«Η Διακήρυξη των Αθηνών αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο», δήλωσε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου σε συνέντευξη στην “Türkiye” και τη δημοσιογράφο Πιρίλ Τζενέτ. Ο κ. ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

«Η Διακήρυξη των Αθηνών αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο», δήλωσε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου σε συνέντευξη στην “Türkiye” και τη δημοσιογράφο Πιρίλ Τζενέτ. Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι στην τελευταία συνάντησή τους, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν αξιολόγησαν τη μέχρι τώρα πορεία των σχέσεων και καθόρισαν τη συνέχεια, μέσω της υπογραφής της Διακήρυξης. 

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να αποτρέψουν οποιαδήποτε μελλοντική κρίση από το να κλιμακωθεί σε σύγκρουση, καθώς και να αντιμετωπίσουν κάθε ζήτημα σύμφωνα με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου: «Θα πρέπει να εστιάσουμε στην ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων, στην προώθηση της θετικής ατζέντας και στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή ή το μεταναστευτικό. Εστιάζοντας στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μπορούμε να αρχίσουμε να ανοικοδομούμε αυτό που λείπει μεταξύ των δύο χωρών: την αμοιβαία εμπιστοσύνη», υπογράμμισε.

Για την έωλη αναφορά της Τουρκίας στην δήθεν υποχρέωση της Ελλάδας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ο κ. Χατζηβασιλείου ξεκαθάρισε: «Η εθνική κυριαρχία δεν τίθεται προς συζήτηση και ως εκ τούτου η ελληνική στάση σε αυτό το θέμα δεν αλλάζει. Οποιαδήποτε συζήτηση που αφορά στρατιωτικούς εξοπλισμούς σε κυρίαρχο ελληνικό έδαφος είναι εκτός τραπεζιού. Η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Είμαστε προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαιτέρα της UNCLOS». 

Advertisement
MEGA

Σε ερώτηση για το αν η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα αποτελεί βήμα κλιμάκωσης της έντασης, ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και, επομένως, κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν πρέπει να θεωρείται ως βήμα προς κλιμάκωση. Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και σύμφωνα με τις πολιτικές του ΝΑΤΟ για την αναβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων όλων των κρατών μελών, η Ελλάδα θωρακίζει αποτελεσματικά και τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων». 

Ακόμη, ερωτώμενος για τη στάση του κ. Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Χατζηβασιλείου παρατήρησε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι διμερείς σχέσεις ήταν ταραχώδεις, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας παραμένει οπαδός του Διεθνούς Δικαίου: «Η Ελλάδα δεν έχει προκαλέσει ποτέ την Τουρκία. Η χώρα μας διατήρησε ένα ήρεμο προφίλ και φρόντισε η γέφυρα της κατανόησης να είναι πάντα εκεί. Άλλωστε, έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις σε αρκετά θέματα. Συγκεκριμένα, η πρόσφατη αναζωπύρωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή κατέστησε εμφανείς τις διαφορετικές μας απόψεις σε διάφορες πτυχές του ζητήματος». 

Τέλος, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι  το πνεύμα επαναπροσέγγισης θα διατηρηθεί: «Ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα αδράξει την ευκαιρία που προσφέρει το τωρινό θετικό momentum και θα εστιάσει στα μακροπρόθεσμα οφέλη, παρά στις λανθασμένες αναφορές περί δήθεν «εθνικής» ταυτότητας για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης», κατέληξε.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στο Βρωμοπούσι Σαλαμίνας - Ήχησε το 112 για ετοιμότητα

27/08/25 9:58 μμ

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στο Βρωμοπούσι Σαλαμίνας – Ήχησε το 112 για ετοιμότητα

Νέες οδηγίες: Ποια εμβόλια χρειάζονται οι καρδιοπαθείς, σύμφωνα με τους καρδιολόγους

27/08/25 9:31 μμ

Νέες οδηγίες: Ποια εμβόλια χρειάζονται οι καρδιοπαθείς, σύμφωνα με τους καρδιολόγους

Φυτά που δροσίζουν το σπίτι: Οι καλύτερες επιλογές

27/08/25 9:19 μμ

Φυτά που δροσίζουν το σπίτι: Οι καλύτερες επιλογές

Καστοριά – Στέρεψε η κοίτη του Αλιάκμονα

27/08/25 8:50 μμ

Καστοριά – Στέρεψε η κοίτη του Αλιάκμονα

Ν. Κουφοτόλης: "Από το σύνολο των θέσεων στάθμευσης το 5% πρέπει να δοθεί σε ΑμεΑ"- video

27/08/25 8:48 μμ

Ν. Κουφοτόλης: “Από το σύνολο των θέσεων στάθμευσης το 5% πρέπει να δοθεί σε ΑμεΑ”- video

Τιμολόγια ρεύματος: Αναμένονται μειώσεις τιμών μετά την αισθητή πτώση της χονδρικής

27/08/25 8:39 μμ

Τιμολόγια ρεύματος: Αναμένονται μειώσεις τιμών μετά την αισθητή πτώση της χονδρικής

Σέρρες: Συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων του Σωφρονιστικού Καταστήματος Νιγρίτας - video

27/08/25 8:38 μμ

Σέρρες: Συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων του Σωφρονιστικού Καταστήματος Νιγρίτας – video

Ευπαλίνειο Υδραγωγείο – Ένα θαύμα της μηχανικής

27/08/25 8:50 μμ

Ευπαλίνειο Υδραγωγείο – Ένα θαύμα της μηχανικής

Κλειδώνουν τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

27/08/25 8:20 μμ

Κλειδώνουν τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

ΗΠΑ: Δύο παιδιά σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν από επίθεση ενόπλου σε καθολικό σχολείο στη Μινεάπολη

27/08/25 8:23 μμ

ΗΠΑ: Δύο παιδιά σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν από επίθεση ενόπλου σε καθολικό σχολείο στη Μινεάπολη

Αμαλιάδα: Πυρκαγιά σε δύο μέτωπα στην περιοχή Καλύβια

27/08/25 8:21 μμ

Αμαλιάδα: Πυρκαγιά σε δύο μέτωπα στην περιοχή Καλύβια

27/08/25 8:04 μμ

Σέρρες: Επίσκεψη Γαλάζιου Κλιμακίου με επικεφαλής την Νίκη Κεραμέως