων καταστροφών ήταν άνευ προηγουμένου». Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να μελετήσουμε τα συμβάντα και να αξιολογήσουμε, αν οι πρακτικές πρόληψης και διαχείρισης των καταστροφών πρέπει να αναθεωρηθούν.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ