Στο Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας 2020 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε το πρώτο καλλυντικό προϊόν που αδρανοποιεί τον κορονοϊό.
 
Πρόκειται για ένα σπρέι χεριών με αιθέρια έλαια το οποίο κατασκευάστηκε από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την εταιρία νανοϊατρικής BL NanoBiomed.
Με τα νανοσωματίδια που περιέχει να προσκολλώνται και να αδρανοποιούν τον ιό αποτρέποντάς τον από το να εισχωρήσει στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των υποδοχέων της μύτης το συγκεκριμένο σπρέι καθίσταται ακόμα πιο αποτελεσματικό από τα κοινά αντισηπτικά. Το προϊόν θα κυκλοφορήσει σε διάφορα αρώματα, πχ. βανίλια, για αυτό χαρακτηρίζεται και ως καλλυντικό.
«Με το ξέσπασμα της πανδημίας σκεφτόμασταν πώς θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη νανοτεχνολογία ώστε να δημιουργήσουμε κάτι αναβαθμισμένο το οποίο θα παρέχει άμεση βοήθεια στον κόσμο. Τα νανοσωματίδια από άργυρο που περιέχει το σπρέι έχουν αντιικές ιδιότητες και είναι ένα νέο προϊόν τη εταιρίας το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τους επόμενους μήνες, εφόσον ολοκληρωθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.» αναφέρει ο κ. Λεωνίδας Γκιόνης, ερευνητικό στέλεχος στη BL NanoBiomed.
Πέραν του αντισηπτικού καλλυντικού σπρέι, η εταιρία ετοιμάζεται να λανσάρει μία νέα σειρά nano-cosmetics με λοσιόν που θα περιέχουν σωματίδια τα οποία εσωκλείουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις με αντιγηραντική δράση.
 

 

Η καινοτομία συνεχίζεται

Μεταξύ άλλων, η εταιρία συμμετέχει σε κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα στο πλαίσιο των οποίων ερευνά τη δημιουργία σωματιδίων κατά της αθηρωματικής πλάκας. Τα σωματίδια αυτά θα περιέχουν αντιθρομβωτικούς και αντιοξειδωτικούς παράγοντες οι οποίοι θα στοχεύουν στις αρτηρίες που πάσχουν.
Τέλος, η ΒL NanoBiomed έχει κατασκευάσει μία προηγμένη μάσκα προστασίας με τη χρήση της 3D εκτύπωσης. Η μάσκα αποτελείται από ένα εύκαμπτο και ένα σκληρό μέρος ενώ η βασική της διαφορά από τις κοινές μάσκες είναι η βαλβίδα που έχει τοποθετημένη στην επιφάνειά της η οποία επιτρέπει στο διοξείδιο του άνθρακα και στους υδρατμούς να απελευθερώνονται κανονικά χωρίς όμως να επιτρέπει την είσοδο σταγόνων και σωματιδίων από το περιβάλλον στο ανθρώπινο σώμα.
Όπως εξηγεί ο κ. Αλέξανδρος Ορφανός, Production Manager της ΒL NanoBiomed: «Το εύκαμπτο μέρος αφορά την καλή εφαρμογή του προϊόντος στο πρόσωπο του χρήστη ώστε να μην υπάρχουν διαρροές. Όλα τα κομμάτια είναι εκτυπωμένα ξεχωριστά και τα συναρμολογούμε για να έχουμε την τελική μάσκα. Πολύ σημαντική είναι η βαλβίδα αιχμής που διαθέτει γιατί απελευθερώνει το διοξείδιο του άνθρακα και τους υδρατμούς που παράγονται με την εκπνοή και μας κάνουν να ζαλιζόμαστε. Ο σκοπός του φίλτρου που είναι στο πάνω μέρος είναι να μπλοκάρει διάφορα σωματίδια και σταγόνες του εξωτερικού περιβάλλοντος και να επιτρέπει μόνο στο οξυγόνο να εισέρχεται. Είναι μία έξυπνη κατασκευή, ελαφριά και φτηνή λόγω της 3D εκτύπωσης για να μπορεί ο χρήστης να την προμηθευτεί. Βέβαια απευθύνεται περισσότερο σε ιατρικό προσωπικό.»
πηγή makthes.gr

Views: 17