Η φυλακισμένη ιρανή υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, συνεχίζει σήμερα -ανήμερα της τελετής απονομής του βραβείου- απεργία πείνας στη διαβόητη φυλακή ... Περισσότερα

Η κυρία Μοχαμαντί, από τις πιο γνωστές ακτιβίστριες στο Ιράν, έχει φυλακιστεί επανειλημμένα από τα τέλη των χρόνων του 1990.

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Η φυλακισμένη ιρανή υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, συνεχίζει σήμερα -ανήμερα της τελετής απονομής του βραβείου- απεργία πείνας στη διαβόητη φυλακή Εβίν της πρωτεύουσας της Ισλαμικής Δημοκρατίας όπου παραμένει έγκλειστη.

Άρχισε την τριήμερη διαμαρτυρία της χθες, 24 ώρες πριν από την τελετή απονομής των Νόμπελ στο Όσλο, γνωστοποίησε μέσω Instagram. Τον λογαριασμό της στον συγκεκριμένο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης διαχειρίζονται φίλοι της δημοσιογράφου με σπουδές φυσικής, 51 ετών.

Η κυρία Μοχαμαντί τόνισε πως «την ημέρα της τελετής θέλω να γίνω η φωνή των Ιρανών που διαδηλώνουν εναντίον της αδικίας και της καταπίεσης».

Αναμένεται να εκπροσωπηθεί στο Όσλο από τον σύζυγό της, δημοσιογράφο και ακτιβιστή που είχε επίσης φυλακιστεί για σειρά ετών στο Ιράν, και τα δίδυμα παιδιά της.

Τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για «τον αγώνα της εναντίον της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν» και «για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους».

Η κυρία Μοχαμαντί, από τις πιο γνωστές ακτιβίστριες στο Ιράν, έχει φυλακιστεί επανειλημμένα από τα τέλη των χρόνων του 1990.

Στα τέλη του 2022 -εν μέσω της εξέγερσης με έναυσμα τον θάνατο της νεαρής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, λίγα 24ωρα μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για υποτιθέμενη παραβίαση των αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία-, έφερε στο φως έκθεση που αποκάλυπτε πως δεκάδες γυναίκες υπέστησαν βασανιστήρια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου βρίσκεται.

Σε επιστολή της που έφερε στο φως στις αρχές αυτού του μήνα η σουηδική τηλεόραση, τόνιζε πως αυτό που της λείπει περισσότερο είναι τα παιδιά της: «έχω πάνω από οκτώ χρόνια να τα δω».

Τα παιδιά, ο Αλί και η Κιάνα, είναι προγραμματισμένο απόψε να παραλάβουν το δίπλωμά της, το χρυσό μετάλλιο του δήμου του Όσλο και να εκφωνήσουν αντ’ αυτής την ομιλία της στην τελετή απονομής.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τα παιδιά, ο Αλί και η Κιάνα, είναι προγραμματισμένο απόψε να παραλάβουν το δίπλωμά της, το χρυσό μετάλλιο του δήμου του Όσλο και να εκφωνήσουν αντ’ αυτής την ομιλία της στην τελετή απονομής.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

13/09/25 9:34 πμ

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ από σήμερα: Έως και 2.000 πρόστιμο για κινητό στην οδήγηση, έως 8.000 ευρώ για όριο ταχύτητας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Σεπτεμβρίου

13/09/25 9:23 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Σεπτεμβρίου

Σπανούλης: «Παιδαριώδη λάθη εμείς, καλύτερη ενεργειακά η Τουρκία»

13/09/25 9:22 πμ

Σπανούλης: «Παιδαριώδη λάθη εμείς, καλύτερη ενεργειακά η Τουρκία»

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; - video

12/09/25 10:21 μμ

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; – video

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση - video

12/09/25 10:11 μμ

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση – video

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

12/09/25 10:04 μμ

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

"Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα" από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» - video

12/09/25 9:49 μμ

“Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα” από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» – video

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα - video

12/09/25 9:39 μμ

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα – video

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους - video

12/09/25 9:31 μμ

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους – video

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός - Τι λένε οι Σερραίοι

12/09/25 9:58 μμ

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός του Eurobasket – Τι λένε οι Σερραίοι

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή - Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

12/09/25 7:28 μμ

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή – Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

12/09/25 9:26 μμ

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι