15.4 C
Serres

Συνεχιζόμενα ισραηλινά πυρά κατά κέντρου της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής

Date:

Περίπου 130 άνθρωποι που έχουν βρει καταφύγιο σε κτίριο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ των οποίων και τραυματίες, κινδυνεύουν λόγω των συνεχιζόμενων πυρών του ισραηλινού στρατού που «πολιορκεί» τις εγκαταστάσεις, προειδοποίησε σήμερα η οργάνωση αρωγής.
Οι ισραηλινές δυνάμεις «συνεχίζουν να πολιορκούν το κέντρο ασθενοφόρων της Τζαμπάλια», αναφέρει η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σε ανακοίνωσή της. «Βαριά πυρά πυροβολικού συνεχίζονται γύρω από το κέντρο, συνοδευόμενα από πυρά από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές», προσθέτει. 
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, 127 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων διασώστες, εθελοντές και οι οικογένειές τους, απειλούνται από αυτά τα πυρά, συμπεριλαμβανομένων 22 τραυματιών που νοσηλεύονται εκεί.
Ερωτηθείς από το AFP, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο οποίος εισήλθε σήμερα στην 76η μέρα του, έχει θέσει εκτός λειτουργίας την πλειονότητα των νοσοκομείων, κυρίως στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα που σφυροκοπάται από τον ισραηλινό στρατό.
Ο Άσραφ αλ Κίντρεχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, εκατοντάδες ασθενείς υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Πόλης της Γάζας, το μεγαλύτερο του θύλακα, και σε άλλα στο βόρειο τμήμα του που επίσης έχουν σταματήσει να λειτουργούν.
«Τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό είναι ιερά», σημείωσε σε ανάρτησή της στο X η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, η εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, καταγγέλλοντας έναν «παράλογο πόλεμο κατά του πληθυσμού της Γάζας».
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, έχει δημιουργήσει υποδομές και κέντρα διοίκησης μέσα σε νοσοκομεία του θύλακα.
Το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου, αιματηρή επίθεση μαχητών της στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίχθηκε στα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι ισραηλινές αρχές. 
Σύμφωνα με τη Χαμάς, η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 20.000 ανθρώπους. 

 Η βόρεια Γάζα δεν έχει πλέον λειτουργικό νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι στη βόρεια Γάζα δεν έμεινε κανένα λειτουργικό νοσοκομείο λόγω έλλειψης καυσίμων, προσωπικού και προμηθειών. 
Μόλις 9 από τις 36 δομές υγείας είναι μερικώς λειτουργικές σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Όλες αυτές οι μονάδες βρίσκονται στο νότιο τμήμα του θύλακα.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουν απομείνει λειτουργικά νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα, σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ιερουσαλήμ. 
«Το (νοσοκομείο) Αλ-Αχλί ήταν το τελευταίο αλλά τώρα είναι λειτουργικό στον ελάχιστο βαθμό: συνεχίζουν εκεί να νοσηλεύονται άνθρωποι αλλά το νοσοκομείο δεν δέχεται νέους ασθενείς». 
Περιγράφοντας το ως «σκελετό νοσοκομείου», ο Πεέπερκορν δήλωσε ότι το Αλ-Αχλί θυμίζει κέντρο περίθαλψης που προσφέρει πολύ περιορισμένη φροντίδα. Περίπου 10 μέλη του προσωπικού, όλοι ειδικευόμενοι γιατροί και νοσηλευτές, συνεχίζουν να προσφέρουν βασικές πρώτες βοήθειες, διαχείριση πόνου και φροντίδα τραυμάτων με ελάχιστους πόρους, δήλωσε.  
«Μέχρι πριν από δύο ημέρες, ήταν το μοναδικό νοσοκομείο όπου οι τραυματίες θα μπορούσαν να υποβληθούν σε εγχείρηση στη βόρεια Γάζα και που ήταν υπερπλήρες με ασθενείς που χρειάζονταν επείγουσα φροντίδα», δήλωσε. 
«Δεν υπάρχουν πλέον χειρουργικές αίθουσες σε λειτουργία λόγω της έλλειψης καυσίμων, ρεύματος, ιατρικών προμηθειών και υγειονομικών εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων χειρουργών και άλλων ειδικών». 
Οι σοροί των θυμάτων από τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις κείτονταν παραταγμένες στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου διότι δεν ήταν δυνατόν να προσφερθεί στους νεκρούς μια ασφαλής και αξιοπρεπής ταφή, δήλωσε. 
Εκτός από το νοσοκομείο Αλ-Αχλί, στη βόρεια Γάζα υπήρχαν μόνο τρεις ακόμα δομές υγείας με ελάχιστο επίπεδο λειτουργίας: τα νοσοκομεία Αλ Σίφα, Αλ Άουντα και Αλ Σάχαμπα, που σύμφωνα με τον Πεέπερκορν προσφέρουν καταφύγιο σε χιλιάδες εκτοπισμένους. 
Κάποιοι ασθενείς στο Αλ Αχλί περιμένουν να χειρουργηθούν εδώ και εβδομάδες ή εάν έχουν ήδη εγχειριστεί διατρέχουν τον κίνδυνο μετεγχειρητικής μόλυνσης λόγω της έλλειψης αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, πρόσθεσε ο ίδιος. 
«Όλοι αυτοί οι ασθενείς δεν μπορούν να κινηθούν και πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως προκειμένου να έχουν μια ελπίδα να επιβιώσουν», είπε ο Πεέπερκορν, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του ΠΟΥ για ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός. 
«Αυτό χρειάζεται τώρα για να ενισχυθούν και να αναπληρωθούν τα αποθέματα στις εναπομείνασες δομές υγείας, να παρασχεθούν ιατρικές υπηρεσίες τις οποίες χρειάζονται χιλιάδες τραυματίες και αυτοί που έχουν ανάγκη από άλλου είδους βασική φροντίδα και πάνω από όλα για να σταματήσει η αιματοχυσία και ο θάνατος». 





πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΚόσμοςΣυνεχιζόμενα ισραηλινά πυρά κατά κέντρου της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, σύμφωνα με την...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ανακαλύφθηκε αλφάβητο 500 χρόνια πριν από τους Φοίνικες – Αλλάζει την ιστορία της γραφής

Ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία που θεωρούν ότι αποτελούν το αρχαιότερο...

Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα